Ελλάδα

Βρούτσης: Ετοιμάζουμε την ψηφιακή σύνταξη «Άτλας»

«Η μεταρρύθμιση του ψηφιακού μετασχηματισμού του υπουργείου Εργασίας στον τομέα απονομής των συντάξεων ξεκινάει άμεσα» δηλώνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Με τη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αλλά και με την ομιλία του στη Βουλή το βράδυ της Κυριακής κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας είναι ο ριζικός ψηφιακός μετασχηματισμός της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας, στόχος είναι σε λιγότερο από έναν χρόνο και, συγκεκριμένα, μέχρι την 1η Ιουνίου 2020, το 34,33% των νέων συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά, ενώ, έως την 1η Ιουνίου 2021, περίπου το 90% των συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά.
Καθοριστικό ρόλο για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος θα παίξει το σύστημα «ΑΤΛΑΣ», που συγκεντρώνει την ασφαλιστική ιστορία και την ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας.

Ειδικότερα, με το «ΑΤΛΑΣ»:
– Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων, στο οποίο καταγράφονται τόσο οι άμεσα όσο και οι έμμεσα ασφαλισμένοι.
– Συγκεντρώνεται η ασφαλιστική ιστορία ανά ασφαλισμένο, δημιουργώντας, έτσι, τον ψηφιακό ατομικό λογαριασμό ασφάλισης, μία μορφή ηλεκτρονικού ασφαλιστικού «βιογραφικού».
– Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης.
– Ψηφιοποιείται και μηχανογραφείται όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελίωσης και απονομής συντάξεων.

Μεταξύ άλλων, η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στοχεύει στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς και στην άμεση επίλυση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βρούτσης στη Βουλή, τα συσσωρευμένα, μέχρι σήμερα, εκκρεμή αιτήματα συνταξιοδότησης-υποθέσεων προσεγγίζουν τα 450.000, συμπεριλαμβανομένων και των αιτημάτων αναγνώρισης πλασματικών χρόνων.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει καταστήσει σαφές ότι, μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων, ο νόμος Κατρούγκαλου θα αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, «όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με παράλληλη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε μονάδες σε βάθος τετραετίας και με όρους ανταποδοτικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης», διευκρινίζοντας τα εξής:

«- Με τον πρώτο πυλώνα διατηρείται ο καθολικός, υποχρεωτικός και δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης και, μάλιστα, με ενίσχυση του ανταποδοτικού σκέλους της.
– Με τον δεύτερο πυλώνα ενδυναμώνεται ο θεσμός των επαγγελματικών ταμείων, όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και
– με τον τρίτο πυλώνα δίνεται χώρος και κίνητρα στην προαιρετική, όπως και σήμερα, επιλογή των ασφαλισμένων να συμπληρώσουν το μελλοντικό συνταξιοδοτικό δικαίωμά τους, μέσω των φορέων της ιδιωτικής ασφάλισης».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το