Τοπικά

«Ξεκίνημα»: Ανύπαρκτη ανακύκλωση με στόχο την καύση σκουπιδιών από τη Δημοτική Αρχή Μπέου

Η «Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση – Ξεκίνημα» καταγγέλλει τη δημοτική αρχή Βόλου ότι συνεχίζει να προωθεί την καύση των σκουπιδιών και να υποσκάπτει κάθε προοπτική ανακύκλωσης στην πόλη, επικαλούμενη στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τον πρόσφατο απολογισμό πεπραγμένων, αλλά και το Τεχνικό Πρόγραμμα που σήμερα συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επί τρία χρόνια, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η δημοτική αρχή δεν έκανε απολύτως τίποτα για να προχωρήσει σε ολοκληρωμένη διαχείριση και τονίζεται ότι «δεν πρόκειται για ανικανότητα αλλά για πολιτική επιλογή και μεθόδευση καθώς η αποτυχία στην ανακύκλωση προετοιμάζει την καύση».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Ο ετήσιος απολογισμός της Δημοτικής Αρχής, που παρουσιάστηκε πριν μια βδομάδα, όπως και το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2019, που θα ψηφιστεί σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναδεικνύουν ότι η Δημοτική Αρχή Μπέου συνεχίζει να προωθεί την καύση των σκουπιδιών και να υποσκάπτει κάθε προοπτική ανακύκλωσης.

Απόλυτη αποτυχία στην ανακύκλωση
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ίδια η Δημοτική Αρχή στον απολογισμό της, το σύνολο απορριμμάτων τον τελευταίο χρόνο στο Δήμο έφτασε τους 64.209 τόνους (μπλε και πράσινοι κάδοι μαζί). Από αυτούς μόνο οι 6.991 τόνοι ήταν από τους μπλε κάδους της ανακύκλωσης. Δηλαδή, με βάση τα δημοσιευμένα νούμερα, οι μπλε κάδοι φτάνουν μόλις το 10,9% του συνόλου των ετήσιων απορριμμάτων!

Η πραγματική εικόνα όμως είναι ακόμη χειρότερη γιατί από τους 6.991 τόνους των μπλε κάδων στην ανακύκλωση πήγανε μόνο οι 4.282 τόνοι, οι υπόλοιποι 2.709 τόνοι ήταν το υπόλειμμα του ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) που οδηγήθηκε στον ΧΥΤΑ προς ταφή. Με δυο λόγια η ετήσια πραγματική ανακύκλωση στο Βόλο έφτασε το ισχνό 6,7% των απορριμμάτων! Αυτός ο αριθμός δείχνει την παταγώδη αποτυχία της Δημοτικής Αρχής την οποία απέκρυψε ο Α. Μπέος από τους πολίτες στην παρουσίαση του ετήσιου απολογισμού του.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ (2008/98), μέχρι το 2020 το ποσοστό της ανακύκλωσης θα πρέπει να φτάσει το 50% του συνόλου των απορριμμάτων ή με άλλα λόγια στους ΧΥΤΑ θα πρέπει να θάβονται τα μισά απορρίμματα από ότι θάβονται σήμερα. Όπως δείξαμε παραπάνω, ο Βόλος δεν έχει κάνει τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση και ο στόχος του 50% μοιάζει άπιαστο όνειρο! Οι ευθύνες βαραίνουν τόσο τη Δημοτική Αρχή Μπέου, που διοικεί εδώ και τέσσερα χρόνια, όσο βέβαια και στους προηγούμενους.

Εργοστάσιο SRF από τον Δήμο Βόλου
Δεν πρόκειται για ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής αλλά για πολιτική επιλογή και μεθόδευση καθώς η αποτυχία στην ανακύκλωση προετοιμάζει την καύση.

Επί τρία χρόνια η Δημοτική Αρχή δεν έκανε απολύτως τίποτα για να προχωρήσει σε ολοκληρωμένη διαχείριση όπως προτείναμε πολλές φορές και γραπτά μέσα στο ΔΣ. Αντίθετα ξόδευε εδώ κι εκεί χρήματα πχ 150.000 από τον ΣΥΔΙΣΑ για εφαρμογή μιας μίνι μονάδας SRF για την οποία ποτέ δεν παρουσίασαν τα αποτελέσματα…Έτσι πέρασαν τρία χρόνια.

Πριν από ένα χρόνο (Οκτώβριος 2017) η πλειοψηφία της παράταξης Μπέου ψήφισε στο Δημοτικό Συμβούλιο την προμελέτη κατασκευής εργοστασίου επεξεργασίας των απορριμμάτων και παραγωγής του δευτερογενούς καυσίμου SRF. Σύμφωνα με την προμελέτη:

«Η μονάδα επεξεργασίας ΑΣΑ θα έχει ως στόχο την παραγωγή δευτερογενούς στερεού καυσίμου (solid recovered fuel, SRF) κατάλληλων χαρακτηριστικών ώστε να επιτυγχάνεται η χρήση σε βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου».

Με δεδομένο ότι η ΑΓΕΤ της Lafarge-Holcim έχει ήδη πάρει άδεια να καίει εκατοντάδες χιλιάδες τόνους σκουπιδιών κάθε χρόνο είναι φανερό ότι ο Μπέος θέλει να κάνει τον Δήμο Βόλου προμηθευτή της τσιμεντοβιομηχανίας με σκουπίδια.

Τεχνικό πρόγραμμα 2019
Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019 που θα υπερψηφίσει σήμερα η παράταξη του Α. Μπέου συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία εργοστασίου SRF! Και παρότι το έργο δεν προβλέπεται να ξεκινήσει μέσα στο 2019 ο Μπέος δηλώνει στην εισήγησή του ότι:
«έχει υποβληθεί πρόταση για χρηματοδότηση 41 εκατομμυρίων ευρώ για Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων»
Υπενθυμίζουμε ότι στο παλλαϊκό συλλαλητήριο της 5ης Μαΐου οι Βολιώτες είπαν όχι στην καύση σκουπιδιών και όχι στο εργοστάσιο SRF. Η Δημοτική Αρχή γράφει στα παλιά της τα παπούτσια αυτή την πάνδημη απαίτηση και ο Μπέος, με την πολιτική που εφαρμόζει, δείχνει ότι είναι ακόμη ένας πολιτικός υπηρέτης της Lafarge, όπως είναι άλλωστε η Περιφέρεια και η κυβέρνηση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το