Τοπικά

Ξετυλίγεται το «κουβάρι» ελέγχου στο πρώην ΙΚΑ Βόλου – Υπάλληλος στο Νοσοκομείο με επεισόδιο σύγχυσης

Ξετυλίγεται σιγά-σιγά το κουβάρι της υπόθεσης με τα παράνομα επιδόματα παροχών, που πιστώνονταν σε λογαριασμούς IBAN μη δικαιούχων στο πρώην ΙΚΑ Βόλου, ωστόσο χθες ένα περιστατικό ήρθε να ρίξει βαριά τη σκιά του στο υποκατάστημα. Υπάλληλος φέρεται να υπέστη επεισόδιο σύγχυσης και νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου.

Ο υπάλληλος φέρεται να υπέστη το επεισόδιο στη διάρκεια του ελέγχου των επιθεωρητών Β. Ελλάδος του ΕΦΚΑ, που συνεχίστηκε χθες για ένατη ημέρα στο υποκατάστημα του πρώην ΙΚΑ. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος μεταφέρθηκε με συμπτώματα σύγχυσης, που είναι σημάδια εγκεφαλικής αιμορραγίας στο Αχιλλοπούλειο, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση του ιδρύματος, με την αξονική τομογραφία στην οποία υποβλήθηκε, αποδείχθηκε πως δεν έχει υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία. Ο υπάλληλος παρακολουθείται νοσηλευόμενος στη ΜΕΘ.
Παρέμβαση χθες στην υπόθεση του ελέγχου που διεξάγεται στο υποκατάστημα του πρώην ΙΚΑ Βόλου έκανε και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΙΚΑ ΕΤΑΜ Μαγνησίας, που ωστόσο με την ανακοίνωση που εξέδωσε, έδειξε εμμέσως πλην σαφώς, πως γνωρίζει το αντικείμενο του ελέγχου που διεξάγεται και τα εμπλεκόμενα σε αυτόν πρόσωπα. Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει μεταξύ άλλων πως «επειδή η παραβατική αυτή συμπεριφορά έχει εντοπιστεί σε χρόνο προγενέστερο, κατά τον οποίο κανένας από τους σημερινούς υπαλλήλους δεν υπηρετούσε στο Τμήμα παροχών, το Δ.Σ. του Συλλόγου αισθάνεται την ανάγκη, να προστατεύσει την τιμή και την υπόληψή τους, διότι υπηρετούν την Υπηρεσία και τους ασφαλισμένους με συνέπεια, ευθύνη και αυταπάρνηση, όπως άλλωστε και το σύνολο των συναδέλφων που υπηρετούν στο Υποκατάστημα».
Η ανακοίνωση αυτή πρέπει να προβληματίσει τους ελεγκτές του ΕΦΚΑ και την διοίκηση του Ταμείου, καθώς δείχνει πως οι συνδικαλιστές του ΙΚΑ που την εξέδωσαν, γνωρίζουν τόσο το αντικείμενο του ελέγχου, όσο και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του Συλλόγου τονίζεται ότι:

«Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Μαγνησίας, απαντώντας στη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΦΚΑ σχετικά με παράνομες ενέργειες συγκεκριμένων υπαλλήλων, οι οποίοι προέβησαν σε χορήγηση επιδομάτων παροχών και πίστωσαν τα εν λόγω ποσά σε IBAN μη δικαιούχων, καταδικάζει απερίφραστα τέτοιες συμπεριφορές. Πάγια θέση του Συλλόγου είναι ότι η παραβατικότητα στη δημόσια ζωή πρέπει να πατάσσεται από όποιον και αν προέρχεται, διότι κανένας δεν πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου. Επειδή η παραβατική αυτή συμπεριφορά έχει εντοπιστεί σε χρόνο προγενέστερο, κατά τον οποίο κανένας από τους σημερινούς υπαλλήλους δεν υπηρετούσε στο Τμήμα παροχών, το Δ.Σ. του Συλλόγου αισθάνεται την ανάγκη να προστατεύσει την τιμή και την υπόληψη τους διότι υπηρετούν την Υπηρεσία και τους ασφαλισμένους με συνέπεια, ευθύνη και αυταπάρνηση, όπως άλλωστε και το σύνολο των συναδέλφων που υπηρετούν στο Υποκατάστημα. Δεχόμαστε και καλωσορίζουμε τα κλιμάκια των επιθεωρητών του ΕΦΚΑ διότι ο ενδελεχής έλεγχος των Υπηρεσιών οδηγεί στην πάταξη φαινομένων παραβατικότητας, στην απομόνωσή τους, καθώς και στην αποκατάσταση της τιμής της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων που υπηρετούν τον φορέα με ακεραιότητα. Ως γνωστόν η έρευνα συνεχίζεται και τα αποτελέσματα τα περιμένουμε όλοι προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες εφόσον υπάρχουν εκεί που ανήκουν».

Χωρίς Πειθαρχικό Συμβούλιο

Δε επιβάλλονται ποινές σε επίορκους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, καθώς ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί το Πειθαρχικό Συμβούλιο, που έπρεπε να γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2017. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέλη Ιουνίου επιστρέφουν στη θέση τους 19 υπόδικοι υπάλληλοι με σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα. Μάλιστα υπάρχουν και υπάλληλοι, που έχουν ομολογήσει την παρανομία τους και τώρα εργάζονται κανονικά.
Και ενώ οι επίορκοι υπάλληλοι παραμένουν ατιμώρητοι, η διοίκηση του ΕΦΚΑ υπογραμμίζει ότι «για όσους υπαλλήλους προκύψει παραβατική συμπεριφορά, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την απόδοση ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων». Προφανώς είναι μία (ακόμη) παραπλάνηση της κοινής γνώμης αφού δεν είναι δυνατόν να αποδοθούν πειθαρχικές ευθύνες, ελλείψει Πειθαρχικού Συμβουλίου!

Σε κοινό υπόμνημά του προς τη διοίκηση του ΕΦΚΑ η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ και η ΠΟΠΟΚΠ επισημαίνουν την ανυπαρξία Υπηρεσιακών και Πειθαρχικών Συμβουλίων του Φορέα, αφού ρητώς προβλέφθηκε στο άρθρο 101 παρ. 4 Ν. 4387/2016 ότι «από 1-1-2017 λήγει αυτοδίκαια η θητεία των μελών των Υπηρεσιακών και Πειθαρχικών Συμβουλίων των εντασσόμενων φορέων. Μετά τη λήξη της θητείας τους κατά τα ανωτέρω, εκκρεμείς σε οποιοδήποτε στάδιο υποθέσεις κρίνονται από το Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ που συστήνονται, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις». Όπως τονίζεται στο ίδιο υπόμνημα, «η απουσία Υπηρεσιακών και Πειθαρχικών Συμβουλίων αποτελεί σοβαρή πηγή προβλημάτων, αφού εμποδίζει αφενός τη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων και αφετέρου την κρίση πειθαρχικών υποθέσεων, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις αν παραταθεί η καθυστέρηση υπάρχει πιθανότητα να οδηγηθούν σε παραγραφή, με όλες τις συνέπειες που αυτό επιφέρει. Επιβάλλεται συνεπώς άμεση συγκρότηση των Υπηρεσιακών και Πειθαρχικών Συμβουλίων, άλλως παράταση της λειτουργίας των ήδη υφιστάμενων Συμβουλίων των φορέων που καταργήθηκαν, προκειμένου να καλυφθεί η μεταβατική περίοδος μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το