Τοπικά

Η Βολιώτισσα σοπράνο Βασιλική Ζήση ονειρεύεται να κάνει καριέρα στην όπερα

Η Βασιλική Ζήση είναι μία νέα παρουσία στον χώρο του λυρικού τραγουδιού. Στα 22 χρόνια της έχει αφοσιωθεί στην όπερα και μετά το δίπλωμα μονωδίας που πήρε πρόσφατα, η Βολιώτισσα κολορατούρα σοπράνο ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά της στο εξωτερικό. Στόχος της είναι να συνεχίσει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Γερμανία. Οι άριστες επιδόσεις της νεαρής Βασιλικής στις εξετάσεις που έδωσε στα μέσα του περασμένου μήνα στην Κέρκυρα, δημιουργούν προσδοκίες για το μέλλον της, ενώ η ίδια εμφανίζεται αισιόδοξη ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα κάνει αισθητή την παρουσία της στον χώρο της όπερας.

Την τελευταία τετραετία έζησε στην Κέρκυρα, όπου βρέθηκε για να σπουδάσει. Τελείωσε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όπου αποφοίτησε από το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, ενώ παράλληλα συνέχισε τις σπουδές της στην όπερα με υποτροφία στο Ιόνιο Ωδείο Κέρκυρας. Η ενασχόλησή της με τη μουσική χρονολογείται από την εποχή που ήταν ακόμη μαθήτρια στο Δημοτικό σχολείο και με σκληρή δουλειά και μελέτη, αλλά πάνω απ’ όλα με προσήλωση στους στόχους που έχει θέσει, δεν παύει στιγμή να ονειρεύεται πως θα υλοποιήσει όσα ονειρεύεται.

«Ασχολούμαι από μικρή με τη μουσική. Από το Δημοτικό μου έλεγαν οι δάσκαλοί μου ότι είχα ωραία φωνή και σιγά-σιγά μπήκα στον χώρο», είπε η Βασιλική Ζήση, η οποία πρόσθεσε: «Πριν ακόμη μετακομίσω στην Κέρκυρα, πήγα στον μαέστρο κ. Γιάννη Καρκάλα και ζήτησα τη γνώμη του για τη φωνή μου. Μου απάντησε: «Αξίζει τον κόπο να συνεχίσεις», ενώ μερίμνησε και βρήκε τον δάσκαλό μου στην Κέρκυρα, τον κ. Ανδρέα Γκούση, με τον οποίον έκανα φωνητική διδασκαλία κοντά του. Με έβαλαν κατευθείαν στη Δευτέρα Ανωτέρα. Είχα έτσι τρία χρόνια για να βγάλω το πτυχίο μου, παίρνοντας μάλιστα και υποτροφία στη μονωδία».

Η Βολιώτισσα σοπράνο (πρώτη από δεξιά) πριν από λίγες ημέρες πέρασε με άριστα παμψηφεί τις εξετάσεις για δίπλωμα μονωδίας στο Ωδείο Κέρκυρας

Η 22χρονη σοπράνο στις 17 Ιουνίου βρέθηκε ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής, την οποία πλαισίωναν η καθηγήτρια μονωδίας Βαρβάρα Γκαβάκου και η Βασιλική Καραγιάννη, που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες υψιφώνους της Λυρικής σκηνής. Η Βασιλική Ζήση πέρασε με άριστα παμψηφεί και απέσπασε το πρώτο βραβείο, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις για τις επιδόσεις της στη μονωδία. Ωστόσο, δεν επαναπαύεται σ’ αυτό και δηλώνει ξεκάθαρα ότι την ενδιαφέρει ένας μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών σε κάποια μουσική ακαδημία στο εξωτερικό. «Θα συνεχίσω τις σπουδές μου στη μουσική, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Από εδώ και πέρα θα αρχίσω να προετοιμάζομαι για Γερμανία. Δεν ξέρω ακόμη σε ποια σχολή, αλλά όποια και να διαλέξεις στη συγκεκριμένη χώρα, μπορείς να ανέβεις επίπεδο. Θα ήθελα πάρα πολύ να μείνω εδώ, αλλά στην Ελλάδα υπό τις σημερινές συνθήκες είναι δύσκολο να προχωρήσεις. Οι σχολές στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα απαιτητικές. Πηγαίνουν οι καλύτεροι, όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά από ολόκληρο τον κόσμο. Εκεί υπάρχει αξιοκρατία, η αγορά εργασίας είναι μεγαλύτερη, ενώ βοηθάει και η νοοτροπία των Γερμανών. Αντίθετα η κουλτούρα του Έλληνα δύσκολα αποδέχεται την όπερα. Σε πρώτη φάση θα κάνω αιτήσεις σε μουσικούς διαγωνισμούς. Έπειτα θα κυνηγήσω κάποια υποτροφία π.χ. από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ενώ ενδιάμεσα θα πηγαίνω και σε ακροάσεις», σημείωσε η νεαρή υψίφωνος, η οποία στη συνέχεια εκμυστηρεύθηκε τον λόγο που την έκανε να αγαπήσει την όπερα: «Αγαπημένος μου συνθέτης είναι ο Μότσαρτ. Πιστεύω ότι το έργο του ήταν τομή για τη μουσική. Χάρις στα ακούσματά του αγάπησα με την σειρά μου την όπερα. Αν και στην ηλικία μου, όλο και λιγότεροι ασχολούνται με αυτό το είδος μουσικής, δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου δίχως το τραγούδι».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το