Τοπικά

Βόλος:Συλλήψεις γονέων επειδή τα παιδιά τους δεν πάνε σχολείο

 

Ο ένας μετά τον άλλον περνούν το κατώφλι του γραφείου του εισαγγελέα Βόλου γονείς και κηδεμόνες μαθητών τόσο της Πρωτοβάθμιας, όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που φέρονται να μη στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο, αρνούμενοι, ορισμένοι εξ αυτών, να συμμορφωθούν με τα μέτρα που εφαρμόζονται κατά της πανδημίας.
Χθες η 42χρονη μητέρα ενός 4χρονου αγοριού, που παρακολουθεί προνήπια, κάθισε στο εδώλιο του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, καθώς κατηγορήθηκε ότι δεν στέλνει το παιδί της σχολείο, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου. Η 42χρονη συνελήφθη χθες το πρωί και δικάστηκε, ωστόσο, απεδείχθη στην ακροαματική διαδικασία, ότι το παιδί δεν παρακολουθεί τα προνήπια, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα προσαρμογής και όπως ανέφερε η μητέρα του, βρίσκεται σε συνεργασία με τις δασκάλες του, για να βρεθεί λύση. Μάλιστα η συνήγορος υπεράσπισής της ανέφερε ότι η μητέρα είχε εγγράψει κανονικά το παιδί της στα προνήπια. Το Μονομελές αθώωσε τη μητέρα, ενώ αθωωτική ήταν και η εισαγγελική πρόταση. Δεν προέκυψε δηλαδή κατά την ακροαματική διαδικασία συστηματική παραμέληση της υποχρέωσης φοίτησης του παιδιού. Πατέρας και μητέρα του παιδιού προσήχθησαν για να δώσουν εξηγήσεις, ενώ όπως έγινε γνωστό, η δικογραφία για τον πατέρα διαχωρίστηκε, καθώς δεν μπορούσε να παραστεί στην χθεσινή αυτόφωρη διαδικασία.

Και δεύτερη σύλληψη
Χθες εξάλλου συνελήφθη ακόμη μία 25χρονη μητέρα μαθητή Δημοτικού σχολείου, στο πλαίσιο της ίδιας προκαταρκτικής εξέτασης από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου και σήμερα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Στο μεταξύ κρατείται. Ο εν λόγω μαθητής φέρεται να μην παρακολουθεί μαθήματα από πέρυσι και μάλιστα έχει χάσει μία χρονιά. Σημειώνεται ότι στις 18 Ιανουαρίου το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου είχε δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε 32χρονη μητέρα, που δεν έστελνε την ηλικίας 11 ετών κόρη της στο σχολείο. Το Δικαστήριο της επέβαλε ποινή φυλάκισης επτά μηνών με αναστολή, με δικαίωμα έφεσης και στη συμβολική χρηματική ποινή των 20 ημερήσιων μονάδων προς 1 ευρώ τη μονάδα. Η κατηγορούμενη ανέφερε ότι δεν είναι αρνήτρια, αλλά δεν έστελνε το παιδί στο σχολείο γιατί φοβόταν επειδή μένει με τους γονείς της, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και το Δικαστήριο έλαβε υπόψη ότι έστειλε το παιδί της στο σχολείο εκείνη την ημέρα. Σύμφωνα με στοιχεία των δύο Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, που δόθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, συνολικά 10 μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου δεν παρακολουθούν τα μαθήματά τους από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά και νωρίτερα, καθώς οι γονείς τους αρνούνται να τους στείλουν, αφού διαφωνούν με τα μέτρα που λαμβάνονται κατά του κορωνοϊού. Μία, ωστόσο, μαθήτρια Δημοτικού σχολείου επέστρεψε πρόσφατα στα μαθήματά της, δύο ημέρες πριν ψηφιστεί ο νέος νόμος, που επιβάλλει εκ νέου ποινικές κυρώσεις στους γονείς αρνητές. Επίσης, άλλοι έξι μαθητές, δεν παρακολουθούν μαθήματα για άλλους λόγους, όπως κοινωνικούς, υγείας, οικονομικούς. Δηλαδή συνολικά 16 μαθητές δεν παρακολουθούν τα μαθήματά τους στη δεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση στη Μαγνησία σήμερα. Αναλυτικότερα από τους 16 μαθητές, οι 7 φοιτούν στο Γυμνάσιο και συγκεκριμένα προέρχονται δύο από την περιοχή του Αλμυρού, δύο του Βόλου, δύο της Σκοπέλου, ενώ ένας ακόμη είναι παιδί γονέων αρνητών των μέτρων κατά της πανδημίας. Στα Δημοτικά σχολεία οι μαθητές που απουσιάζουν είναι πέντε, καθώς οι γονείς τους αρνούνται να εφαρμόσουν τα παιδιά τους τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, ενώ όπως προαναφέρθηκε, μία μαθήτρια επέστρεψε στο σχολείο, αν και οι γονείς της δηλώνουν «Θεματοφύλακες του Συντάγματος. Και για τις 17 περιπτώσεις, τις 16 που συνεχίζουν να απουσιάζουν οι μαθητές, αλλά και για την 17η, που η μαθήτρια επέστρεψε στα μαθήματα, παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικών εξετάσεων στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα και στην Ασφάλεια Βόλου, ενώ σχηματίζονται δικογραφίες για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ώστε να κληθούν οι γονείς να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις. Διερευνάται μεταξύ άλλων για κάθε έναν μαθητή ξεχωριστά, πόσο χρονικό διάστημα απουσιάζει από το σχολείο του, για ποιους λόγους συγκεκριμένα, αν προκύπτει άρνηση λόγω εφαρμογής των μέτρων ή για λόγους υγείας ή κοινωνικούς ή ακόμη και οικονομικούς, ενώ ζητείται και κοινωνική έρευνα από τις αντίστοιχες κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων.
Σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, νόμος 4704/20, άρθρο 34, που τροποποίησε τον νόμο 1566/85, άρθρο 3, παράγραφος 4, προβλέπεται έως και διετή ποινή φυλάκισης για γονείς που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία, επικαλούμενοι τον κορωνοϊό ή άλλους λόγους. Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 της σχετικής τροπολογίας που ψηφίστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και άλλες επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης», προβλέπει: «3. Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο και γυμνάσιο, εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια και πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει εγγραφή και εποπτεία του ως προς τη φοίτηση, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι 2 έτη και χρηματική ποινή».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το