Τοπικά

Ξεριζώνουν το τσάι στην Όθρυ για εμπόριο

«Φρένο» στην ανεξέλεγκτη και παράνομη συγκομιδή του τσαγιού, που φυτρώνει στις πλαγιές της Όθρυος, επιχειρεί να βάλει το Δασαρχείο Αλμυρού με εντατικούς ελέγχους, που άρχισαν αυτή την περίοδο. Στο παρελθόν έχουν συλληφθεί πολίτες, να έχουν στην κατοχή τους τσουβάλια με μεγάλες ποσότητες τσαγιού, που προορίζονταν για εμπόριο, οι οποίες κατασχέθηκαν, ενώ σε βάρος των ιδίων υποβλήθηκαν μηνύσεις.

Από το 2011 έχει εκδοθεί Δασική Ρυθμιστική Διάταξη, βάσει της οποίας δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες στους πολίτες, για τις ποσότητες και τον τρόπο που μπορούν να κόψουν αρωματικά φυτά για προσωπική τους χρήση, χωρίς να τα εκριζώνουν και να απειλούν τον αφανισμό τους. «Αρχίζουμε ελέγχους, για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα ανεξέλεγκτης συγκομιδής », αναφέρει χαρακτηριστικά ο δασάρχης Αλμυρού κ. Σπ. Ανδριανός.
Με δεδομένο ότι η περίοδος συγκομιδής του αυτοφυούς άγριου τσαγιού έχει αρχίσει αυτή την περίοδο, οι έλεγχοι των υπαλλήλων του Δασαρχείου Αλμυρού πρόκειται να εντατικοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να εκλείψει κάθε παράνομη προσπάθεια, για κόψιμο ποσοτήτων μεγαλύτερων των επιτρεπομένων.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδριανό, «έχουν καταγραφεί περιπτώσεις στο παρελθόν, με πολίτες, οι οποίοι προφανώς από άγνοια για τον τρόπο συγκομιδής του τσαγιού, προχωρούν στην εκρίζωσή του, με αποτέλεσμα να το καταστρέφουν και να μην ξαναφυτρώνει. Το τσάι πρέπει να κόβεται με ψαλίδι σε συγκεκριμένο σημείο», προσθέτει χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις απαγορεύσεις συγκομιδής μεγάλων ποσοτήτων, ο δασάρχης Αλμυρού είναι ξεκάθαρος και τονίζει πως «πέραν των όσων προβλέπει η Δασική Ρυθμιστική Διάταξη, δεν θα υπάρχει καμία ανοχή, αφού το φυτό δεν είναι για εμπορία, αλλά για προσωπική χρήση. Γνωρίζουμε ότι κάποιοι ανεβαίνουν αυτή την περίοδο στην Όθρυ, για να μαζέψουν μεγάλες ποσότητες τσαγιού, προκειμένου να τις πουλήσουν. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε, καθώς είναι παράνομο», συμπληρώνει.
Όπως προαναφέρθηκε, στο παρελθόν έχουν εντοπιστεί από υπαλλήλους του Δασαρχείου Αλμυρού πολίτες, με μεγάλα τσουβάλια, τα οποία ήταν γεμάτα με τσάι. «Ήταν προφανές ότι αυτές οι ποσότητες θα οδηγούνταν με κάποιο τρόπο στο εμπόριο, αλλά μετά από τους σχετικούς ελέγχους, κατασχέθηκαν και υποβλήθηκαν μηνύσεις σε βάρος αυτών των ατόμων», επισημαίνει ο κ. Ανδριανός.

Τι προβλέπει η Δασική Ρυθμιστική Διάταξη

Η Δασική Ρυθμιστική Διάταξη συλλογής- προστασίας αρωματικών, φυτών, η οποία εκδόθηκε το 2011, ορίζει ρητά τα παρακάτω:
«Επιτρέπεται η συλλογή, την εποχή της ανθοφορίας-ωρίμανσης, η κοπή του στελέχους – απαγορευμένης της εκρίζωσης – ειδών του φυτού δυόσμος, θυμάρι, μελισσόχορτο, μέντα, ρίγανη, σιδερίτη ή τσάι του βουνού ή ελληνικό τσάι, σκορπίδι, σπιθόχορτο, σπληνόχορτο.
Η επιτρεπόμενη ποσότητα συλλογής των παραπάνω ειδών ανέρχεται μέχρι του ποσού του μισού κιλού κατ’ άτομο την ημέρα και μέχρι δυο κιλά συνολικά τον χρόνο.
-Απαγορεύεται η συλλογή μεγαλύτερης ποσότητας χωρίς την άδεια του Δασαρχείου Αλμυρού.
Να αναφερθεί ότι η Δασική Ρυθμιστική Διάταξη ισχύει για τις εκτάσεις όλης της διοικητικής περιφέρειας του Δασαρχείου Αλμυρού. Οι παραβάτες και εκείνοι κατ’ εντολή των οποίων ενεργούν, διώκονται και τιμωρούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας, τα δε παρανόμως συλλεγμένα προϊόντα κατάσχονται.
Η ισχύς της Διάταξης είναι δεκαετής, η δε τήρησή της ανατίθεται στα όργανα του Δασαρχείου Αλμυρού, της Ελληνικής Αστυνομίας, δημοτικούς υπαλλήλους του Δήμου Αλμυρού και σε κάθε φιλόνομο πολίτη».

Συλλογή και χρήση

Στο τσάι συλλέγεται το ανθισμένο υπέργειο τμήμα του φυτού και μετά τη συλλογή, τα δεμάτια του φυτού κρεμιούνται ανάποδα σε σκιερό και καλά αεριζόμενο χώρο για τέσσερις ημέρες. Το αποξηραμένο φυτό φυλάσσεται σε χάρτινη συσκευασία, καλά κλεισμένη και σε μέρος ξηρό και δροσερό για δύο χρόνια. Το τσάι του βουνού είναι ένα εύγευστο αφέψημα, με πολλές ευεργετικές δράσεις στον οργανισμό μας, καθώς είναι μαλακτικό του λαιμού, αντιβηχικό, θερμαντικό, τονωτικό έναντι των κρυολογημάτων, αντιβακτηριακό και ήπιο αντιμυκητιασικό, λόγω του αιθερίου ελαίου που περιέχει, αντιφλεγμονώδες, ακόμη και σε ρευματικές καταστάσεις, ευστόμαχο, αντιελκωτικό, διουρητικό και εφιδρωτικό, άρα αποτοξινωτικό και αντιοιδηματικό (για πρηξίματα), βοηθάει σε καταστάσεις αγγειακών παθήσεων (αρτηριοσκλήρυνση, θρομβώσεις), σακχαρώδους διαβήτη, καρκίνου, καταρράκτη κ.ά., λόγω των πολλών αντιοξειδωτικών φλαβονοειδών που περιέχει, αποτελεί πηγή σιδήρου για τον οργανισμό, δε διεγείρει τον εγκέφαλο και δεν προκαλεί αϋπνία, αφού δεν περιέχει καφεΐνη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το