Τοπικά

«Ζεσταίνονται» οι τσέπες των αγροτών μέχρι το Πάσχα με πληρωμές προγραμμάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Το «χρώμα» του χρήματος θα δουν μέχρι το Πάσχα, αλλά και τους επόμενους δυο μήνες οι αγρότες, καθώς αναμένεται να «ξεμπλοκάρουν» μια σειρά από πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, εκτός από τις συνδεδεμένες του 2018 που πιστώνονται κατά το σύνηθες σταδιακά, τους επόμενους δύο μήνες το βάρος θα πέσει στις εκκαθαρίσεις προγραμμάτων, αλλά και εκκρεμοτήτων ενιαίας ενίσχυσης και εξισωτικών.

Μετά την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι, αναμένονται οι οικονομικές ενισχύσεις ύψους 1 εκ. ευρώ περίπου, για τους παραγωγούς των μικρών νησιών του Αιγαίου, οι οποίες αφορούν τις εξής καλλιέργειες: Δαμάσκηνα Σκοπέλου, φασόλια και βρώσιμο λαθούρι, φάβα και ντοματάκι Σαντορίνης, γεώμηλα, αγκινάρα Τήνου, εσπεριδοειδή σε Χίο, Σάμο, Κάλυμνο, Κάρπαθο και Ρόδο, κριθάρι Λήμνου και διατήρηση παραδοσιακών ελαιώνων. Επιπλέον θα πιστωθούν και κάποια υπόλοιπα από τις διορθώσεις που έγιναν μετά την πληρωμή των πρώτων 7 συνδεδεμένων ενισχύσεων (σκληρό σιτάρι, βρώσιμα όσπρια, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή και πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά σανοδοτικά ψυχανθή, καρποί με κέλυφος, μήλα και ζαχαρότευτλα).

Επιπλέον, μετά την πληρωμή βάμβακος, διοικητικοί από τις Περιφέρειες και τις ΔΑΟΚ σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινήσουν τη διαδικασία των εκκαθαρίσεων, η ροή των οποίων θα εξαρτηθεί προφανώς από την ταμειακή ρευστότητα. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι οι εκκρεμότητες όσων παραγωγών έχουν απλήρωτα υπόλοιπα από την ενιαία ενίσχυση της περσινής χρονιάς, αυτά θα κλείνουν με σταδιακές πιστώσεις.
Παράλληλα, από τον Οργανισμό δρομολογείται να πληρωθούν μια εκκαθάριση και οι δικαιούχοι της νιτρορύπανσης, του Κομφούζιο και της ζιζανιοκτονίας των ορυζώνων. Μάλιστα έχει προηγηθεί η έκδοση σχετικής απόφασης που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια για τη διάθεση πίστωσης ποσού 15 εκατ. ευρώ που αφορά υπόλοιπα του προγράμματος για το 2018.
Μέχρι το Πάσχα προγραμματίζεται να δοθεί και η εκκαθάριση στους δικαιούχους του πρώτου έτους της δράσης των Σπάνιων Φυλών, ενώ για τον Μάιο δρομολογείται η εκκαθάριση του δεύτερου έτους της δράσης του Μέτρου 11 για τη Βιολογική Γεωργία και του πρώτου έτους της αντίστοιχης δράσης για τη Βιολογική Κτηνοτροφία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το