Τοπικά

Ζέττα Μακρή: Απαραίτητη η παρέμβαση του ΥΠΕΝ για δασικούς χάρτες και Κτηματολόγιο

Επείγουσα, σύμφωνα με την πρόεδρο της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτή Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή, πρέπει να είναι η επιβεβλημένη παρέμβαση του υπουργείου ενέργειας και περιβάλλοντος για την προστασία της ιδιοκτησίας χιλιάδων κατοίκων του Ανατολικού Πηλίου, μετά το πρόβλημα, που δημιουργήθηκε από την ανάρτηση των ιδιοκτησιών στο Κτηματολόγιο, για την συγκεκριμένη περιοχή. Για τον λόγο αυτό, η βουλευτής, διά κοινοβουλευτικής της ερώτησης, που κατέθεσε, την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, προς τον υπουργό κ. Χατζηδάκη, παραθέτει, αναλυτικά, το πρόβλημα αντιστοιχίας των εγγραφών του Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών.
Συγκεκριμένα, μετά την ανάρτηση του Κτηματολογίου, που έγινε, πρόσφατα, στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου, εμφανίζονται περίπου 9.000 ιδιοκτησίες να αμφισβητούνται από το Ελληνικό Δημόσιο, κατά κύριο λόγο, ως δασικές εκτάσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις, το ελληνικό δημόσιο προκρίνεται έναντι των ιδιωτών ιδιοκτητών, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εξεταστεί, τελεσίδικα, οι αντιρρήσεις των τελευταίων στους αναρτημένους δασικούς χάρτες. Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές υπάρχει πρόβλημα ακόμη και σε ακίνητα και ιδιοκτησίες, που βρίσκονται εντός σχεδίου δόμησης των οικισμών. Η βουλευτής παρέθεσε, αναλυτικά, όλα τα προβλήματα που εμφανίστηκαν προκείμενου να ληφθούν, αμέσως, τα απαραίτητα για την προστασία της ιδιοκτησίας των πολιτών μέτρα, γνωρίζοντας την ευαισθησία της ηγεσίας του υπουργείου για το θέμα, αλλά και τις νομοθετικές παρεμβάσεις της, που διορθώνουν ή εξαλείφουν όλα τα κακώς κείμενα, τα οποία κληρονόμησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπρόσθετα, εξαιτίας του επιδημιολογικού φορτίου της Μαγνησίας και του περιορισμού των μετακινήσεων, η κ. Μακρή, επεσήμανε την ανάγκη να δοθεί παράταση στην προθεσμία κατάθεσης των ενστάσεων από πλευράς ιδιοκτητών. Ακόμη, να υπάρξει πρόβλεψη ώστε οι ιδιοκτήτες, που έχουν καταβάλλει, ήδη, παράβολα για την υποβολή αντίρρησης κατά των δασικών χαρτών να μην επιβαρύνονται, εκ νέου, με την καταβολή νέου τέλους. Όσοι δε εξ αυτών δεν υπέβαλαν αντιρρήσεις να το πράξουν εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος. Παράλληλα, η βουλευτής τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν γρήγορα όλα τα προαναφερόμενα ζητήματα πολύ περισσότερο που, σύμφωνα και με την έκθεση Πισσαρίδη, η ταχεία ολοκλήρωση του κτηματολογίου, των δασικών χαρτών αλλά και του καθορισμού χρήσεων της γης αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και επιλογή της χώρας, σε συνδυασμό και με τη διερεύνηση της πιθανότητας μεταφοράς των σχετικών αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Τέλος, η κ. Μακρή, επισημαίνοντας, χαρακτηριστικά, πως τόσο η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των αγροτών όσο και η προστασία της ιδιωτικής περιουσίας και των συνεπών, προς το κράτος, ιδιοκτητών αποτελούν θεμελιώδεις κυβερνητικές επιδιώξεις, δήλωσε, βέβαιη, πως η ηγεσία του Υπουργείου θα ενσκύψει, με ιδιαίτερη ευαισθησία και προσοχή, στην αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως, εξάλλου, έπραξε, κατά το προηγούμενο διάστημα, με την θέσπιση νέων αποτελεσματικών νομοθετικών ρυθμίσεων για την προστασία τόσο της ιδιωτικής όσο και της δημόσιας δασικής γης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΘΕΜΑ: Πρόβλημα αντιστοιχίας των εγγραφών του Κτηματολογίου με τους δασικούς χάρτες στο Ανατολικό Πήλιο Ν. Μαγνησίας.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ο βεβιασμένος και, παντελώς, πρόχειρος και λανθασμένος σχεδιασμός των δασικών χαρτών από την προηγούμενη κυβέρνηση, συνολικά για την επικράτεια, αλλά, ειδικότερα και για το νομό Μαγνησίας, είχε, ως αποτέλεσμα, εκτός από την ύπαρξη τραγικών ανακριβειών, που έθιγαν, ευθέως και αδικαιολογήτως, ιδιοκτησιακά δικαιώματα χιλιάδων κατοίκων των ορεινών χωριών του Ανατολικού και Βόρειου Πηλίου, και την μεγάλη δυσπιστία, και, συνεπώς, την διαφωνία των ιδιοκτητών, σε ένα πολύ χρήσιμο και επιβεβλημένο εγχείρημα, όπως αυτό, της καταγραφής των δασικών εκτάσεων της χώρας αλλά και του νομού Μαγνησίας.
Παρά το γεγονός, πως η σημερινή κυβέρνηση, με πλήθος νομοθετικών παρεμβάσεων, προσπάθησε και προσπαθεί να εξαλείψει όλες αυτές τις αγκυλώσεις, που κληρονόμησε, δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης από τον μελετητή, εμφανίζονται τεράστια προβλήματα, τα οποία χρήζουν άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης. Συγκεκριμένα, μετά την ανάρτηση του Κτηματολογίου, που έγινε, πρόσφατα, στο Ανατολικό Πήλιο, εμφανίζονται να αμφισβητούνται από το ελληνικό Δημόσιο 9.000 ιδιοκτησίες. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, το ελληνικό Δημόσιο προκρίνεται ως ιδιοκτήτης των αμφισβητούμενων εκτάσεων, παρά το γεγονός, πως εκκρεμούν προς εξέταση και έκδοση απόφασης χιλιάδες αιτήσεις αντιρρήσεων από την Διεύθυνση Δασών.
Παράλληλα, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων αναγκάζονται να πληρώσουν στο Κτηματολόγιο, ένα τέλος εξέτασης 5 ευρώ ανά αμφισβητούμενη ιδιοκτησία, την στιγμή που, έχουν, ήδη, πληρώσει σεβαστά ποσά, ως παράβολο, για την κατάθεση των αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών. Αξίζει να σημειωθεί δε, πως, σε κάποιες από τις περιοχές, που έγινε η κτηματολογική ανάρτηση, όπως οι Μηλιές, η Νταμούχαρη και η Τσαγκαράδα, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ακίνητα και οικόπεδα, τα οποία βρίσκονται εντός σχεδίου των οικισμών αυτών, αμφισβητούνται ως δασικές εκτάσεις.
ΕΠΕΙΔΗ η πλειονότητα των ιδιοκτητών έχει πληρώσει, ήδη, σεβαστά ποσά για την κατάθεση των αντιρρήσεων τους κατά των δασικών χαρτών και σήμερα καλούνται, εν μέσω πανδημίας, να καταθέσουν, και πάλι, τις ενστάσεις τους καταβάλλοντας τα αντίστοιχα τέλη προς το Κτηματολόγιο.
ΕΠΕΙΔΗ με τις συνθήκες, που επικρατούν, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι αρκετά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, ειδικά για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ιδιοκτήτες, να προλάβουν να καταθέσουν, εμπρόθεσμα, τις ενστάσεις τους, στο Κτηματολόγιο ενώ, παράλληλα, υπάρχουν και αρκετοί ιδιοκτήτες, που, εξαιτίας, της προαναφερόμενης πλημμελέστατης προετοιμασίας από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν κατέθεσαν αντιρρήσεις κατά των δασικών χαρτών.
ΕΠΕΙΔΗ, χωρίς την σωστή και ολοκληρωμένη περάτωση του εγχειρήματος των δασικών χαρτών κινδυνεύει, βάσιμα, και η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης χωρίς προβλήματα.
ΕΠΕΙΔΗ η ταχεία ολοκλήρωση του κτηματολογίου, των δασικών χαρτών αλλά και του καθορισμού χρήσεων της γης αποτελεί, σύμφωνα με την έκθεση Πισσαρίδη, στρατηγική προτεραιότητα και επιλογή της χώρας παράλληλα και με την διερεύνηση της πιθανότητας μεταφοράς των αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση.
ΕΠΕΙΔΗ στην Μαγνησία υπάρχει έντονο πρόβλημα, καθώς οι περιοχές, για τις οποίες γίνεται λόγος, είναι, κατ’ εξοχήν, αγροτικές και η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως πρώτη προτεραιότητα την στήριξη του πρωτογενούς τομέα και, εν προκειμένω, μεγάλες ιδιωτικές αγροτικές εκτάσεις αμφισβητούνται, δημιουργώντας μία δικαιολογημένη αγωνία στις τοπικές αγροτικές κοινότητες.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Σε ποιες, ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα αντιστοιχίας μεταξύ των εγγραφών του Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών;
2. Δεδομένου ότι η Μαγνησία είναι, ως περιοχή, επιδημιολογικά φορτισμένη και πρέπει να υπάρχει, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερος περιορισμός των μετακινήσεων, θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στο χρονικό περιθώριο της υποβολής, στο Κτηματολόγιο, των ενστάσεων από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων του Ανατολικού Πηλίου ή η δυνατότητα κατάθεσης νέων αντιρρήσεων από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν είχαν προβεί, εγκαίρως, στην κατάθεσή τους;
3. Υπάρχει η δυνατότητα, όσοι ιδιοκτήτες έχουν, ήδη, πληρώσει παράβολα για την κατάθεση των αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών να καταθέτουν, ατελώς, τις ενστάσεις τους προς το Κτηματολόγιο;
4. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αντιρρήσεων της περιοχής αυτής, δεδομένου πως σύντομα θα δημιουργηθεί αντίστοιχο πρόβλημα και με άλλες περιοχές του νομού, όπου θα ακολουθήσει η απαιτούμενη από το Κτηματολόγιο ανάρτηση;

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το