Πολιτισμός

Βιβλία με επιστημονικό ενδιαφέρον – «Έτσι αισθάνεσαι» και «Τι τρώει το σύμπαν;»

Του Μηνά Χαραλαμπίδη,
βιολόγου

έτσι αισθάνεσαι,
Τζιοβάνι Φρατζέτο,
Τραυλός

Ο συγγραφέας: Ο Τζιοβάνι Φρατζέτο γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σικελία. Μετά το Γυμνάσιο εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο όπου σπούδασε επιστήμες στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, και το 2002 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του, στη μοριακή βιολογία, στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας στη Χαϊδελβέργη. Ως ερευνητής Εταίρος στο LSE (London School of Economics), το 2008 τιμήθηκε με το βραβείο «νεαρών επιστημόνων «John Kendrew»» για τις εξαιρετικά δημιουργικές μελέτες του στη διεπαφή νευροεπιστημών, καλών τεχνών, και επιστημών του ανθρώπου. Είναι ιδρυτής του ευρωπαϊκού δικτύου «Νευροεπιστήμες και Κοινωνία», ενώ αρθρογραφεί τακτικά σε περιοδικά και εφημερίδες, όπως το Nature, το Psychology Today, τους Irish Times, τους Financial Times, το Huffington Post, κ.ά. Το 2013 η εφημερίδα Observer κατέταξε το βιβλίο «Έτσι αισθάνεσαι» ανάμεσα στα πρώτα έξι, διακεκριμένα παγκοσμίως, βιβλία ψυχολογίας. Ζει στο Δουβλίνο.
Γιατί νιώθεις όπως νιώθεις;
Πώς προκύπτουν τα συναισθήματά σου;
Όταν αισθάνεσαι θυμό, ενοχή, ντροπή, άγχος, θλίψη, χαρά, έρωτα, πόθο, πένθος, οργή, πείνα,… θέλεις να ξέρεις «γιατί»!
Στις μέρες μας οι επιστήμες του εγκεφάλου «ξεκλειδώνουν» τα μυστικά των συναισθημάτων μας. Άλλωστε, ζούμε στην εποχή της «νευρομανίας», όπου το πρόθεμα «νευρο-» καταξιώνει σχεδόν τα πάντα: Από τη νευροφυσιολογία και τη νευροοικονομία μέχρι τη νευροθεολογία και την εφαρμογή της νευροεπιστήμης στη δικαιοσύνη.
Οι νευροεπιστήμονες «βλέπουν», μελετούν και ερμηνεύουν την εσώτατη πλευρά της ζωής μας ωστόσο ποιος θα μπορούσε να παραβλέψει την επίδραση της Τέχνης; Τι μας συμβαίνει όταν αντικρίζουμε έναν πίνακα του Caravaggio; Πώς αντιδρά ο εγκέφαλός μας όταν εκτεθεί σε μια περφόρμανς της Marina Abramovic;
Άραγε, είναι αρκετή η επιστήμη για να μας εξηγήσει πώς αισθανόμαστε; Πότε στρεφόμαστε προς άλλου είδους «εξερευνητές της ύπαρξης» – ποιητές, καλλιτέχνες, φιλόσοφους – προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε τους λόγους που έτσι αισθανόμαστε; Μήπως, αν εκπαιδευτούμε στη μετάβαση από την προοπτική της επιστήμης στην προοπτική της τέχνης (και αντίστροφα), κατανοήσουμε καλύτερα τα συναισθήματά μας;
Η γνώση του Τζιοβάνι Φρατζέτο διαπλέκεται με την προσωπική εμπειρία του, προσφέροντας μια ακαταμάχητη καταγραφή της συνεχούς αντίθεσης ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα, ανάμεσα στην επιστημονική γραφή και την ποιητική διάθεση. Και όσο περισσότερο αντικρίζουμε αυτή την αντίθεση, τόσο καλύτερα κατανοούμε τα συναισθήματά μας.

Τι τρώει το σύμπαν;,
Πωλ Ντέιβις,
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Ο συγγραφέας: Ο διεθνούς φήμης φυσικός και κοσμολόγος Πωλ Ντέιβις, σήμερα είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Με τη σπάνια ικανότητά του να κάνει ευχάριστα προσιτή την αιχμή του δόρατος της θεωρητικής φυσικής, έχει κατακτήσει ένα αφοσιωμένο αναγνωστικό κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 1995 του απονεμήθηκε το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο «Templeton» για τις εργασίες του σχετικά με το φιλοσοφικό νόημα της επιστήμης, ενώ προσφάτως τιμήθηκε με το «Μετάλλιο Κέλβιν» του βρετανικού Ινστιτούτου Φυσικής. Πολυγραφότατος συγγραφέας, με πάνω από 20 βιβλία του να έχουν εκδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, προεδρεύει της επιτροπής του προγράμματος για την Έρευνα Εξωγήινης Ευφυΐας (SETI). Ο αστεροειδής 19920G ονομάστηκε επίσημα Πωλντέιβις προς τιμήν του.
Στον αστερισμό του Ηριδανού κρύβεται ένα φοβερό μυστήριο: Είναι λες και κάτι έχει κόψει μια τεράστια μπουκιά από το σύμπαν!
Η εκπληκτική ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται ο τομέας της αστροφυσικής και της κοσμολογίας στις μέρες μας μάς επιτρέπει να κατανοούμε την ιστορία του σύμπαντος καλύτερα απ’ ό,τι κατανοούμε την ιστορία του ίδιου μας του πλανήτη. Οι ανακαλύψεις μας όμως συνοδεύονται από αδιανόητους γρίφους που αφήνουν άφωνους τους ίδιους τους αστροφυσικούς: Υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, φούσκες γεμάτες κενό που μοιάζουν να καταβροχθίζουν το διάστημα, μέχρι και τεράστια παράλληλα σύμπαντα που καταπίνουν μικρότερα.
Ο βραβευμένος αστροφυσικός, δεινός αφηγητής και πασίγνωστος εκλαϊκευτής των μυστηρίων του σύμπαντος Paul Davies παρουσιάζει με σαφήνεια και παιγνιώδη διάθεση όσα γνωρίζουμε για το σύμπαν και τα αινίγματά του, διερευνώντας τις δελεαστικές – και μερικές φορές τρομακτικές! – δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας. Οδηγώντας μας μέσα από τις τολμηρές έρευνες που προσφέρουν λύσεις σε αδιανόητα μυστήρια, μας οδηγεί εν τέλει στο μεγαλύτερο αίνιγμα όλων: Γιατί υπάρχει το σύμπαν; Και πώς κατάφερε ένα σύστημα σωματιδίων, δίχως νόηση και δίχως σκοπό, να γεννήσει συνειδητά και σκεπτόμενα όντα γεμάτα απορίες;
Το Τι τρώει το σύμπαν; είναι μια εκθαμβωτική περιήγηση στα μεγάλα «κοσμικά» ερωτήματα του σύμπαντος και της ζωής μας, γραμμένη έτσι ώστε να διασκεδάσει, να μαγέψει και να εμπνεύσει κάθε αναγνώστη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το