Τοπικά

«Ξεπαγώνουν» οι κρίσεις διευθυντών σχολείων

 

Στις ίδιες θέσεις εδώ και 5,5 χρόνια, ενώ η θητεία τους έχει λήξει από το 2020 και λαμβάνουν συνεχείς παρατάσεις, βρίσκονται οι διευθυντές σχολείων στη Μαγνησία και πανελλαδικά.
Το υπουργείο Παιδείας αρχίζει άμεσα τις διαδικασίες για τις νέες κρίσεις διευθυντών οι οποίες λόγω και της πανδημίας έχουν καθυστερήσει αρκετά.
Ενδεικτικά να αναφερθεί πως οι τελευταίες κρίσεις διευθυντών σχολείων πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2017. Οι διευθυντές που τοποθετήθηκαν στα σχολεία το 2017, ήξεραν ότι η θητεία τους θα έληγε μετά από τρία χρόνια, το καλοκαίρι του 2020. Ωστόσο, από τότε έχουν δοθεί συνεχείς παρατάσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει στα τέλη του 2022 και ακόμη να βρίσκονται στις ίδιες θέσεις, δηλαδή συνολικά 5,5 χρόνια, σαν να έχουν κάνει δηλαδή δύο θητείες με τη μία κρίση.
Στη Μαγνησία οι θέσεις διευθυντών από τα τετραθέσια δημοτικά σχολεία μέχρι και τα Λύκεια, ανέρχονται περίπου στις 150.
Το υπουργείο Παιδείας έχει δεσμευτεί ότι οι νέοι διευθυντές θα βρίσκονται στις θέσεις τους από τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Και οι διαδικασίες από χθες αναμένεται να «τρέξουν» με γοργούς ρυθμούς μέσα από δεσμευτικές ημερομηνίες.
Πιο συγκεκριμένα χθες ολοκληρώθηκε η υποβολή των αιτήσεων από εκπαιδευτικούς για τα δύο τοπικά συμβούλια κρίσεων που θα λειτουργήσουν στη Μαγνησία για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Τα συμβούλια είναι πενταμελή που αποτελούνται από τον διευθυντή εκπαίδευσης, έναν σχολικό σύμβουλο και τρεις εκπαιδευτικούς.
Σε λίγες μέρες αναμένεται να ξεκινήσει και η υποβολή των αιτήσεων από τους υποψήφιους διευθυντές, μια διαδικασία που θα γίνει ηλεκτρονικά, καθώς το υπουργείο έχει ήδη έτοιμη την πλατφόρμα για την συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων, όπως είναι τα χρόνια προϋπηρεσίας, τα ακαδημαϊκά και άλλα κριτήρια.
Τα τοπικά συμβούλια με τη συνδρομή των διοικητικών υπηρεσιών θα αντιστοιχήσουν τα στοιχεία που δηλώνονται στην πλατφόρμα σε σχέση με όσα ισχύουν πραγματικά, ενώ θα κάνουν και τις συνεντεύξεις των εκπαιδευτικών.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος τόνισε πως «οι κρίσεις διευθυντών έχουν καθυστερήσει να γίνουν 2,5 χρόνια. Έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί το 2020 και φτάνουμε στο τέλος του 2022. Με τις παρατάσεις, όμως, αλλάζουν και τα δεδομένα, καθώς οι νυν διευθυντές λαμβάνουν περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας που μπορεί να τους ωφελήσει στις κρίσεις».
Η νέα θητεία των διευθυντών θα είναι τετραετής.
Εκπαιδευτικοί παράγοντες επισημαίνουν πως και φέτος θα υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευτικοί και νυν στελέχη που θα διεκδικήσουν τις θέσεις των διευθυντών στα σχολεία.
Και τα κίνητρα δεν είναι λίγα. Πρώτον, υπάρχει το επίδομα θέσης που κυμαίνεται ανάλογα με την οργανικότητα του δημοτικού σχολείου από 180 έως και 250 ευρώ ως καθαρές αποδοχές. Επίσης το διδακτικό ωράριο είναι μειωμένο, ενώ οι επιπλέον αποδοχές λόγω θέσης μετρούν και για τις συντάξιμες αποδοχές.
Συνεπώς υπάρχουν κίνητρα ειδικά στην περίοδο της ακρίβειας που διανύουμε και παρά το γεγονός πως η γραφειοκρατία έστω και ηλεκτρονική, στα σχολεία έχει αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το