Ελλάδα

Υπουργείο Εργασίας: Ανάγκη για αναδοχή παιδιών σε ιδρύματα

Το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε την ανακοίνωση με τα στοιχεία για τις υιοθεσίες και αναδοχές στη χώρα, το πρώτο τρίμηνο του ’21. Στην ανακοίνωση, επισημαίνεται η ανάγκη για την άμεση αποϊδρυματοποίηση των παιδιών που φιλοξενούνται σε ιδρύματα, μέσα από την διαδικασία της αναδοχής. Συγκεκριμένα, το υπουργείο αναφέρει ότι: «Με τη λειτουργία του Ενιαίου Εθνικού Συστήματος Υιοθεσιών και Αναδοχών, το Κράτος έχει για πρώτη φορά μία σαφή εικόνα με ακριβή δεδομένα, που καθημερινά ανανεώνονται, για τον αριθμό και τα στοιχεία των παιδιών, των αιτήσεων, αλλά και την πορεία των συνδέσεων υιοθεσιών/αναδοχών. Από σήμερα και κάθε 3 μήνες, θα δημοσιοποιούνται στο paidi.gov.gr τα επίσημα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.). Είναι η πρώτη φορά που το Κράτος, παρέχει μία καθαρή εικόνα για την υιοθεσία και την αναδοχή που βασίζεται σε ποσοτικά δεδομένα.

Σήμερα στην Ελλάδα φιλοξενούνται συνολικά 1564 παιδιά σε 87 ιδρύματα, εκ των οποίων τα 30 είναι δημόσια και τα 57 ιδιωτικά (Πίνακας 1). Από τα στοιχεία διαφαίνεται πως για 711 παιδιά το σχέδιο οικογενειακής αποκατάστασής τους είναι η αναδοχή ή η υιοθεσία.

Τα 614 από αυτά είναι ηλικίας 6 ετών και άνω (Πίνακας 2). Επισημαίνεται ότι από τα 711 αυτά παιδιά τα 638 πληρούν τις προϋποθέσεις για αναδοχή ενώ μόλις 73 για υιοθεσία.

Πέραν της αναδοχής και της υιοθεσίας στο γενικό σύνολο των παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές (1564), προτείνεται από τις δομές η παραμονή τους στο ίδρυμα για 342 παιδιά ενώ για 173 παιδιά προβλέπεται η επιστροφή στη φυσική τους οικογένεια (Πίνακας 3).

Στο τελικό στάδιο της διαδικασίας βρίσκονται 838 αιτήσεις – εκ των οποίων 825 για υιοθεσία και μόνο 13 για αναδοχή (Πίνακας 4). Τα στατιστικά δεδομένα καταδεικνύουν πως η αναδοχή μπορεί να οδηγήσει στην άμεση αποϊδρυματοποίηση άνω του 40% των παιδιών τα οποία φιλοξενούνται σήμερα σε κάποιο ίδρυμα.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή λειτουργίας του νέου συστήματος, έχουν ολοκληρωθεί 303 υιοθεσίες και 338 αναδοχές (Πίνακας 5)».
Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τα θέματα κοινωνικής πολιτικής, Δόμνα Μιχαηλίδου εκτιμά πως: «Η οικογένεια είναι το μόνο κατάλληλο περιβάλλον στο οποίο μπορεί να μεγαλώσει ένα παιδί με αγάπη και ασφάλεια. Με τα σημερινά δεδομένα η αναδοχή είναι ταυτόσημη με την άμεση αποϊδρυματοποίηση. Για το λόγο αυτό έχουμε ήδη ξεκινήσει πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών γύρω από το θεσμό της αναδοχής. Στη συνέχεια της προσπάθειας αυτής ξεκινούμε σήμερα την τακτική δημοσίευση όλων των επίσημων στοιχείων της πολιτικής παιδικής προστασίας. Η διαφάνεια είναι βασική αρχή της Κυβέρνησής μας και η παιδική προστασία δεν μπορεί παρά να πρωτοστατεί στην υλοποίησή της».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το