Πολιτισμός

Βιβλία με επιστημονικό ενδιαφέρον – «Earthshot» και «Επιστολές από έναν αστροφυσικό»

 

Του
Μηνά Χαραλαμπίδη,
βιολόγου

Earthshot,Πώς θα σώσουμε τον πλανήτη,
Colin Butfield & Jonnie Hughes,
Ψυχογιός


Οι συγγραφείς: O Jonnie Hughes είναι συγγραφέας, βραβευμένος τηλεοπτικός παραγωγός, συνιδρυτής του Studio Silverback και συγγραφέας του βιβλίου Η ζωή στον πλανήτη μας από κοινού με τον σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο. Ο Colin Butfield είναι συνιδρυτής του Studio Silverback, εκτελεστικός παραγωγός του προγράμματος Our Planet της WWF και σύμβουλος των Βραβείων Earthshot.
Η ιδέα πίσω από την πρωτοβουλία Earthshot και πίσω από το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι απλή: Επείγουσα ανάγκη + αισιοδοξία = δράση. Έχουμε δέκα χρόνια για να ανατρέψουμε την περιβαλλοντική κρίση, αλλά χρειαζόμαστε τις καλύτερες λύσεις από όλο τον κόσμο και να συμμεριζόμαστε όλοι έναν κοινό στόχο: Τη σωτηρία του πλανήτη.
Το βιβλίο αναδεικνύει τη σπουδαιότητα των περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας, ενώ προσφέρει πληροφορίες στους αναγνώστες σχετικά με τις απίστευτες λύσεις που εφαρμόζονται παγκοσμίως με στόχο την ανάκαμψη του πλανήτη.
Το βιβλίο μας κάνει μια περιδιάβαση από τους κοραλλιογενείς υφάλους του Μεξικού μέχρι τις φυτείες φοίνικα στο Βόρνεο, τις κτηνοτροφικές μονάδες στην Αυστραλία και τα δάση της Κένυας. Εξηγεί πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο και πώς – δρώντας συλλογικά – μπορούμε να επανορθώσουμε (Colin Butfield & Jonnie Hughes, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).
«Εμείς, που ζούμε σήμερα, έχουμε αναλάβει το βαρυσήμαντο έργο να αποφασίσουμε τη μοίρα των απογόνων μας στους αιώνες που έρχονται. Έχουμε το χρέος να επιλέξουμε να δράσουμε εγκαίρως και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Και το χρέος αυτό είναι τιμή μας, όχι βάρος.

Επιστολές από έναν αστροφυσικό,Neil deGrass Tyson,
Kaktos


Ο συγγραφέας: Neil deGrass Tyson είναι αστροφυσικός. Εργάζεται στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη, ενώ κατέχει και τη θέση του διευθυντή του Πλανητάριου Χέιντεν. Τελείωσε το πρότυπο λύκειο Bronx High School of Science, απέκτησε πτυχίο στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και διδακτορικό στην Αστροφυσική από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Ζει στο Μανχάταν µε τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του.
Ο αστροφυσικός Neil deGrasse Tyson έχει προσελκύσει έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς διαδικτυακών ακολούθων στον κόσμο, χάρη στον μεταδοτικό τρόπο με τον οποίο μιλά για την επιστήμη και το σύμπαν μας. Το μπεστ-σέλερ του Αστροφυσική για βιαστικού (2017) πρόσφερε σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο αναγνώστες μια εύστοχη και προσιτή κατανόηση του σύμπαντος.
Τώρα ο Tyson μάς αποκαλύπτει την αλληλογραφία του με ανθρώπους από όλο τον κόσμο που τον προσέγγισαν αναζητώντας απαντήσεις σε μικρά ή μεγάλα ερωτήματα σχετικά με την επιστήμη, την πίστη, τη φιλοσοφία, τη ζωή και – φυσικά – τον Πλούτωνα.
Οι εύστοχες, ενθουσιώδεις και συχνά χιουμοριστικές απαντήσεις του αντικατοπτρίζουν τη δημοτικότητά του και την ικανότητά του να μας διδάσκει με κατανοητό τρόπο τα μυστικά του σύμπαντος.
Το πιο ειλικρινές και εγκάρδιο έργο του μέχρι σήμερα, Επιστολές από έναν αστροφυσικό, μας εισάγει σε μια νέα, προσωπική διάσταση της αναζήτησής του ως προς τη θέση μας στο σύμπαν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το