Τοπικά

Βόλος: 500εκ. ευρώ ο λογαριασμός για την αποκατάσταση ζημιών

Περίπου στα 500.000.000 ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει τελικά ο λογαριασμός για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές της Μαγνησίας από τις δύο καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Στην εκτίμηση αυτή προέβη χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Τριαντόπουλος που μαζί με τον δήμαρχο Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέο, τον περιφερειάρχη κ. Δημήτρη Κουρέτα και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες έκαναν αυτοψία σε περιοχές του Βόλου που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες.
Συνεπώς όλο και ανεβαίνει ο λογαριασμός για το κόστος των αποκαταστάσεων. Ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε ότι θα χρειαστούν περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ για τις υποδομές χωρίς εκεί να περιλαμβάνονται τα χρήματα για τις αποζημιώσεις.
Μάλιστα είπε ότι συνολικά στη Θεσσαλία θα απαιτηθούν για τις αποζημιώσεις σε πληγέντες και για τις αποκαταστάσεις των υποδομών κοντά στα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Μπέος τόνισε πως το εκτιμώμενο κόστος των ζημιών στον Δήμο Βόλου είναι γύρω στα 220.000.000 ευρώ. Ήδη έχουν εγκριθεί 45.000.000 ευρώ, αν και έχουν εκταμιευτεί 8.000.000 ευρώ μαζί με τη ΔΕΥΑΜΒ. Βέβαια μέχρι τώρα έχουν γίνει εργασίες που αντιστοιχούν σε 30.000.000 ευρώ και έχουμε καλή συνεργασία με τους εργολάβους που έχουν κόψει τα τιμολόγια. Δυστυχώς υπάρχει η γραφειοκρατία και ελπίζουμε να βελτιωθούν τα πράγματα με την τροποποίηση για τις αποζημιώσεις των πληγέντων. Πιστεύω στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη δέσμευσή του για μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι δυνατόν νόμοι και βασιλικά διατάγματα 100 ετών να υπάρχουν ακόμη σήμερα».
Και πρόσθεσε πως «Την ερχόμενη Τετάρτη αρχίζει η αποκατάσταση της γέφυρας στην Άλλη Μεριά με δωρεά του Ομίλου Μυτιληναίου και ακολουθεί η σύνδεση της Μακρινίτσας με τον Βόλο μέσω Κουκουράβας, με το έργο να έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Μετά ακολουθούν τα έργα στην Αγία Παρασκευή, στα Λεχώνια, στην Άλλη Μεριά, στον Άναυρο, στον Κραυσίδωνα. Ήδη εκτελείται μελέτη για Νεάπολη, Παλαιά και οδούς Αθηνών και Λαρίσης με σύγχρονες υποδομές και αγωγούς, ώστε να φεύγουν τα νερά. Υπάρχει συνεργασία με μεγάλες εταιρείες, πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες, ώστε να δημιουργηθεί ένας άλλος Βόλος».
Αναφορικά με τις εργασίες στον χείμαρρο Κραυσίδωνα και την κοπή των δένδρων ο κ. Κουρέτας είπε πως «ακολουθούμε τον νόμο και θα προβούμε στις αντίστοιχες ενέργειες για να καθαριστεί το ποτάμι. Και αν κάποιοι θεωρούν πως αυτά που κάνουμε, δεν είναι σύννομα και δεν προστατεύουμε το περιβάλλον, υπάρχουν και τα δικαστήρια. Πάντως εμείς σεβόμαστε την υγεία των πολιτών και είμαστε απολύτως σύννομοι».
Ο κ. Μπέος είπε πως «είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να υπάρχουν δένδρα μέσα στην κοίτη των χειμάρρων. Και εμάς μας αρέσουν τα δένδρα, το πράσινο, αλλά προέχει η ανθρώπινη υγεία. Ως εκ τούτου αυτά 10-15 δένδρα πρέπει να απομακρυνθούν από τις κοίτες των χειμάρρων για να μην εμποδίσουν τη διέλευση των νερών και των φερτών υλών που προκαλούν καταστροφές».

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κασσελάκης: Άμεσα μέτρα €3,2 δισ. για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Άμεσα μέτρα ύψους 3,2δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας περιλαμβάνουν οι προτάσεις του Στέφανου…

12 Μαρτίου 2024

Μενίδι: Θρήνος για τον 19χρονο που σκοτώθηκε στο τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη ο Ξανθόπουλος

Σκηνές που θυμίζουν αρχαία τραγωδία διαδραματίζονται στη λεωφόρο Δεκελείας, στο Μενίδι, όπου τα ξημερώματα έχασε…

12 Μαρτίου 2024

Νέα ομοφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη – Συνελήφθη ο δράστης

Νέο ομοφοβικό επεισόδιο σημειώθηκε, τη Δευτέρα, στη Θεσσαλονίκη, στο πλακόστρωτο του Λευκού Πύργου. Συγκεκριμένα, έγινε…

12 Μαρτίου 2024

Απογευματινά χειρουργεία: Ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη – Οι πρώτες επεμβάσεις και το σχόλιο Γεωργιάδη

Από το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ξεκίνησαν λίγο πριν τις 4 το απόγευμα τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία…

12 Μαρτίου 2024

Γερμανία: Κρίσιμη δίκη για το ακροδεξιό AfD λίγο πριν τις εκλογές

Δεκαπέντε χιλιάδες σελίδες δικογραφίας, πάνω από 270 φάκελοι, 100 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι και μια διαδικασία που…

12 Μαρτίου 2024

Απίστευτο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας: Την χτυπούσε μπροστά στο παιδί τους

Ένα απίστευτο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας έρχεται στο φως της δημοσιότητας, με το θύμα της επίθεσης…

12 Μαρτίου 2024