Κόσμος

Η Βόρεια Κορέα κρύβεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση; -Τι υποστηρίζουν ειδικοί

Έδωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν την εντολή για την παγκόσμια κυβερνοεπίθεση με τον ιό «Wannacry»;

Ειδικοί εντόπισαν ίχνη, που οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι εταιρείες κυβερνο-ασφάλειας Symantec και Kaspersky ερευνούν ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες πίσω απ’ τον ιό τύπου ransomware κρύβεται η ομάδα χάκερς με την επωνυμία “Lazarus”, που έχει στενές σχέσεις με την Πιονγιάνγκ.

Αλλά και οι Τάιμς της Νέας Υόρκης επικαλούμενοι ειδικούς ανέφεραν ότι ψηφιακά κλειδιά δείχνουν στην κατεύθυνση των χάκερς που συνδέονται με το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν. Οι επιστήμονες τόνισαν πάντως, ότι οι ενδείξεις προς το παρόν δεν συνιστούν αποδείξεις.

Μπορεί να περάσουν εβδομάδες ή και μήνες μέχρι να είναι σίγουροι οι ερευνητές, ώστε να καταγγείλουν με βεβαιότητα το στρατό των χάκερς της Βόρειας Κορέας ως υπεύθυνο για την κυβερνοεπίθεση.

Ποια είναι η ομάδα Lazarus

Πάνω από 200.000 συστήματα Η/Υ σε «τουλάχιστον 150 χώρες» μολύνθηκαν απ’ τον ιό σύμφωνα με τη Europol. Οι αρχές σ’ ολόκληρο τον πλανήτη προσπαθούν να εντοπίσουν τους δράστες.

Τα ίχνη οδηγούν στην ομάδα Lazarus, καθώς στον ιό εμφανίστηκε ένας κωδικός,

τον οποίο είχε χρησιμοποιήσει το 2014 η συγκεκριμένη ομάδα χάκερς για να επιτεθεί στην κινηματογραφική μονάδα της Sony, ζητώντας να σταματήσει η προβολή της κωμωδίας “The Interview” που παρουσίαζε δήθεν σχέδιο της CIA να δολοφονήσει τον βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιόνγκ-ουν.
Ίχνη της Lazarus έχουν επίσης εντοπιστεί στα χτυπήματα κατά της Κεντρικής Τράπεζας του Μπαγκλαντές πέρυσι και εναντίον πολωνικών τραπεζών τους τελευταίους μήνες.
Η εγκληματική ομάδα εδώ και χρόνια συλλέγει και καταστρέφει δεδομένα από ΜΜΕ, χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις. Παραμένει, ωστόσο, ασαφές ποιοι κρύβονται πίσω από την ομάδα Lazarus, αν και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν ενδείξεις ότι εντολοδόχος τους είναι η Πιονγιάνγκ.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το