ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μια δημοτική αρχή «θίασος»

Παραπολιτικά

κυκλο – φ – οριακα

Άρθρα

Ο καιρός σήμερα στον Βόλο

Τοπικά

Πολιτισμός

Βιβλίο για τον έρωτα με γεγονότα ιστορικά – Παρουσιάστηκε το νέο μυθιστόρημα της Ελένης Κάζδαγλη Μαρκάκη

Παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στο Public Βόλου το νέο βιβλίου της Ελένης Κάζδαγλη Μαρκάκη με τίτλο «Καφέ Ρουαγιάλ» (εκδόσεις «Χάρτινη Πόλη»). Για το βιβλίο μίλησε η κ. Αργυρώ Μαργαρίτη, συγγραφέας, ενώ συντόνισε η κ. Χαριτίνη Μαλισσόβα, εκπαιδευτικός – αρθρογράφος λογοτεχνίας. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η κ. Βιβή Στράκα, φιλόλογος.

Η κ. Ελένη Κάζδαγλη Μαρκάκη ανέφερε για το δεύτερό της μυθιστόρημα ότι «πρόκειται για μια ιστορία μίας κοπέλας που ανακαλύπτει παλιά γράμματα, ποιήματα και φωτογραφίες στο πατρικό σπίτι της μητέρας της στην Κέρκυρα και αρχίζει και συνθέτει την ιστορία των προγόνων της. Διαβάζοντας τα γράμματα κάνει μαζί τους ένα μαγικό ταξίδι από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τα μέσα του 20ού αιώνα περίπου και είναι σαν να ταξιδεύει μαζί τους. Πηγαίνει στη λαμπερή Τεργέστη των Αψβούργων, επισκέπτεται την Κεφαλλονιά των εξεγέρσεων, τη φινετσάτη Κέρκυρα όπου παρακολουθεί όπερες στο θέατρο Σαν Τζάκομο και τη μυστηριακή Θεσσαλονίκη των αρχών του 19ου αιώνα, το χαρμάνι ανθρώπων και πολιτισμών. Το ταξίδι συνεχίζεται στην Κωνσταντινούπολη και στις ερήμους των νομάδων με τα πολύτιμα χαλιά. Πρόκειται για ένα ταξίδι σαν παραμύθι, μια μεγάλη εικόνα που την βλέπουμε μπροστά μας καθώς το διαβάζουμε το βιβλίο».


Όσον αφορά στον τίτλο η συγγραφέας επισήμανε ότι αυτός προέκυψε από ένα καφέ-παμπ, το Καφέ Ρουαγιάλ, που βρισκόταν στην Τεργέστη, στο οποίο μαζεύονταν οι επαναστάτες της εποχής εκείνης. «Οι επαναστάτες πρέσβευαν την ένωση όλων των μικρών κρατιδίων της Ιταλίας, για να γίνει το κράτος όπως και έγινε τελικά περίπου το 1860. Οι επαναστάτες εξοριζόμενοι από τους Αυστριακούς πήγαιναν στα Επτάνησα και ακολουθώ μια οικογένεια Ιταλών, η οποία εξορίστηκε από την Τεργέστη και έφτασαν στα Επτάνησα όπου εγκαταστάθηκαν και μετά οι απόγονοί τους σκόρπισαν σε όλη την Ελλάδα» κατέληξε η ίδια.
Η συνάντηση για την παρουσίαση του βιβλίου είχε την υποστήριξη του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου «Θέτις».
Το «Καφέ Ρουαγιάλ» είναι ένα δυνατό ιστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην Τεργέστη και την Ελλάδα, στο οποίο εξελίσσεται μια έξυπνη πλοκή που συνδυάζει τον έρωτα με γεγονότα ιστορικά, περισσότερο ή λιγότερο γνωστά, αλλά εξίσου σημαντικά. Ένα οδοιπορικό που ταξιδεύει στο μεγαλείο, αλλά και την απόγνωση περασμένων εποχών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το