Πολιτισμός

Βιβλία με επιστημονικό ενδιαφέρον – «Γενετήσια παιχνίδια» και «Τα φωτεινά μυαλά δεν έχουν πατρίδα»

 

Του
Μηνά Χαραλαμπίδη,
βιολόγου

Γενετήσια παιχνίδια,
Μέννο Σχίλτχαϋζεν,
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης


Ο συγγραφέας: Ο Μέννο Σχίλτχαϋζεν (1965) είναι Ολλανδός εξελικτικός βιολόγος και οικολόγος, μόνιμος επιστημονικός ερευνητής του Κέντρου Βιοποικιλότητας Naturalis στο Leiden της Ολλανδίας και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης. Από το 2000 έως το 2006 εργάστηκε στο Ινστιτούτο Τροπικής Βιολογίας και Διατήρησης στην επαρχία Σάμπαχ της μαλαισιανής Βόρνεο. Έχει γράψει πάνω από 100 επιστημονικές εργασίες, καθώς και τέσσερα βιβλία επιστημονικής εκλαΐκευσης.
Το σεξ βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε ατομικής συμπεριφοράς, στον κόσμο των ζώων. Αυτό, βέβαια, έχει άμεση επίπτωση στο σχήμα, το μέγεθος, τη μορφολογία, αλλά και στους τρόπους λειτουργίας των αναπαραγωγικών τους οργάνων. Όλα τα παραπάνω συνδέονται με το περίφημο φαινόμενο της φυλετικής (ή σεξουαλικής) επιλογής, το οποίο ο ίδιος ο Δαρβίνος είχε θεωρήσει τόσο σημαντικό ώστε να του αφιερώσει ολόκληρο βιβλίο! Ωστόσο, στον αιώνα που ακολούθησε οι σχετικές έρευνες αναπτύχθηκαν ελάχιστα: Η αιδημοσύνη και τα ταμπού έπαιξαν τον ρόλο τους. Σήμερα, βέβαια, τα πράγματα αλλάζουν…
Στα «Γενετήσια παιχνίδια», ο εξελικτικός βιολόγος και οικολόγος Μέννο Σχίλτχαϋζεν καταφέρνει να συγκεντρώσει όλα τα καινούργια στοιχεία για το θέμα και να αναδείξει με χιούμορ, πολλά σκίτσα και διαγράμματα, γλαφυρή και ενίοτε υπαινικτική γλώσσα, αλλά πάντοτε τεκμηριωμένα, την εξέλιξη της σεξουαλικής συμπεριφοράς μέσα από την εξέλιξη των γεννητικών οργάνων. Σκιαγραφώντας έναν κόσμο άλλοτε άγριο κι άλλοτε αστείο (όπως είναι εντέλει και η ζωή), διαλύει παρανοήσεις και προκαταλήψεις (περί καλού και κακού) και μας δίνει να καταλάβουμε ότι το άρμα της εξέλιξης της ζωής (που δεν έχει οδηγό) το τραβούν, σε μεγάλο βαθμό, τα δύο «άλογα» της φυλετικής επιλογής. Το ένα είναι αρσενικό και το άλλο θηλυκό: συχνά διαφωνούν μεταξύ τους, πρόσκαιρα συμφιλιώνονται, έως την επόμενη σύγκρουση, όμως, αλλάζουν συνέχεια μορφή και συμπεριφορά.

Τα φωτεινά μυαλά δεν έχουν πατρίδα,
Βάσω Μιχοπούλου,
Παρισιάνου


Η συγγραφέας: Η Βάσω Μιχοπούλου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Βιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο τμήμα ΠΕΔΙΣ στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο οποίο σήμερα εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στο πεδίο των Διεθνών Σχέσεων. Ταυτόχρονα έχει μετεκπαιδευτεί στη Δημοσιογραφία της Επιστήμης με υποτροφίες σε ευρωπαϊκά Schools of Science Journalism.
Είναι δημοσιογράφος με εικοσαετή και πλέον επαγγελματική εμπειρία σε εφημερίδες, περιοδικά, on-line έντυπα και τηλεόραση. Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής της πορείας εργάστηκε στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση ΕΡΤ Α.Ε. ως εσωτερική συντάκτρια στη Διεύθυνση Ειδήσεων και Ενημέρωσης της ΝΕΤ, στην ΕΤ1, αλλά και στην Κρατική Ραδιοφωνία ως δημοσιογράφος – παραγωγός, ενώ έχει συνεργαστεί κατά καιρούς και με άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ), τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (EΣΗΕΑ), αλλά και η μοναδική Eλληνίδα δημοσιογράφος που είναι επίσημο μέλος της International Science Writers Association, καθώς και πολλών διεθνών δημοσιογραφικών ενώσεων. Μιλάει Αγγλικά, Γερμανικά και λίγα Τουρκικά.
Στην επιλογή των συνεντεύξεων με Έλληνες ερευνητές, η δημοσιογράφος έχει συμπεριλάβει όχι μόνο λαμπρούς επιστήμονες διεθνώς αναγνωρισμένους, αλλά και ορισμένους νεότερους, οι οποίοι βρίσκονται στο πρώτο στάδιο της επιστημονικής τους καριέρας και δείχνουν ενθουσιασμό και ελπίδα για μελλοντικές επιτεύξεις. Με αυτόν τον τρόπο ο αναγνώστης θα γνωρίσει και νέους βλαστούς της έρευνας που αναμένεται ότι θα συνεχίσουν την παράδοση για Αριστεία που έχουν χαράξει οι προκάτοχοί τους. Το βιβλίο αυτό είναι πράγματι μια προσφορά στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, πέραν των συνηθισμένων πηχυαίων τίτλων των εφημερίδων που συχνά διαφημίζουν τον «Έλληνα που ανακάλυψε τη θεραπεία για τον καρκίνο» ή κάτι παρόμοιο, δίχως καμία διασταύρωση των πληροφοριών που τους παρουσίασαν οι επίδοξοι εφευρέτες. Παρουσιάζονται 40 επιστήμονες, μεταξύ αυτών ο Στυλιανός Αντωναράκης, ο Σταμάτης Κριμιζής, ο Γιώργος Παξινός, ο Σβάντε Πάαμπο, ο Χρήστος Ζερεφός, ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, ο Νικ Χρηστάκης, η Κατερίνα Χαρβάτη, ο Χρήστος Γιαπιτζάκης, ο Γεώργιος Κόλλιας και η Ελισάβετ Ματσούκα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το