Τοπικά

Βόλος:«Ζεσταίνονται» οι παραγγελίες για καυσόξυλα και πέλλετ

Το μοναδικό μέσο θέρμανσης που παρουσιάζει λογική διακύμανση, είναι τα καυσόξυλα, με τις τιμές να είναι ελαφρώς ανεβασμένες, λόγω μεταφορικού κόστους, με τους εμπόρους στον Βόλο να απορροφούν τις αυξήσεις και να προσφέρουν ξύλα στις ίδιες με τις περσινές τιμές. Όσον αφορά στο πέλλετ, η τιμή είναι αυξημένη και φέτος αναμένεται να πιάσει «ταβάνι».

Ο κ. Κώστας Βλαχάβας, που δραστηριοποιείται με το εμπόριο καυσόξυλων, τόνισε πως η κίνηση στα ξύλα είναι στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά. «Οι παραγγελίες για καυσόξυλα έχουν αρχίσει και κινούνται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα» σημείωσε ο ίδιος.
Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα κινούνται και οι τιμές στα καυσόξυλα, παρά τις αυξήσεις στα καύσιμα. «Μπορεί οι τιμές να έχουν επηρεαστεί από την αύξηση του κόστους της μεταφοράς, αλλά προσπαθούμε να κρατήσουμε τις ίδιες τιμές με πέρσι, απορροφώντας τις όποιες αυξήσεις» τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως αν αυξηθούν κι άλλο οι τιμές στα καύσιμα, δεν ξέρει τι θα γίνει.
«Ακόμα δεν ανέβηκαν οι τιμές στα καυσόξυλα, παραμένοντας οι ίδιες τα τελευταία τουλάχιστον 4 χρόνια» επισήμανε, συμπληρώνοντας πως το κυβικό μέτρο κοστίζει 85 ευρώ.
Η πρόβλεψή του σε μια πιθανότητα αύξησης της τιμής του πετρελαίου κίνησης είναι πως οι αυξήσεις ίσως περάσουν στην τσέπη του καταναλωτή, μιας και το κοστολόγιο της μεταφοράς θα ανέβει κι άλλο.
Τέλος δίνοντας μία συμβουλή στον κόσμο είπε πως πρέπει να προτιμά τους επαγγελματίες του κλάδου για την αγορά καυσόξυλων: «Τα ξύλα είναι νόμιμα, με παραστατικά και οι επαγγελματίες πληρώνουν όλες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις».
Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Κουλουριώτης, που δραστηριοποιείται στο εμπόριο καύσιμων υλών, σημείωσε πως η κίνηση είναι καλή και οι παραγγελίες έχουν ήδη αρχίσει το τελευταίο 10ήμερο, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος στο πρώτο άκουσμα ότι ο καιρός χαλάει προμηθεύτηκε ή παρήγγειλε ξύλα.
«Πέρσι ήταν μια καλή χρονιά στα καυσόξυλα. Ο κόσμος κλείστηκε στα σπίτια του, λόγω των περιορισμών και του λοκντάουν, αν και δεν είχε «βαρύ» χειμώνα, με αποτέλεσμα να ανάψει περισσότερες ώρες το τζάκι. Η ποσότητα που έφυγε στο τέλος του περσινού χειμώνα, ήταν μεγαλύτερη από ό,τι άλλες χρονιές» ανέφερε, για να προσθέσει πως «φέτος δείχνει να κινείται δυναμικά το καυσόξυλο, τώρα τι θα ακολουθήσει δεν ξέρω, διότι εξαρτάται και από τον χειμώνα».
Οι τιμές στα καυσόξυλα σε σχέση με πέρσι είναι στα ίδια επίπεδα. «Στα ξύλα προσπαθούμε να έχουμε καλή τιμή. Ο κόσμος είναι χάλια και έχει «τρελαθεί» με όλα αυτά που ακούει για το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο και το ρεύμα, τουλάχιστον στο ξύλο να μπορέσουμε να τον εξυπηρετήσουμε στις ίδιες τιμές με πέρσι, απορροφώντας το όποιο αυξημένο κόστος».
Στα καυσόξυλα η τιμή για το 1,5 κυβικό μέτρο αρχίζει από 115 ευρώ και φτάνει έως τα 135 ευρώ, ανάλογα το ξύλο και την απόσταση της παράδοσης.

«Ταβάνι» για το πέλλετ
Ο κ. Γιώργος Κουλουριώτης ανέφερε πως στο πέλλετ επικρατεί μια πολύ διαφορετική κατάσταση. «Στο πέλλετ, λόγω ότι έκλεισαν πολλά εργοστάσια, αυξήθηκαν οι τιμές στα μεταφορικά, ανέβηκε η τιμή στο πετρέλαιο κίνησης και άρχισε να χρησιμοποιείται σε άλλες χώρες πιο «εντατικά» ως καύσιμη ύλη, οι τιμές προβλέπεται να «χτυπήσουν ταβάνι»» τόνισε, συμπληρώνοντας πως «αποθήκευσα αρκετή ποσότητα, προσπαθώντας να εξυπηρετήσω τους πελάτες σε φυσιολογικές τιμές. Δεν ξέρω τι θα γίνει όταν θα τελειώσει η αποθήκη. Η αλήθεια είναι ότι επικρατεί «μακελειό» στο πέλλετ. Την τιμή που πουλούσαμε πέρσι τον χειμώνα στον Βόλο, στην ίδια αγοράζει σήμερα κάποιος χοντρική στη Θεσσαλονίκη. Πιστεύω πως θα εκτιναχθούν οι τιμές στο πέλλετ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το