Τοπικά

«Βροχή» τα διαδικτυακά διαγωνίσματα σε Γυμνάσια και Λύκεια λίγο πριν τη λήξη του τετραμήνου 

Διαγωνίσματα μέσα από τα οποία θα αξιολογήσουν τους μαθητές τους στο πλαίσιο του πρώτου τετραμήνου βάζουν αυτή την περίοδο οι καθηγητές στα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται διαδικτυακά.
Το πρώτο τετράμηνο λήγει σήμερα, αλλά άτυπα σε σχολεία έχει δοθεί μικρή παράταση, ώστε να προλάβουν οι καθηγητές να βάλουν τα διαγωνίσματα. Οι βαθμοί θα έχουν σταλεί ηλεκτρονικά στους μαθητές στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, εκτός καΙ αν μέχρι τότε έχουν επιστρέψει στα θρανία και δοθούν διά ζώσης.

Σε ένα ιδιαίτερο εξεταστικό τοπίο βρίσκονται καθηγητές και μαθητές, καθώς πλησιάζει η ώρα της αξιολόγησης και της βαθμολόγησης.
Παραδοσιακά το διαγώνισμα αποτελεί μια σημαντική ένδειξη για τη βαθμολογία που θα βάλει ο καθηγητής στον μαθητή, αλλά αυτό σε συνθήκες εξ αποστάσεως ίσως να μην αρκεί μόνο αυτό, καθώς μπορεί να παρουσιαστούν διάφορες τεχνικές δυσκολίες.

Πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων οι καθηγητές σε Λύκεια και Γυμνάσια άρχισαν να βάζουν ψηφιακά διαγωνίσματα που σε ζωντανό χρόνο απαντούσαν οι μαθητές.
Με νέα του εγκύκλιο το υπουργείο Παιδείας έδωσε τη δυνατότητα στους καθηγητές είτε να βάλουν τώρα διαγωνίσματα μέσω των φηφιακών δεδομένων είτε να βάλουν το διαγώνισμα στο δεύτερο τετράμηνο. Στα σχολεία το θέμα τέθηκε και σε ορισμένες συνεδριάσεις διδασκόντων και συζητήθηκε. Ο κάθε καθηγητής ενεργεί ουσιαστικά κατά το δοκούν.

Πάντως αυτή την περίοδο, όπως αναφέρουν διευθυντές Γυμνασίων και Λυκείων, μπαίνουν διαγωνίσματα από τους περισσότερους καθηγητές, κάποιοι άλλοι αντί για διαγώνισμα θέτουν μια εργασία και άλλοι τα μετάφεραν για το δεύτερο τετράμηνο.
Ασφαλώς προσθέτουν πως με τα εξ αποστάσεως μαθήματα προκύπτουν δυσκολίες, δεν είναι το ίδιο με τη διά ζώσης διδασκαλία. Για παράδειγμα μπορεί τη μέρα του διαγωνίσματος κάποιος μαθητής να μην έχει καλή σύνδεση στο διαδίκτυο.

Ο διευθυντής του 3ου ΓΕΛ Βόλου κ. Δημήτρης Τσουλκανάκης επισήμανε πως «αρκετοί καθηγητές στο σχολείο ήδη έχουν βάλει διαγώνισμα καθώς το πρώτο τετράμηνο ολοκληρώνεται και σε λίγες ημέρες θα αποστείλουμε ηλεκτρονικά και τις βαθμολογίες. Βέβαια θα πρέπει να επισημάνουμε πως το διαγώνισμα δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να αξιολογηθεί ο μαθητής. Υπάρχουν τα τεστ, η συμμετοχή και το ενδιαφέρον του μαθητή στο μάθημα καθημερινά, οι εργασίες. Παράλληλα τα σχολεία έκλεισαν αρχές Νοεμβρίου, άρα οι καθηγητές είχαν ενάμιση μήνα διά ζώσης διδασκαλίας πριν για να αρχίσουν να διαμορφώνουν μια εικόνα για την επίδοση των μαθητών τους. Τουλάχιστον για τους μαθητές των Β’ και Γ’ Τάξεων που τους γνωρίζουν καλύτερα, έχουν ακόμη πιο διευρυμένη εικόνα».
Διαγωνίσματα μέσω των υπολογιστών τίθενται ουσιαστικά πρώτη φορά, αφού πέρυσι με την τηλεκπαίδευση, πρώτον η συμμετοχή των μαθητών ήταν η προαιρετική και δεύτερον, από τα μέσα Μαΐου, οι μαθητές επέστρεψαν πάλι στα θρανία.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Βόλου κ. Απόστολος Ζαχαρός επισήμανε πως «μέσα στο e-class και στο ψηφιακό τμήμα που έχει δημιουργήσει ο καθηγητής, υπάρχουν διάφορες δυνατότητες, όπως να ανεβαίνουν εργασίες, αλλά και να διεξάγονται διαδικτυακά διαγωνίσματα με έναν οργανωμένο, συντονισμένο τρόπο. Οι μαθητές απαντούν στις ερωτήσεις σε ζωντανό χρόνο και σε ώρα που έχει ήδη προγραμματιστεί».
Και πρόσθεσε πως «βασικό στοιχείο πέρα από τα διαγωνίσματα, τις ασκήσεις, τις εργασίες, είναι η ενεργός συμμετοχή του μαθητή στο μάθημα, όπως να διαβάσει, να απαντήσει σε κάτι».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ορκίστηκε η νέα Δημοτική Αρχή Αλμυρού

  Τα ονόματα των αντιδημάρχων και των εντεταλμένων συμβούλων που θα αναλάβουν τις θέσεις ευθύνης…

19 Δεκεμβρίου 2023

Σύσκεψη στον Βόλο με Λ. Αυγενάκη, Χρ. Τριαντόπουλο για έργα αποκατάστασης από πλημμύρες-Μέτρα για τη στήριξη της αλιείας

Σύσκεψη για την πορεία εργασιών αποκατάστασης από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή της Μαγνησίας…

19 Δεκεμβρίου 2023

«Χτύπησαν» με το αμάξι κοσμηματοπωλείο

  Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για των εντοπισμό των δραστών που «χτύπησαν»…

19 Δεκεμβρίου 2023

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου ο προϋπολογισμός για το 2024

Με δύο συνεδριάσεις την Πέμπτη θα κλείσει το 2023 για το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου. Στις…

19 Δεκεμβρίου 2023

Στον ανακριτή Αλβανός που συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών στη Σκιάθο

Προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη στον ανακριτή έλαβε ο 33χρονος Αλβανός που συνελήφθη το…

19 Δεκεμβρίου 2023

Βόλος:Καταδικάστηκε 41χρονος που έκλεψε κάρτα και έκανε αγορές

  «Πλήρωσε βαριά» ο 41χρονος τις αγορές που έκανε με κλεμμένη τραπεζική κάρτα και συνελήφθη…

19 Δεκεμβρίου 2023