Τοπικά

Οι Βολιώτες περιόρισαν ακόμη και το ψάρι – Πτώση 30% στην αγοραστική κίνηση παρά την περίοδο νηστείας

Η κρίση έχει οδηγήσει τους Βολιώτες, να περιορίσουν ακόμη και την κατανάλωση ψαριών, ενώ, όσοι αγοράζουν ψάρια, το κάνουν κατά μέσο όρο μία φορά την εβδομάδα, επιλέγοντας κυρίως τα φθηνότερα.

Η απογοήτευση είναι μεγάλη στους αλιείς, που ήλπιζαν ότι στην περίοδο της νηστείας που διανύουμε, θα έβλεπαν μια τόνωση στην αγοραστική κίνηση, χωρίς, όμως, αυτό να επιβεβαιωθεί τελικά και στην πράξη.
Ενδεικτικά προπαραμονές της Κυριακής των Βαΐων, που άλλες εποχές συγκεντρώνονταν εκατοντάδες συμπολιτών στα καΐκια, στην παραλία, για να αγοράσουν φρέσκα ψάρια, φέτος η προσέλευση ήταν πολύ περιορισμένη και σε τίποτα δεν θύμιζε πως βρισκόμαστε προπαραμονή μιας γιορτής, όπου τα ψάρι έχει την τιμητική του θέση στο σπιτικό τραπέζι.
Οι αλιείς αναφέρουν πως σε σχέση με πέρυσι η πτώση στην κατανάλωση ψαριών έχει φτάσει ακόμη και το 30% και οι ίδιοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Κάθε χρόνος που περνά γίνεται όλο και πιο δύσκολος για την οικονομική επιβίωση στο επάγγελμα του αλιέα.
Ο πρόεδρος των αλιέων Μαγνησίας κ. Χρήστος Ξηραδάκης ανέφερε πως «τα πράγματα δεν κινήθηκαν καλά φέτος ως προς την κατανάλωση ψαριών. Υπολογίζουμε πως η πτώση στην αγοραστική κίνηση βρίσκεται γύρω στο 30%. Πιστεύαμε ότι τώρα, την περίοδο της νηστείας, που ο κόσμος στρέφεται περισσότερο στο ψάρι, θα είχαμε μια τόνωση της κίνησης, αλλά αυτό δεν φάνηκε. Η κρίση έχει επηρεάσει γενικά την κατανάλωση στην αγορά τροφίμων και αυτό αποτυπώθηκε και στην κατανάλωση ψαριών. Ακόμη και οι Βολιώτες, που έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με το ψάρι, λόγω της σύνδεσης της πόλης με τη θάλασσα, το περιόρισαν για λόγους οικονομικούς».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «οι περισσότεροι πλέον αγοράζουν ψάρι μια φορά την εβδομάδα, αντί για δύο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν και στρέφονται στα φθηνότερα ψάρια, προσπαθώντας να ξοδέψουν γύρω στα πέντε με δέκα ευρώ κάθε φορά που ψωνίζουν. Βέβαια υπάρχουν ακόμη και κάποιοι, που έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν περισσότερες φορές και πιο ακριβά ψάρια, αλλά και αυτοί λιγοστεύουν».
Παράλληλα ο κ. Ξηραδάκης υπογράμμισε πως οι τιμές στα θαλασσινά ευρύτερα είναι ελκυστικές. Για παράδειγμα ένα κιλό σουπιές και χταπόδι βρίσκεται στα δέκα ευρώ περίπου.
Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το