Τοπικά

Βολιώτες μαθητές αναζητούν ελληνικές ρίζες στις ξένες γλώσσες – Πρωτότυπος διαγωνισμός στο 3ο Γυμνάσιο 

Πάνω από 200 λέξεις ξένων γλωσσών που έχουν ελληνικές ρίζες και οι οποίες καταγράφονται στα βιβλία που διδάσκονται στο σχολείο, συγκέντρωσαν μαθητές του 3ου Γυμνασίου μετά από πρωτοβουλία των καθηγητριών ξένων γλωσσών, ενώ τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν χθες σε διαγωνισμό στο Γυμνάσιο με αφορμή και την ευρωπαϊκή ημέρα ξένων γλωσσών.

Ο διαγωνισμός έγινε στο αμφιθέατρο του 3ου Γυμνασίου Βόλου. Η καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας κ. Ειρήνη Χανιά είπε πως «η πρώτη φάση του διαγωνισμού έγινε την περασμένη εβδομάδα, όπου οι μαθητές συγκέντρωσαν λέξεις της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας με ελληνικές ρίζες και τις ανέφεραν στο σχολείο με σκοπό και τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής τράπεζας. Η δεύτερη φάση έγινε χθες και οι συμμετέχοντες συλλάβιζαν γράμμα-γράμμα αυτές τις λέξεις. Συνολικά οι μαθητές συγκέντρωσαν τουλάχιστον 200 λέξεις. Εξάλλου το 1/3 των λέξεων της αγγλικής προέρχεται από τα λατινικά μέσω των ελληνικών».
Από την πλευρά της η καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας κ. Αλεξάνδρα Παπαποστόλου επισήμανε πως «το ¼ των γαλλικών λέξεων προέρχεται από τα ελληνικά. Και με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνουμε τους μαθητές μας να αντιληφθούν ότι η γλώσσα που καλούνται να μάθουν, δεν είναι τόσο ξένη σε σχέση με τη μητρική τους. Παράλληλα και οι μαθητές αποκτούν κίνητρο να μάθουν περισσότερες γλώσσες, καθώς λόγω και της κρίσης δίνουν μεγάλη βαρύτητα και στο σχολείο για την εκμάθηση των ξένων γλωσσών και όσο μεγαλύτερη σοβαρότητα δείχνουν, τόσο περισσότερη ωφέλεια θα έχουν. Άλλωστε ξένες γλώσσες μπορούμε να μαθαίνουμε σε όλες τις ηλικίες και ποτέ δεν είναι αργά».
Στην εκδήλωση συμμετείχε και η καθηγήτρια γερμανικών κ. Εβελίνα Λουφοπούλου.
Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με την προσπάθεια που έκαναν για τη δημιουργία της τράπεζας με ξένες λέξεις που διαθέτουν ελληνική ρίζα.
Παίρνοντας το λόγο η μαθήτρια της Β’ τάξης Μαρινίτα Καλτσογιάννη επισήμανε πως «όσοι προσπαθήσουν και θέλουν να μάθουν μια ξένη γλώσσα στο σχολείο, θα τα καταφέρουν και συμπλήρωσε πως στη σημερινή εποχή πρέπει ο κάθε μαθητής να ξέρει τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα, ιδίως τα αγγλικά.
Ο μαθητής της Γ’ τάξης Παναγιώτης Κορομπίλης ανέφερε πως νιώθει περήφανος που πολλές ξένες λέξεις έχουν ελληνικές ρίζες και πρόσθεσε η εκμάθηση των ξένων γλωσσών είναι ένα εφόδιο για τη ζωή μας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το