Τοπικά

Βόλος: Η ελπίδα για ένα παιδί έσβησε από το Νόμο- Παρένθετη μητέρα δεν έλαβε άδεια από το δικαστήριο

Η αγωνιώδης προσπάθεια γυναικών να αποκτήσουν ένα παιδί, καθώς λόγω διαφόρων προβλημάτων δεν είναι σε θέση να τεκνοποιήσουν, τις οδηγεί σε λύσεις, που έρχονται σε αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία. Μια υπόθεση συμμετοχής σε διαδικασία απόκτησης τέκνου μέσω παρένθετης μητρότητας, απασχόλησε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, με το Δικαστήριο να κηρύσσει τελικά αθώα την κατηγορούμενη.

Κατηγορούνταν μια 40χρονη από τη Γεωργία, σύζυγος Έλληνα, που απουσίαζε μάλιστα από τη δίκη, για συμμετοχή σε διαδικασία απόκτησης τέκνου για λογαριασμό μιας 51χρονης Γαλλίδας, έναντι αμοιβής, σύμφωνα με τον νόμο 3305/2005, άρθρο 13, παράγραφος 4. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό «η συμφωνία για κυοφορία από τρίτη γυναίκα γίνεται χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα. Δεν συνιστά αντάλλαγμα η καταβολή των δαπανών που απαιτούνται για την επίτευξη της εγκυμοσύνης, την κυοφορία, τον τοκετό και τη λοχεία, κάθε θετική ζημία της κυοφόρου εξαιτίας αποχής από την εργασία της, καθώς και οι αμοιβές για εξαρτημένη εργασία, τις οποίες στερήθηκε λόγω απουσίας, με σκοπό την επίτευξη της εγκυμοσύνης, την κυοφορία, τον τοκετό και τη λοχεία. Το ύψος των καλυπτόμενων δαπανών και αποζημιώσεων καθορίζεται με απόφαση της Αρχής».

Η υπόθεση φέρεται να είχε εκτυλιχθεί κατά το χρονικό διάστημα από τις 29 Μαρτίου 2017 μέχρι 2 Μαΐου 2018. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι δύο γυναίκες φέρεται να είχαν έρθει σε επικοινωνία μεταξύ τους το καλοκαίρι του 2016, μέσω μιας Ιταλίδας. Η Ιταλίδα είχε αποκτήσει ένα υγιέστατο κοριτσάκι μέσω παρένθετης μητρότητας από τη 40χρονη Γεωργιανή, που είχε κυοφορήσει γι’ αυτόν τον σκοπό. Η Ιταλίδα γνώρισε με τη σειρά της μέσω του διαδικτύου και συγκεκριμένα μέσω ενός φόρουμ γνωριμιών γυναικών, που ενδιαφέρονται για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την 40χρονη στην 51χρονη Γαλλίδα.

Στις 29 Μαρτίου του 2017 η Γαλλίδα, που ζει στο Παρίσι και η 40χρονη Γεωργιανή που ζει στην Αθήνα και είναι παντρεμένη με Έλληνα, κατάρτισαν σε Έλληνα συμβολαιογράφο ιδιωτικό συμφωνητικό, με το οποίο η 40χρονη θα γινόταν παρένθετη μητέρα, καθώς η Γαλλίδα είχε αδυναμία να κυοφορήσει για λόγους υγείας.

Αφού υποβλήθηκαν και οι δύο στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, στις 19 Απριλίου του 2017 η Γαλλίδα κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο αίτηση χορήγησης άδειας μεταφοράς στο σώμα άλλης γυναίκας γονιμοποιημένων ωαρίων, ξένων προς την ίδια και την κυοφορία αυτών. Ωστόσο, φέρεται η συμφωνία να έγινε έναντι αμοιβής, κατά παράβαση του νόμου, που ορίζει ότι «η συμφωνία για κυοφορία από τρίτη γυναίκα γίνεται χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα» και όχι με αφορμή την ύπαρξη φιλίας μεταξύ τους και τα φιλάνθρωπα αισθήματα της παρένθετης μητέρας, καθώς οι δύο γυναίκες δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Η κατηγορούμενη φέρεται κατόπιν να μίσθωσε διαμέρισμα στον Βόλο, όπου επρόκειτο να εργαστεί ως οικιακή βοηθός και μάλιστα είχε παραδώσει το σχετικό συμφωνητικό της μίσθωσης στη Γαλλίδα, το οποίο και χρησιμοποίησε αυτή για την έκδοση της σχετικής αδείας από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου. Ωστόσο το Δικαστήριο είχε απορρίψει το σχετικό αίτημα της Γαλλίδας και είχε παραπέμψει την υπόθεση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, η οποία και παράγγειλε προκαταρκτική εξέταση, για να φθάσει χθες η υπόθεση στο ακροατήριο του Τριμελούς. Τελικά το Δικαστήριο έκρινε την κατηγορούμενη αθώα λόγω αμφιβολιών, ενώ ο εισαγγελέας στην εισήγησή του επισήμανε μεταξύ άλλων, πως με ενδείξεις δεν μπορούμε να καταδικάσουμε κάποιον. Η διαδικασία της παρένθετης μητρότητας δεν ολοκληρώθηκε τελικά μεταξύ των δύο γυναικών, ενώ εύλογες είναι οι ανησυχίες των Αρχών, μήπως κάποιες γυναίκες το κάνουν κατ’ επάγγελμα.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το