Τοπικά

Ξένοι φοιτητές στη Γεωπονική για την αειφορική ανάπτυξη

Ξένοι φοιτητές από διάφορες χώρες, όπως Κροατία, Ρουμανία, Γερμανία, φιλοξενούνται από χθες στον Βόλο, στο πλαίσιο συνεργασίας που έχουν με φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής. Σκοπός είναι η μελέτη του ζητήματος της αειφόρου ανάπτυξης στην αγροτική παραγωγή, αλλά και η σύνδεση των τοπικών επιχειρήσεων με τον πρωτογενή τομέα.
Για τον λόγο αυτό οι φοιτητές θα επισκεφθούν και τοπικές επιχειρήσεις, όπως η ΕΨΑ, οι Μύλοι Λούλη, οινοποιεία στο Πήλιο και την ΕΒΟΛ, για να δουν από κοντά τον τρόπο παραγωγής και πώς αξιοποιείται το ντόπιο παραγωγικό δυναμικό του αγροτικού τομέα.
Στη Γεωπονική Σχολή οι φοιτητές από τις χώρες ενημερώθηκαν από τέσσερις καθηγητές τους κ.κ. Νάνο, Παπαδόπουλο, Βλόντζο και Κατσούλα για το θέμα της αειφόρου ανάπτυξης.
Ο πεμπτοετής φοιτητής του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής Λεωνίδας Κυριάκος είναι μέλος του τοπικού παραρτήματος από τον διεθνή οργανισμό, που έχουν συστήσει φοιτητές των Γεωπονικών Σχολών και αγροτικών επιστημών.
«Τα μέλη στον Βόλο είναι 25 και στο πλαίσιο της κινητικότητας υποδεχτήκαμε φοιτητές, που σπουδάζουν σε Γεωπονικές Σχολές, από χώρες, όπως Κροατία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Ρουμανία, Γερμανία. Τους φιλοξενούμε εμείς και θα μεταβούμε σε διάφορες τοπικές επιχειρήσεις, για να δούμε το ζήτημα της σύνδεσης με τον πρωτογενή τομέα. Επίσης μελετούμε και το σημαντικό θέμα της αειφόρου ανάπτυξης».
Ο καθηγητής Εντομολογίας της Γεωπονικής Σχολής κ. Νίκος Παπαδόπουλος επισήμανε πως «η πρωτοβουλία προήλθε καθαρά από τους φοιτητές, ήταν πολύ σημαντική, τη χαιρετίζουμε και την υποστηρίζουμε. Δεχθήκαμε φοιτητές από άλλες χώρες και τους παρουσιάσαμε τις δικές μας σκέψεις και αποτελέσματα για την αειφόρο ανάπτυξη της γεωργίας».
Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας κ. Γιώργος Βλόντζος επισήμανε πως «είναι σημαντικό να γίνονται δράσεις εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου μας, για να γνωρίσουν οι ξένοι το τοπικό Ίδρυμα, την πόλη, τα ερευνητικά κέντρα».
Μάλιστα πρόσθεσε πως «τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν γίνει βήματα για την αειφόρο αγροτική ανάπτυξη, καθώς υπήρξαν αλλαγές στην ΚΑΠ, που δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς, να έχουν μεγαλύτερο εύρος επιλογών, για τι θα καλλιεργήσουν. Έτσι οι γεωργοί εφαρμόζουν αειφορικές πρακτικές παραγωγής των προϊόντων τους».
Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το