Τοπικά

Υπόθεση μεγάλης φοροδιαφυγής διερευνά ο οικονομικός εισαγγελέας στη Μαγνησία

Υπόθεση μεγάλης φοροδιαφυγής στη Μαγνησία φέρεται να έφερε στο φως ο οικονομικός εισαγγελέας. Η υπόθεση διερευνάται τόσο από την Οικονομική Εισαγγελία, όσο και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου και αφορά μη απόδοση φόρων για κρυφά εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, ύποπτος για τη φοροδιαφυγή φέρεται να είναι επιχειρηματίας, που απέκρυψε εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από την Εφορία. Ο εν λόγω επιχειρηματίας φέρεται να ελέγχθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία και φέρεται να έχει ολοκληρώσει την έκδοση σχετικού πορίσματος μετά την έρευνα που διενήργησε και το οποίο έχει στα χέρια του ο οικονομικός εισαγγελέας.

Το αμέσως προσεχές διάστημα ο εμπλεκόμενος επιχειρηματίας θα κληθεί από την ΑΑΔΕ να πληρώσει τους διαφυγόντες φόρους, στο πλαίσιο του Νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ενώ σε περίπτωση που αρνηθεί, τότε αναμένεται να κινηθεί εναντίον του η ποινική διαδικασία, σε βαθμό κακουργήματος. Ο επιχειρηματίας, που διατηρεί επιχείρηση, φέρεται να μην εξέδιδε αποδείξεις πώλησης προϊόντων για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς, όπως αποδείχθηκε από την έρευνα, αυτή περιλάμβανε την περίοδο από το 2005 μέχρι και το 2018.
Ο επιχειρηματίας φέρεται να μη διέθετε παραστατικά για τα εισοδήματα που είχε.
Ο Νόμος προβλέπει ποινές φυλάκισης, οι οποίες στην πλειονότητά τους υπερβαίνουν τα δύο χρόνια για διάπραξη φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών, εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα φορολογητέα εισοδήματα ή στα περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκρυφτεί, υπερβαίνει, ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος, τις 100.000 ευρώ και με ποινή κάθειρξης, εφόσον, κατά τα ως άνω, το ποσό του φόρου υπερβαίνει, τις 150.000 ευρώ.
Το έγκλημα φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών, αν το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου που δεν αποδόθηκε ή αποδόθηκε ανακριβώς ή επεστράφη ή συμψηφίστηκε ή εξέπεσε ή διακρατείται, υπερβαίνει ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος τις 50.000 ευρώ και με ποινή κάθειρξης, εφόσον κατά τις ως άνω ίδιες προϋποθέσεις, το ποσό του φόρου υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.
Τα εγκλήματα φοροδιαφυγής στον φόρο κύκλου εργασιών, στον φόρο ασφαλίστρων και στους παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους, τέλη ή εισφορές, τιμωρούνται, ανά είδος φόρου, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών, εφόσον το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς, σύμφωνα με τα ανωτέρω και κατά περίπτωση, ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ και με ποινή κάθειρξης εφόσον, κατά τις ανωτέρω ίδιες προϋποθέσεις, το ποσό του φόρου, τέλους ή εισφοράς, υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το