Τοπικά

Βόλος:Ένας στους τρεις υπερτασικούς δεν ρυθμίζει την πίεση

 

Ένα 30% των υπερτασικών δεν ρυθμίζει την πίεσή του, την ώρα που στην Ελλάδα η υπέρταση αποτελεί την κύρια αιτία για θανάτου από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Την αξία της πρόληψης για την εκδήλωση υπέρτασης αναδεικνύει η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου που από χθες το πρωί πραγματοποιεί μετρήσεις αρτηριακής πίεσης στον πληθυσμό. Γιατροί της Καρδιολογικής και νοσηλεύτριες βρίσκονται στον αύλειο χώρο του μητροπολιτικού ναού, όπου μέχρι τα μέσα Ιουνίου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, ενώ κάποιες φορές και το απόγευμα, θα διεξάγονται μετρήσεις.
Πάνω από 50 άτομα υποβλήθηκαν χθες σε μέτρηση. «Καλούμε τους συμπολίτες να έρθουν να μετρήσουν την αρτηριακή τους πίεση» ανέφερε ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Βασίλης Σαράκης και πρόσθεσε πως η υπέρταση αποτελεί την κύρια θανάτου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Υπάρχουν πολίτες που δεν ξέρουν ότι έχουν υπέρταση. Επίσης υπάρχει ένα 30% των ήδη διαγνωσμένων υπερτασικών οι οποίοι δεν ρυθμίζουν την πίεσή τους και αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως στο ότι λόγω της πανδημίας και της οικονομικής ανέχειας δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους, αλλά κυρίως λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής. Για να ρυθμίζει σωστά κάποιος την πίεσή του, θα πρέπει να προσέχει το βάρος, τη διατροφή του, να αθλείται και να περπατά. Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως υπάρχουν 3.000.000 πολίτες που είναι υπερτασικοί, κυρίως μέσης ηλικίας και άνω».
Ο ίδιος υπογράμμισε τη συμβολή των γιατρών και νοσηλευτριών της Καρδιολογικής Κλινικής, καθώς και των φοιτητριών στης Σχολής Νοσηλευτικής στην Αγριά που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για τη μέτρηση αρτηριακής πίεσης.
Στους συμπολίτες γίνονται τρεις μετρήσεις αρτηριακής πίεσης, στη συνέχεια συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο και ακολούθως δίνονται συμβουλές.
Η 17η Μαΐου ήταν Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης, και σε πολλές χώρες γίνονται εκδηλώσεις με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της υπέρτασης και την αποτελεσματική αντιμετώπισής της.
Το 2017 η Διεθνής Εταιρεία Υπέρτασης ξεκίνησε το παγκόσμιο πρόγραμμα ΜΜΜ (Μαy Measurement Month) με μετρήσεις Αρτηριακής Πίεσης στον γενικό πληθυσμό, τον Μάιο σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.
Το πρόγραμμα ΜΜΜ 2022 πραγματοποιείται στην Ελλάδα από 16-31 Μαΐου σε 11 πόλεις υπό την ευθύνη του καθηγητή Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Γ. Στεργίου έχοντας ως σκοπό την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού στη σημασία της υπέρτασης ως κύριο τροποποιητικό παράγοντα κινδύνου για καρδιοαγγειακά επεισόδια (κυρίως στεφανιαία νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά και καρδιακή ανεπάρκεια και περιφερική αγγειοπάθεια) και την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση όπως και την ανακάλυψη πολλών αδιάγνωστων και αρρύθμιστων περιπτώσεων.
Σύμφωνα με την Εθνική μελέτη Νοσηρότητας και παραγόντων Κινδύνου στην Ελλάδα τα καρδιοαγγειακά επεισόδια αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου και η υπέρταση παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας. Επίσης στην Ελλάδα 40% των ενηλίκων έχουν υπέρταση (κύρια άνδρες), 32% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι και 35% διαγνωσμένοι δεν ρυθμίζουν την πίεσή τους. Μόνο το 30% των υπερτασικών στην χώρα μας είναι καλά ρυθμισμένοι.
Ο κ. Σαράκης σημείωσε πως σε σύγκριση με το 2019 καταγράφεται μια αύξηση της νοσηρότητας για καρδιολογικά ζητήματα γύρω στου 10% και αυτό οφείλεται σε διαφόρους παράγοντες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το