Κόσμος

Ξεκινά η αλλαγή πινακίδων των ΙΧ στα Σκόπια μέσα στην εβδομάδα

Αρχίζει μέσα στην εβδομάδα η έκδοση νέων πινακίδων κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα της Βόρειας Μακεδονίας, όπως προβλέπεται από ειδική διάταξη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Εντός των επόμενων ημερών όσα καινούργια ή μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ταξινομούνται για πρώτη φορά στη γειτονική χώρα θα έχουν πινακίδα με κωδικό «NMK», σε αντίθεση με τις υφιστάμενες πινακίδες των ΙΧ, που αναγράφουν τον κωδικό «MK».

Με σημερινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών της γειτονικής χώρας τόνισε ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου αναμένεται να έχει ξεκινήσει μέχρι και την προσεχή Παρασκευή. Τα συγκεκριμένα αυτοκόλλητα, τα οποία θα τοποθετούνται πλάι στη γαλάζια λωρίδα της πινακίδας των ΙΧ, θα συνεχίσουν να εκδίδονται μέχρι και τις 12 Φεβρουαρίου 2024, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Από το 2012 τα οχήματα της πΓΔΜ (FYROM) ταξινομούνταν με την ένδειξη ΜΚ στις πινακίδες κυκλοφορίας τους, ενώ χρησιμοποιούσαν την ίδια ένδειξη και στα αυτοκόλλητα σήματα όταν κυκλοφορούσαν στο εξωτερικό. Το ΜΚ είχε αποδοθεί επίσημα στη γειτονική χώρα από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ΔΟΤ), χωρίς μάλιστα αντιρρήσεις από πλευράς του ελληνικού κράτους, που είχε αμελήσει να προβάλει ενστάσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Έτσι κυκλοφορούσαν όλα τα οχήματα της τότε πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας εκτός της χώρας τους με πινακίδες αυτοκόλλητο σηματάκι ΜΚ, ενώ οι ελληνικές Αρχές είχαν το δικαίωμα να επικολλούν σε αυτά -βάσει της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995- την ένδειξη FYROM, όταν εισέρχονταν στην επικράτειά μας. Ωστόσο, το αρμόδιο υπουργείο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είχε προχωρήσει στο παρελθόν σε διάβημα κατά των ελληνικών Αρχών, διαμαρτυρόμενο για τα συγκεκριμένα αυτοκόλλητα.

Σύμφωνα με τα Μέσα Ενημέρωσης της Βόρειας Μακεδονίας, αρκετές φορές αυτοκίνητα της γειτονικής χώρας γίνονταν στόχος στην Ελλάδα από ακραίους, οι οποίοι είτε προκαλούσαν φθορές στα ΙΧ είτε έγραφαν εθνικιστικά μηνύματα πάνω σε αυτά.

Σε ό,τι αφορά τα προσωπικά έγγραφα των πολιτών, αν και προβλέπεται από την Συμφωνία των Πρεσπών η αντικατάστασή τους εντός πενταετίας, δεν έχει καθοριστεί ακόμη, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της γειτονικής χώρας συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το