Τοπικά

Βιβλίο για ανθρώπινα δικαιώματα από το Δημοτικό των Φυλακών Βόλου

Η κατάσταση με τα ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων σε έντεκα χώρες, παρουσιάζονται από αφηγήσεις ισάριθμων νεαρών κρατούμενων στο τρίτο βιβλίο που εκδόθηκε από το 33ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου που στεγάζεται εντός του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Βόλου.
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε χθες το απόγευμα στο συγκρότημα Τσαλαπάτα με τη συμμετοχή εκπροσώπων από διάφορους φορείς και υπηρεσίες των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης, εκπαιδευτικούς, αλλά και σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

 
Το σχολείο συνεχίζει στο δρόμο της συγγραφικής δημιουργίας που ξεκίνησε πριν περίπου τέσσερα χρόνια. Μια προσπάθεια επίπονη, αλλά και ξεχωριστή με το στίγμα στα δύο πρώτα βιβλία να δίνεται στη χαρά της ζωής, όπως τόνισε σχετικά ο δάσκαλος και διευθυντής του 33ου Δημοτικού κ. Θανάσης Καραγιάννης.
«Το πρώτο βιβλίο είχε θέμα τις συνταγές των χωρών προέλευσης των μαθητών μας που είναι νεαροί κρατούμενοι στις φυλακές και το δεύτερο σχετιζόταν με τα ήθη του γάμου και της βάπτισης σε διάφορες χώρες. Θέλαμε δώσουμε το νόημα της χαράς της ζωής, καθώς αυτό το συναίσθημα υπάρχει ακόμη και στη φυλακή» ανέφερε ο κ. Καραγιάννης και πρόσθεσε πως «αφορμή για το θέμα του τρίτου βιβλίου ήταν η ενεργοποίηση του σχολείου ως μοναδικού εκπροσώπου της Θεσσαλίας σε πρόγραμμα της Ελληνικής Ακαδημίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Μετά την συμμετοχή αποφασίσαμε να γράψουμε το βιβλίο, όπου οι μαθητές μέσω των συνεντεύξεων θα αφηγούνται την κατάσταση σε αυτόν τον τομέα. Και επειδή το περιεχόμενο ήταν πιο ειδικό, αντλήσαμε και παραπομπές από επίσημους διεθνείς φορείς, όπως η Ύπατη Αρμοστεία, που περιγράφουν την υπάρχουσα κατάσταση στις χώρες που εξετάστηκαν».

 
Μετά από πολύ κόπο, προσπάθεια και μεράκι εκδόθηκε το βιβλίο 100 σελίδων περίπου και σε 300 έντυπα το οποίο διανέμεται δωρεάν.
Η συγγραφική ομάδα του τρίτου βιβλίου αποτελείται από τους δασκάλους του 33ου Δημοτικού κ.κ. Θανάση Καραγιάννη και Κώστα Καραδήμα, τη φιλόλογο κ. Δήμητρα Κωνσταντά και τον εκπρόσωπο της ΑΡΣΙΣ κ. Αλεξόπουλο.
Και οι αφηγήσεις των μαθητών από χώρες όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, της Αφρικής, αλλά και της Ευρώπης συγκλονίζουν.
Μάλιστα το βιβλίο θα λάβει και τη μορφή σχεδίου μαθήματος μέσα στην Τάξη που θα αναφέρεται στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σημειώνεται πως το 33ο Δημοτικό ετοιμάζεται για τη συγγραφή και τέταρτου βιβλίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το