Κόσμος

Βρέθηκαν οστά των Ελλήνων καταδρομέων στην Κύπρο

Ìå ôñéóÜãéï óôïí Ôýìâï ôçò Ìáêåäïíßôéóóáò óôç ìíÞìç ôùí ðåóüíôùí ôïõ ÍÏÑÁÔËÁÓ Üñ÷éóáí óÞìåñá ïé åñãáóßåò ãéá ôïí åíôïðéóìü ôçò áôñÜêôïõ ôïõ åëëçíéêïý óôñáôéùôéêïý ìåôáãùãéêïý ðïõ êáôáññßöèçêå áðü ößëéá ðõñÜ, ìå 28 êáôáäñïìåßò êáé ôÝóóåñá ìÝëç ðëçñþìáôïò, ìå óôü÷ï íá åíôïðéóôïýí ôá ëåßøáíá ôùí 19 óôñáôéùôþí, êáèþò 12 åíôïðßóôçêáí êáé ôáõôïðïéÞèçêáí óôï óôñáôéùôéêü êïéìçôÞñéï ËáêáôÜìåéáò, Ëåõêùóßá, ÄåõôÝñá  27 Éïõëßïõ 2015.¹ôáí ôï Íßêç 4 ôïõ Âáóßëç Ðáíáãüðïõëïõ ðïõ áðü ôï ðñùß ôçò 22áò Éïõëßïõ 1974 ìÝ÷ñé óÞìåñá ðáñáìÝíåé èáììÝíï óôïí Ôýìâï, êÜôù áðü ôï ìíçìåßï ôïõ óôáõñïý. ÁÐÅ-ÌÐÅ ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Αριθμός ανθρώπινων οστών εντοπίστηκε κατά τη διαδικασία εκσκαφής του Τύμβου της Μακεδονίτισσας, που πραγματοποιείται με στόχο την αποκάλυψη του ελληνικού μεταγωγικού Noratlas που καταρρίφθηκε από φίλια πυρά τον Ιούλιο του 1974, ενώ μετέφερε Ελληνες καταδρομείς στην Κύπρο.
Το αεροσκάφος είχε σκεπαστεί με χώμα αμέσως μετά την κατάρριψή του και όπως εκτιμάται είναι πιθανό στον Τύμβο να βρίσκονται θαμένοι οι 19 Ελληνες καταδρομείς που παραμένουν αγνοούμενοι.
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο επίτροπος Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα, Φώτης Φωτίου, ο οποίος σημείωσε ότι θα γίνουν όλες οι ανθρωπολογικές εξετάσεις και οι εξετάσεις ταυτοποίησης για όλα τα οστά που θα ανευρεθούν και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνονται όταν και εφόσον πρέπει.
Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι πρόκειται για μια «πολύ σημαντική εξέλιξη» και κάλεσε τα ΜΜΕ να επιδείξουν τον απαραίτητο σεβασμό, καθώς το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και λεπτό.
Σημείωσε ακόμη ότι παρά τις δυσκολίες ιδιαίτερα σχετικά με θέματα ασφάλειας -γιατί μπορεί να υπάρχουν στο χώρο πυρομαχικά- η εκσκαφή προχωρά με βάση τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί από την αρχή.
Ο επίτροπος είπε ότι, μετά τον εντοπισμό μέρους της ατράκτου, η προσπάθεια ήταν να γίνει η πλήρης αποκάλυψή της, καθώς και άλλων μεγάλων κομματιών του αεροσκάφους –και αυτό έγινε. «Και για το λόγο αυτό μπήκαμε στη σημαντική φάση, δηλαδή στον εντοπισμό των οστών», κατέληξε.
Βρέθηκαν οι πρώτοι από τους 40 αγνοούμενους Ελληνοκύπριους του Τράχωνα
Εξάλλου, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος στην Κύπρο, βρέθηκαν τελικά οι πρώτοι από τους περίπου 40 αγνοούμενους που θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο πίσω από τις Κεντρικές Φυλακές των κατεχομένων ή οι αγνοούμενοι του Τράχωνα, όπως έγιναν γνωστοί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αν και δεν βρέθηκαν όλοι οι αγνοούμενοι, εκφράζεται η θέση ότι αυτή τη φορά η προσπάθεια (η 14η στη σειρά) ήταν επιτυχής και ακολουθεί την αποτυχημένη 13η και τις πιέσεις που ασκήθηκαν λόγω των διαδοχικών αποτυχημένων προσπαθειών.

Σήμερα, θα επαναληφθούν οι εκσκαφές σε δεύτερο σημείο στο οποίο υπάρχουν πληροφορίες ότι υπάρχουν αγνοούμενοι. Οι προσπάθειες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους άρχισαν από το 2005, αλλά μέχρι χθες δεν είχαν καρποφορήσει.

Οι πεσόντες τοποθετήθηκαν σε οχήματα συλλογής σκουπιδιών και οδηγήθηκαν σε περιοχή του Τράχωνα όπου και ρίχθηκαν σε ομαδικό τάφο που ανοίχτηκε γι’ αυτό τον σκοπό.
Ο Εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος δήλωσε ότι σήμερα προχωρούν οι χειρωνακτικές εργασίες στην περιοχή, χωρίς δηλαδή τη χρήση εκσκαφέα, έχει οριοθετηθεί ο τάφος, με μικρά εργαλεία καθαρίζεται το χώμα για να αποκαλυφθούν τα οστά.
“Φαίνεται ότι υπάρχουν εκεί σκελετοί και προσπαθούμε τώρα να καθαρίσουμε το χώμα, αυτή η εργασία δεν μπορώ να πω μετά βεβαιότητας πόσο θα διαρκέσει γιατί εξαρτάται από το πόσα οστά θα βρεθούν, αλλά εκτιμώ ότι δεν θα πάρει περισσότερο από μια – δύο βδομάδες”, δήλωσε ο κ. Νέστορος.
Εξήγησε ότι, όταν ολοκληρωθεί η χειρωνακτική εργασία, τα οστά κωδικοποιούνται, δηλαδή καταγράφεται το πώς θα ανευρεθούν, αν θα ανευρεθούν πολλά οστά μαζί, αν υπάρχει μεμονωμένο οστό κ.λπ., διαχωρίζονται και τοποθετούνται σε ειδικές χάρτινες σακούλες.
Η προσπάθεια αυτή ήταν η 12η στη σειρά και συγκεκριμένα χθες ολοκληρώθηκε η τρίτη εβδομάδα εκσκαφών στην ευρύτερη περιοχή.
“Εμείς σκάψαμε μια επιφάνεια γύρω στα 110 μέτρα μήκος με περίπου 30-35 μήκος πλάτος, κάνοντας τομές (trenches), αυτή η απόσταση δεν ήταν σε ορθογώνια μορφή, και εστιάζονταν οι προσπάθειές μας τις τελευταίες μέρες σε συγκεκριμένη γωνιά του χώρου, όπου και μεγαλώσαμε τις τομές και διαπλατύναμε το χώρο, δήλωσε.
Οπως εξήγησε ο κ. Νέστορος, οι αρχαιολόγοι επικεντρώθηκαν στον συγκεκριμένο χώρο, επέμεναν και πήγαν πιο βαθιά στις τομές τους με βάση και μαρτυρίες.
“Οι τομές έχουν συγκεκριμένο πλάτος, όμως στο χώρο εκεί, βάσει της μαρτυρίας, έπρεπε οι αρχαιολόγοι να πάνε πιο βαθιά και να δουν ποιο είναι το φυσικό έδαφος και να προχωρήσουν ανάλογα. Μετά αποφάσισαν να διανοίξουν περισσότερο το χώρο με βάση τις πληροφορίες τους και όχι με βάση τη στρωματογραφία του εδάφους, γιατί εκείνο δεν τους βοηθούσε πάρα πολύ”, εξήγησε ο κ. Νέστορος.
Στο χώρο εργάζονται δύο συνεργεία με τέσσερα μέλη έκαστο. Χθες στην περιοχή δούλευαν έξι αρχαιολόγοι.
Ο κ. Νέστορος ανέφερε ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η εκταφή σε περίπου μια – δύο βδομάδες, οι επιστήμονες θα μετακινηθούν σε ένα σημείο πιο πέρα, στα περίπου 60 μέτρα πιο δυτικά, καθώς με βάση τις μαρτυρίες και εκεί έχουν ταφεί αγνοούμενοι.
“Η εκταφή μας εκεί γίνεται με βάση την πληροφορία ότι υπήρχε ομαδικός τάφος από περισυλλογή που έγινε στην ευρύτερη περιοχή της Ομορφίτας, η πληροφορία μας έλεγε όταν είχαν μεταφερθεί πτώματα με δύο μικρά φορτηγά”, ανέφερε.
Όπως εξήγησε, εφόσον εντοπίστηκαν οστά για να συνδεθεί η μαρτυρία με τα ευρήματα πρέπει να γίνει εκταφή και στο σημείο παρακάτω.
“Τώρα στην ουσία η ιστορία ξετυλίγεται, με την ανεύρεση δηλαδή των οστών”, κατέληξε ο κ. Νέστορος.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το