Τοπικά

«Βουτιά» στα έσοδα των δήμων από τον τουρισμό – Δύσκολος ο χειμώνας για κατοίκους 

Ο τουρισμός αποτελούσε μέχρι και πέρυσι κινητήριο μοχλό οικονομικής δραστηριότητας όχι μόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τους Δήμους που αντλούσαν ικανοποιητικά έσοδα μέσα από τα τέλη για να επισκευάζουν ζημιές και να υλοποιήσουν έργα της καθημερινότητας.
Και οι νησιωτικοί Δήμοι αυτούς τους πόρους δύσκολα θα τους έχουν φέτος, αφού λόγω της πανδημίας τα έσοδα από τον τουρισμό καταβαραθρώθηκαν ως αποτέλεσμα των λίγων αφίξεων τουριστών.
Είναι μια αλυσίδα συνεπειών που την βίωσαν πρώτα οι ξενοδόχοι, οι επαγγελματίες, αλλά και οι Δήμοι δεν αποτελούν εξαίρεση.
Ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Σταμάτης Περίσσης μιλώντας στη διαδικατυκή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» τόνισε πως οι συνέπειες από την μείωση των τουριστικών εσόδων αγγίζουν και το Δήμο. Ανέφερε συγκεκριμένα πως «πέρυσι τέτοια περίοδο ο Δήμος Σκοπέλου είχε έσοδα από τέλη παρεπιδημούντων κοντά στα 250.000-300.000 ευρώ ευρώ και φέτος δεν θα ξεπεράσουν τα 15.000 ευρώ. Τι να εισπράξει ο Δήμος από μια επιχείρηση που πέρυσι είχε τζίρο 5.000-10.000 ευρώ και φέτος πολύ λιγότερα; Η μείωση είναι τεράστια και αυτό αναμένεται να έχει επίπτωση στην πραγματοποίηση κάποιων παρεμβάσεων στην καθημερινότητα, όπως η κάλυψη ορισμένων τομών στο οδικό δίκτυο. Περιμένουμε να δούμε από την κυβέρνηση την οικονομική βοήθεια που θα δώσει τελικά».

Η Σκόπελος στηρίζει την οικονομική δράση της σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό και όλη η οικονομία είναι συνδεδεμένη με αυτό το χώρο. Αυτό σημαίνει ότι πολλά νοικοκυριά που αντλούσαν ένα οικονομικό κεφάλαιο το καλοκαίρι, θα περάσουν δύσκολα τα χειμώνα, καθώς λείπουν τα έσοδα του τουρισμού. Ουσιαστικά φέτος όλος ο τουρισμός για το καλοκαίρι ήταν 20 μέρες που ίσα-ίσα οι επαγγελματίες θα μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.
Ο κ. Περίσσης ανέφερε πως εκτός από τους επαγγελματίες του τουρισμού, τους ξενοδόχους, την εστίαση υπάρχουν και άλλοι που δραστηριοποιούνται σε επαγγέλματα γύρω από τον τουρισμό και τα οποία επίσης υπέστησαν σημαντικό πλήγμα.

Ερωτηθείς για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί, αλλά και αυτά που προγραμματίζονται, απάντησε πως από την Περιφέρεια υλοποιείται ένα σημαντικό οδικό έργο κοντά στη Γλώσσα, ενώ αρχίζει και η ανάπλαση του παραλιακού δρόμου. Επίσης ολοκληρώνονται οι εργασίες στην είσοδο του λιμανιού. Επίσης έχουμε και προτάσεις για δημοπράτηση, όπως υπογειοποίση κάδων για τις παιδικές χαρές. Ετοιμάζουμε προτάσεις για το πρόγραμμα «Τρίτσης». Το θέμα είναι πως θα μας δυσκολέψει η καθημερινότητα που την αντιμετωπίζαμε με τα δικά μας έσοδα και τώρα δεν υπάρχουν».
Ο κ. Περίσσης κατέληξε λέγοντας «ας ελπίσουμε του χρόνου ο τουρισμός να είναι σε καλύτερα επίπεδα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το