Τοπικά

Ζέττα Μακρή: Η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας αναγκαία για την αναπροσαρμογή της υγειονομικής περίθαλψης

Η ηλεκτρονική υγεία και, συγκεκριμένα, οι μορφές και τα οφέλη που απορρέουν από αυτήν, η έκταση της συμβολής των εφαρμογών της στην παροχή βέλτιστων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας από το ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό, οι άξονες της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας, της ποιότητας και της ισότιμης προσβασιμότητας καθώς και η χρήση των τεχνολογικών επιτευγμάτων για την καλύτερη πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, παρακολούθηση και διαχείριση της υγείας του πληθυσμού, αποτέλεσαν το θέμα εκτενούς συζήτησης και ανάλυσης των εργασιών της 8ης συνεδρίασης της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών, στην οποία προεδρεύει η βουλευτής Ν. Μαγνησίας, Ζέττα Μακρή, την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου. Προσκεκλημένος της επιτροπής ήταν ο γενικός διευθυντής διοικητικών υπηρεσιών και τεχνικής υποστήριξης του Υπουργείου Υγείας Ιωάννης Βλάσσης.

Ο κ. Βλάσσης τόνισε ότι οι πολιτικές ηλεκτρονικής υγείας αποτελούν ζητήματα πρώτης προτεραιότητας για το Υπουργείο Υγείας και, για το λόγο αυτό, ο αρμόδιος Υφυπουργός, κ. Β. Κοντοζαμάνης, ο οποίος έχει και την πολιτική ευθύνη για το συγκεκριμένο ζήτημα, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να υλοποιηθούν όσο το δυνατό συντομότερα οι ως άνω πολιτικές. Για το Υπουργείο Υγείας, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας περιλαμβάνει δύο άξονες: τον διοικητικό άξονα, ο οποίος έχει ως στόχο τη λειτουργική ηλεκτρονική διασύνδεση της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου με τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης των νοσοκομείων και των εποπτευομένων φορέων του Υπουργείου Υγείας. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει, στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους να δοθούν εκείνες οι οδηγίες και να περιγραφούν οι κανονιστικές διαδικασίες μέσω του οργανισμού του Υπουργείου, ώστε να δημιουργηθεί κατάλληλο διοικητικό σχήμα για την εφαρμογή αυτών των πολιτικών. Ενώ, ο δεύτερος άξονας δεν είναι άλλος από την εκπαίδευση του προσωπικού στα ζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με την οργάνωση κατάλληλων προγραμμάτων κατάρτισης τόσο σε κεντρικό επίπεδο στο Υπουργείο Υγείας όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε να υπάρχει επάρκεια στην κατανόηση των νέων πολιτικών για την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου.

Όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής, το ενδιαφέρον για την εφαρμογή και τη χρήση της ηλεκτρονικής υγείας ήταν εξαιρετικά μεγάλο, και, με δεδομένο το σεβασμό της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, η συζήτηση θα συνεχισθεί σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, στην οποία θα παραβρεθεί ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Β. Κοντοζαμάνης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το