Κόσμος

Υπόθεση Μπελέρη: Η Ελλάδα απειλεί με βέτο στην ένταξη της Αλβανίας

Ρήξη στις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας έχει προκαλέσει η υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, με την Ελλάδα να προειδοποιεί ότι δεν θα συμφωνήσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, της Αλβανίας στην ΕΕ, εάν η χώρα δεν λάβει συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα για την ανάληψη των καθηκόντων του προφυλακισμένου δημάρχου Χιμάρας.

Η Αθήνα κατέθεσε σήμερα στο COREPER (συμβούλιο Μονίμων αντιπροσώπων των χωρών μελών της Ε.Ε.) γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρει ότι η παρεμπόδιση της ορκωμοσίας του εκλεγμένου δημάρχου Μπελέρη αποτελεί προϋπόθεση για την πορεία της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην επιστολή μεταξύ άλλων τονίζεται ότι η Ελλάδα διατηρεί τις έντονες επιφυλάξεις της όσον την διαδικασία της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας λόγω της υπόθεσης του Φρέντι Μπελέρη, «η οποία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου και των πολιτικών δικαιωμάτων των Αλβανών πολιτών, ιδίως των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας».

«Ο κ. Φρέντι Μπελέρη, μέλος της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας και εκλεγμένος δήμαρχος της Χιμάρας, συνελήφθη από τις αλβανικές αρχές δύο ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές της 14ης Μαΐου 2023, με την κατηγορία της εκλογικής απάτης» αναφέρεται στην επιστολή.

«Παρόλα αυτά, ήταν ένας από τους επτά υποψηφίους της αντιπολίτευσης, που κατάφεραν να κερδίσουν έναν από τους 61 δήμους της χώρας. Η σύλληψή του εγείρει σοβαρές ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής διακρίσεων έναντι ενός μέλους μιας εθνικής μειονότητας που προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο» υπογραμμίζεται και προστίθεται:

«Ο κ. Μπελέρης συνεχίζει να βρίσκεται στη φυλακή μέχρι σήμερα, σχεδόν για επτά μήνες και έτσι του έχει στερηθεί το πολιτικό του δικαίωμα ως εκλεγμένου δημάρχου να αναλάβει τα καθήκοντά του».

«Η κατάσταση αντιβαίνει στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες»
Η ελληνική πλευρά, σημειώνει ότι σύμφωνα με το αλβανικό δίκαιο η ορκωμοσία του Μπελέρη είναι μια απλή διοικητική πράξη, η οποία δεν παρεμβαίνει στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και ως εκ τούτου η παρεμπόδιση της ορκωμοσίας του αποτελεί συνειδητή πολιτική απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης.

«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το αλβανικό δίκαιο, η ανάληψη των καθηκόντων του δεν θα πρέπει να θίγει τη διαδικασία ή την έκβαση των εκκρεμών δικών, δεδομένου ότι αποτελεί απλώς μια απλή διοικητική πράξη, η οποία δεν παρεμβαίνει στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Συνεπώς, η παρεμπόδιση της ορκωμοσίας του εκλεγμένου δημάρχου κ. Μπελέρη αποτελεί συνειδητή πολιτική απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία αντανακλά την περιφρόνηση των θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου.

Η κατάσταση αντιβαίνει στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες μας, τα κριτήρια προσχώρησης και το κεκτημένο της ΕΕ, τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα.

Η Ελλάδα αναμένει από την Αλβανία να λάβει συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα για την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Μπελέρη, καθώς και να σεβαστεί το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη και το τεκμήριο αθωότητας. Διαφορετικά, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να συμφωνήσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης της έκθεσης αξιολόγησης των εκκρεμών κριτηρίων αξιολόγησης» καταλήγει η επιστολή που κατατέθηκε στην ΕΕ.

Τα αλβανικά ΜΜΕ

Το θέμα πρωταγωνιστεί στα αλβανικά ΜΜΕ τα οποία αναφέρονται εκτενώς στην υπόθεση και πως έχει εξελιχθεί μετά την προφυλάκιση του υποψήφιου -τότε- δημάρχου της Χιμάρας.

«Η Αθήνα αποφασίζει την τύχη του Φρέντι Μπέλερη ως προϋπόθεση για την ένταξη στην ΕΕ» γράφει σε τίτλο του το αλβανικό μέσο Top Channel.

«Η Αθήνα έχει σκληρύνει τη στάση της για τις προϋποθέσεις ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την υπόθεση Μπελέρη» γράφει και συνεχίζει: «Η Ελλάδα κατέθεσε γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρει ότι το θέμα της ορκωμοσίας του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας θα αποτελέσει προϋπόθεση για το μέλλον της διαδικασίας ένταξης της Αλβανίας.

»Τονίζεται επίσης ότι από εδώ και στο εξής για την Αθήνα το θέμα της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ θα θεωρείται σχετικό με τη θέση που θα δείξουν τα Τίρανα για το ζήτημα Μπελέρι, την οποία η ελληνική πλευρά θεωρεί ως απόδειξη παραβίασης των όρων που πρέπει υποψήφια για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Πριν από λίγες εβδομάδες η Αθήνα είχε μπλοκάρει την κοινή επιστολή των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, θέλοντας να δώσει ένα μήνυμα για την υπόθεση Μπελέρη. Όμως, σε μια στιγμή διπλωματικών διαβουλεύσεων με τους εταίρους, η Ελλάδα έχει δεχτεί πολύ ισχυρές πιέσεις τόσο από το επίσημο Βερολίνο όσο και από την ισπανική προεδρία να αλλάξει τη θέση της, σύμφωνα με το Top Channel.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει, εξετάζοντας το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Αλβανίας στην επόμενη φάση της σχετικής διαδικασίας, καθώς η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η επτάμηνη απαγόρευση ορκωμοσίας του Μπέλερ ως δήμαρχος Χιμάρας αποτελεί παράβαση. κράτος δικαίου όπως περιγράφεται από τις συνθήκες και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

«Η Ελλάδα δεν εγκαταλείπει τις απειλές της για μπλοκάρισμα της ένταξης της Αλβανίας»
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα απειλεί να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις για την Αλβανία, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα γίνει εμπόδιο στην πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ, αλλά φαίνεται ότι η Αθήνα δεν κάνει πίσω» γράφει η ιστοσελίδα Shqiptarja.

«Το επίσημο Βερολίνο χαρακτήρισε απαράδεκτο τον ισχυρισμό της Ελλάδας να παρεμποδίσει την πορεία ένταξης της Αλβανίας για την υπόθεση Μπελέρη ενώ η Ισπανία πιέζει και την Ελλάδα να δεχτεί την υπογραφή της επιστολής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα Τίρανα, ώστε η Αλβανία να ανοίξει τις διαπραγματεύσεις για τα τρία πρώτα κεφάλαια.

»Η Αλβανία ολοκλήρωσε με επιτυχία την προκαταρκτική φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, τη διαδικασία ελέγχου, την περασμένη Παρασκευή μετά από 14 μήνες διαπραγματεύσεων».

«Πρώτα επίλυση της υπόθεσης»
«Η Ελλάδα προειδοποιεί την Αλβανία: Χωρίς επίλυση της υπόθεσης Μπέλερη, δεν υπάρχει συμφωνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων», γράφει το Oranews.

Η Ελλάδα έχει εκφράσει δισταγμό για την πρόοδο της διαδικασίας ένταξης της Αλβανίας, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή της για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας εάν δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις σχετικά με την ανάληψη καθηκόντων από τον δήμαρχο Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη.

Τον Οκτώβριο, η Ελλάδα δεν αποδέχθηκε την αποστολή της επιστολής των «27» για το άνοιγμα μιας σειράς Κεφαλαίων στο σημείο εκκίνησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ με την Αλβανία.

Το άρθρο κλείνει με τις δηλώσεις υπουργών και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης: «Η Αθήνα, με τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και την αποστολή στα Τίρανα του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος επισκέφθηκε τον Φρέντι Μπελέρι στις φυλακές Δυρραχίου, έστειλε σαφές μήνυμα ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο πίεσης που έχει στη διάθεσή της».

Πηγή: in.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πρωτιά σε διαγωνισμό για 1ο ΓΕΛ Βόλου – Μαθητές μεγιστοποιούν τα κέρδη εικονικής εταιρείας

Το επιχειρηματικό τους ταλέντο δείχνουν τέσσερις μαθητές του 1ου ΓΕΛ Βόλου που κατάφεραν στο πλαίσιο…

12 Μαρτίου 2024

Αρνητική πρωτιά της Θεσσαλίας για το bullying

Ιδιαίτερα αυξημένα εμφανίζονται τα περιστατικά εκφοβισμού στην Ελλάδα: 1 στα 3 παιδιά δηλώνει ότι έχει…

12 Μαρτίου 2024

Βιωματικά εργαστήρια για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

Η 6η Μαρτίου έχει οριστεί ως πανελλήνια ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού. Με…

12 Μαρτίου 2024

Εκπαιδευτική επίσκεψη του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου στο ξενοδοχείο «Φίλιππος»

  Την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, μαθητές και μαθήτριες της Γ ’Λυκείου του 1ου ΕΠΑ.Λ.…

12 Μαρτίου 2024

Λάρισα: Ανησυχία για τη δημόσια υγεία – Συνοικία γέμισε ποντίκια

Σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει τους τελευταίους στην πόλη της Λάρισας και ειδικά στη συνοικία της…

12 Μαρτίου 2024

«Πάμε σαν άλλοτε» από την Εστία «Ίωνες»

  Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» παρουσιάζει την εκδήλωση «Πάμε σαν άλλοτε»…

12 Μαρτίου 2024