Τοπικά

Υψηλές προσδοκίες για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 2020 – Ζ. Μαμούρης: Στόχος μας η διεθνοποίηση

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της έκοψε σήμερα η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρουσία ακαδημαϊκών και διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος. Σε δηλώσεις του ο πρύτανης Ζήσης Μαμούρης μίλησε για τη σημαντική συμβολή των ερευνητικών προγραμμάτων και για το πρόβλημα της σίτισης των φοιτητών, ενώ ανακοίνωσε πως σύντομα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει το έργο στην πρώην Βαμβακουργία.

Ο κ. Μαμούρης σημείωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη περικοπή στην χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου. «Δεν χρειάζεται να προτρέχουμε. Το Πανεπιστήμιο θα βγει άριστο και θα πάρει ό,τι χρειάζεται για να κάνει τη δουλειά του. Το 2019 ήταν μια δύσκολη χρονιά για το Πανεπιστήμιο. Ήταν μια χρονιά ορόσημο και τα πάντα κρίθηκαν σε 2-3 μήνες. Έγινε η συνένωση του Πανεπιστημίου με τα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα της Περιφέρειας. Προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να τρέξουμε το νέο σύστημα, βάλαμε σε λειτουργία τα προγράμματα σπουδών των πρώην ΤΕΙ που συνεχίζονται και άλλα 17 νέα προγράμματα που λειτουργούν άψογα. Από ακαδημαϊκής άποψης πάμε πολύ καλά και είμαστε ευχαριστημένοι».

Ο Πρύτανης σημείωσε επίσης ότι για το 2020 το Πανεπιστήμιο στοχεύει στην διεθνοποίηση. «Θέλουμε να δώσουμε στίγμα με ισχυρές συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα που θέλουμε να πετύχουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την χρηματοδότηση, ο κ. Μαμούρης παραδέχθηκε ότι δεν είναι σε πολύ καλό σημείο… «Δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε πολύ καλό σημείο. Θέλουμε πολύ περισσότερα. Η αριστεία θέλει και οικονομική ενίσχυση. Θα δούμε στο μέλλον ένα νέο σύστημα αξιολόγησης πανεπιστημίων που ελπίζουμε ότι θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση με τα χρήματα που χρειάζονται για να λειτουργήσει».

Σημείωσε επίσης ότι τα λειτουργικά έξοδα του Πανεπιστημίου είναι περίπου 6 εκ. ευρώ, αλλά ποτέ δεν στηρίχθηκε μόνο στα χρήματα του Υπουργείου. Χαρακτηριστικά, ο κ. Μαμούρης μίλησε για μια πολύ εύρωστη έρευνα και πολλούς πόρους μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων.
«Ουσιαστικά ένα ισόποσο ποσό κάθε χρόνο βγαίνει από τα κέρδη που έχει το Πανεπιστήμιο μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων» πρόσθεσε.

Oμαλοποιείται η κατάσταση με τη σίτιση των φοιτητών
Μιλώντας για τη σίτιση των φοιτητών, ο πρύτανης ανέφερε ότι πολλοί μπερδεύουν το ακαδημαϊκό με το οικονομικό έτος. «Κάθε οικονομικό έτος το Πανεπιστήμιο είναι υποχρεωμένο ανάλογα με τους δικαιούχους και με το κονδύλι που διαθέτει, να βγάζει ένα αριθμό δικαιούχων. Σταδιακά δεν εμφανίζονται όλοι οι δικαιούχοι, με αποτέλεσμα στο τελευταίο τετράμηνο να δίνονται κάρτες και σε επιλαχόντες. Στους συγκεκριμένους φοιτητές είναι υποχρεωμένο το Πανεπιστήμιο να διακόψει τη σίτιση στις 31 Δεκεμβρίου και να επαναπροσδιορίσει όλα τα οικονομικά όρια για τη νέα χρονιά με βάση τον καινούργιο προϋπολογισμό».
Σύμφωνα με τον Πρύτανη η κατάσταση αυτή θα ομαλοποιηθεί καθώς η υπηρεσία μέριμνας ανέλαβε να ανακοινώσει τη σίτιση άλλων 1.000 επιλαχόντων φοιτητών.

Καθηγητές από την Κίνα
Στον Βόλο θα βρεθούν δύο καθηγητές στο πλαίσιο της λειτουργίας του Ινστιτούτου “Κομφούκιος” στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μετά θα λειτουργήσει ένα σύστημα εθελοντών που θα έρθουν από την Κίνα, θα εγκατασταθούν και θα δουλέψουν εδώ. “Εξαρτάται από τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν. Αν υπάρξουν 10 τμήματα σε Βόλο και Λάρισα, θα χρειαστούμε και τον αντίστοιχο αριθμό καθηγητών”, είπε ο κ. Μαμούρης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους. Θα υπάρχουν δύο επίπεδα για φοιτητές του Πανεπιστημίου και για τον γενικό πληθυσμό που μπορεί να εγγραφεί και να παρακολουθεί μαθήματα.
«Όσοι παρακολουθούν, θα μυούνται στην κινέζικη κουλτούρα και θα υπάρχει διάδραση με κινεζικές επιχειρήσεις που θέλουν να εγκατασταθούν στην περιοχή, μόχλευση διαφόρων υπηρεσιών Κίνας –Ελλάδας για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για ό,τι γίνεται στην Κίνα».
Οι φοιτητές και οι μαθητές δεν θα πληρώνουν δίδακτρα.

«Στα σκαριά» ο ανάδοχος για τη Βαμβακουργία
Σημείο αναφοράς του Πανεπιστημίου για το 2020 αποτελεί το σχέδιο για την αξιοποίηση της Βαμβακουργίας. Όπως ανακοίνωσε ο Πρύτανης «έχουμε πολύ θετικά μηνύματα για να προχωρήσει το σχέδιο».
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι είναι θετικά τα μηνύματα τόσο για τον Βόλο, όσο και για την Λαμία, όπου προβλέπεται να αναπτυχθεί campus.
“Πολύ σύντομα θα έχουμε υπογραφές για την προκήρυξη του διαγωνισμού, για τον εργολάβο που θα αναλάβει αυτό το ΣΔΙΤ» τόνισε ο κ. Μαμούρης. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 100.000.000 εκ. ευρώ σε βάθος 20ετίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το