Τοπικά

Ξεσπιτώνονται εκπαιδευτικοί για τη διαμονή τουριστών

 

Μια ακόμη μετακόμιση πριν πάρουν τον δρόμο της επιστροφής για το σπίτι, είναι αναγκασμένοι να κάνουν τον τρέχοντα μήνα ουκ ολίγοι εκπαιδευτικοί στα νησιά των Σποράδων, όπως στη Σκιάθο, αλλά στο υπόλοιπο Αιγαίο, καθώς ξενοικιάζουν τα σπίτια που διέμεναν τη χειμερινή περίοδο, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη διαμονή των τουριστών.

Τα φαινόμενο να αποχωρούν εκπαιδευτικοί από τα τέλη Μαΐου, γιατί οι ιδιοκτήτες θέλουν να αξιοποιήσουν τα σπίτια τους για τους τουρίστες, παρατηρήθηκε και φέτος. Βέβαια στις περισσότερες των περιπτώσεων οι εκπαιδευτικοί, όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο με δυσκολία έβρισκαν σπίτι να διαμείνουν και μάλιστα με «τσουχτερό» μίσθωμα, το γνώριζαν, ήταν όρος συμφωνίας με τους ιδιοκτήτες. Ωστόσο, όταν έρχεται η ώρα να πρέπει να κάνουν μια μετακόμιση στα τέλη Μαΐου για έναν ακόμη μήνα το πού θα μείνουν στο νησί, δεν είναι και το πιο εύκολο. Αντιθέτως μοιάζει με «Γολγοθά» ειδικά, όταν έχουν μαζί τους και μικρά παιδιά, που σημαίνει μπόλικες βαλίτσες και κούτες.
Άλλωστε η εύρεση κατοικίας για τον εναπομείναντα μήνα, μόνο εύκολη δεν είναι, καθώς σε πολλά σπίτια διαμένουν ήδη ξένοι τουρίστες.
Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Σκιάθο αναγκάστηκε τέλη Μαΐου να μεταβεί σε άλλο σπίτι μαζί με το παιδί της για να περάσει τις τελευταίες εβδομάδες. Αρχικά είδε το νέο σπίτι που της προτάθηκε, αλλά, όπως ανέφερε, ήταν πολύ δύσκολο να μείνει κάποιος σε εκείνο τον χώρο, χωρίς καν φωτισμό. Έτσι άρχισε να ψάχνει να βρει άλλο σπίτι, στα τελειώματα ουσιαστικά της σχολικής περιόδου. Μια ταλαιπωρία που δεν μπορούσε να τη φανταστεί, καθώς την περίμενε και μια μετακόμιση. Τελικά με δυσκολία βρήκε ένα σπίτι στο οποίο κατέβαλε περίπου 30 ευρώ τη μέρα, όσο δηλαδή είναι και το μεροκάματό της.
Ο Γολγοθάς της εκπαιδευτικού γίνεται ακόμη μεγαλύτερος, καθώς σε λίγες μέρες θα κουβαλήσει ξανά βαλίτσες και κιβώτια για να επιστρέψει στον Βόλο.
Στην ίδια θέση βρίσκονται δυστυχώς και άλλοι εκπαιδευτικοί που…πληρώνουν το τίμημα της έλλειψης πρόνοιας για τη στέγαση των δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται στα νησιά. Άλλωστε παρόμοια προβλήματα με ξεσπιτώματα λόγω τουριστών έχουν και εργαζόμενοι στους χώρους της υγείας και των σωμάτων ασφαλείας.
Το ζητούμενο συνεπώς για τους νέους εκπαιδευτικούς που θα πάνε στα νησιά να διδάξουν από αρχές Σεπτεμβρίου, είναι όχι μόνο να βρουν σπίτι, αλλά και να το κλείσουν μέχρι τέλη Ιουνίου. Διαφορετικά ο κίνδυνος του πρόωρου ξεσπιτώματος θα παραμονεύει…
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, κ. Απόστολος Μούσιος τόνισε πως πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που αγγίζει πολλούς εκπαιδευτικούς οι οποίοι διδάσκουν στη νησιωτική Μαγνησία, αλλά και σε άλλες νησιωτικές περιοχές της χώρας και οι οποίοι μπαίνουν στη διαδικασία αναζήτησης νέας στέγης. Ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες των σπιτιών απαιτούν από τους εκπαιδευτικούς να ξενοικιάσουν από τα τέλη Μαΐου, ώστε να τα διαθέσουν για τη διαμονή των τουριστών. Συνήθως οι εκπαιδευτικοί από τον Σεπτέμβριο γνωρίζουν τι θα συμβεί το Μάιο, όμως και τότε έχουν την αγωνία να βρουν ένα σπίτι και παράλληλα ελπίζουν ότι μετά από τόσους μήνες μπορεί ο ιδιοκτήτης να έχει αλλάξει άποψη. Το δυσάρεστο είναι πως οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να βρουν άλλο σπίτι για 20 και 30 μέρες τον Ιούνιο, κάτι που επίσης δεν είναι εύκολο. Συνήθως πληρώνουν με τη μέρα με το ποσό να κυμαίνεται από 30 μέχρι και 50 ευρώ, άρα δυσκολεύονται δραματικά για να καλύψουν τις υπόλοιπες ανάγκες τους. Για όλα αυτά τα ζητήματα η πολιτεία οφείλει να βρει άμεσα λύσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το