Πολιτισμός

Βιβλία με επιστημονικό ενδιαφέρον – «Απίθανες πτήσεις – Η εξέλιξη και ο σχεδιασμός αψηφούν τη βαρύτητα» και «Εννέα αλγόριθμοι που άλλαξαν το μέλλον»

 

 

Του 

Μηνά Χαραλαμπίδη, 

βιολόγου 

 

Απίθανες πτήσεις – 

Η εξέλιξη και ο σχεδιασμός

αψηφούν τη βαρύτητα, 

Ρίτσαρντ Ντόκινς, 

Τραυλός

Ο συγγραφέας: Ο Ρίτσαρντ Ντόκινς (Clinton Richard Dawkins) είναι Βρετανός ηθολόγος, εξελικτικός βιολόγος και συγγραφέας εμβληματικών βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης.

Γεννήθηκε την 26η Μαρτίου 1941 στο Ναϊρόμπι της Κένυας, και σε ηλικία οκτώ ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αγγλία. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πέρασε δύο χρόνια ως επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, πριν επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1970. Μέχρι το 2008 κατείχε την έδρα Charles Simonyi, για την εκλαΐκευση της επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Θεωρείται ο κορυφαίος εξελικτικός βιολόγος της εποχής μας.

Ονειρεύεστε καμιά φορά ότι πετάτε σαν πουλί; Ότι ταξιδεύετε αβίαστα πάνω από δεντροκορφές, ότι ανυψώνεστε και μετά βουτάτε, γλιστράτε και στροβιλίζεστε ανάλαφρα στην τρίτη διάσταση; Ότι απλώνετε τις φτερούγες της φαντασίας σας και θαυμάζετε μέρη μαγικά ατενίζοντας παραμυθένιους τόπους;

Υπέροχη αίσθηση! Για κάθε πλάσμα που πετά, η πτήση είναι δεδομένη, καθώς η εξέλιξη την έκανε αυτόματη κίνηση της ζωής του. Όμως, για τον άνθρωπο ήταν ένα απίθανο όνειρο, μέχρι που ο αεροδυναμικός σχεδιασμός έκανε πραγματικότητα το «θαύμα» της πτήσης.

Από τον μυθικό Ίκαρο μέχρι το «μεγαλειώδες πουλί της Αργεντινής», από τους αδελφούς Ράιτ μέχρι το Boeing 747 και από τη νεραϊδόμυγα Tinkerbella μέχρι το φοβερό γεράκι, τόσο ο άνθρωπος, όσο και όλα τα φτερωτά της φύσης έχουν μάθει να περιφρονούν τη βαρύτητα και να ανυψώνονται στους ουρανούς. Πώς τα κατάφεραν;

Ο Ρίτσαρντ Ντόκινς, που, ως γνωστόν, δεν πιστεύει στα «θαύματα», ξεσκεπάζει όλα τα μυστικά της «μαγικής» (μα πέρα για πέρα αληθινής) συνταγής που κάνει τα πουλιά, τα έντομα, τα ζώα, αλλά και τον άνθρωπο (με τις πτητικές μηχανές του), να πετούν. Αποκαλύπτει πώς κάτι αιωρείται ή αερολισθαίνει και τους τρόπους που αψηφά τη βαρύτητα, όπως τους επινόησε ο άνθρωπος εδώ και αιώνες ή τους προσάρμοσε στα ζώα η εξέλιξη εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Αν διψάτε για μια απόδραση από την καθημερινότητα, οι Απίθανες Πτήσεις είναι το ιδανικό πτητικό μέσο για ένα αδιανόητα προκλητικό ταξίδι του μυαλού, με τα φανταχτερά φτερά της επιστήμης, των ιδεών και της φαντασίας.

 

Εννέα αλγόριθμοι

που άλλαξαν το μέλλον, 

John MacCormick, 

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Ο συγγραφέας: O John MacCormick είνει διακεκριμένος ερευνητής και δάσκαλος της επιστήμης υπολογιστών. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με αντικείμενο την υπολογιστική όραση, έχει εργαστεί στα ερευνητικά εργαστήρια της Hewlett-Packard και της Microsoft, και σήμερα είναι καθηγητής της επιστήμης υπολογιστών στο Κολλέγιο Dickinson.

Κάθε μέρα, πραγματοποιούμε σπουδαία κατορθώματα χρησιμοποιώντας τους υπολογιστές μας. Όταν «ανεβάζουμε» μια φωτογραφία στο Facebook μεταβιβάζονται εκατομμύρια στοιχεία πληροφορίας μέσω πολλών διαδικτυακών συνδέσμων που είναι επιρρεπείς σε σφάλματα ωστόσο, τελικά ένα άψογο αντίγραφο της φωτογραφίας φτάνει στον προορισμό του. Χωρίς καν να το γνωρίζουμε, εφαρμόζουμε κρυπτογράφηση δημόσιου κλειδιού για να μεταβιβάσουμε απόρρητες πληροφορίες, όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών, και χρησιμοποιούμε ψηφιακές υπογραφές για να επαληθεύσουμε την ταυτότητα των ιστοτόπων που επισκεπτόμαστε. Πώς άραγε εκτελούν οι υπολογιστές μας αυτές τις εργασίες με τόση ευκολία; Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο που απαντά στο παραπάνω ερώτημα σε γλώσσα που μπορούν να την καταλάβουν όλοι, αποκαλύπτοντας τις εκπληκτικές ιδέες που αποτελούν την κινητήρια δύναμη των προσωπικών υπολογιστών, των φορητών υπολογιστών και των έξυπνων κινητών μας. Χρησιμοποιώντας παραστατικά παραδείγματα, ο John MacCormick εξηγεί τα βασικά «τεχνάσματα» που χρησιμοποιούν εννέα τύποι υπολογιστικών αλγορίθμων. Οι επαναστατικοί αυτοί αλγόριθμοι έχουν αλλάξει τον κόσμο μας: Το βιβλίο αυτό ξεκλειδώνει τα μυστικά τους και αποκαλύπτει τις εκπληκτικές ιδέες που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές μας κάθε μέρα.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Προσοχή στο «Σχολείο του Ρήγα» στη Ζαγορά

  Του Διογένη Καραγιαννακίδη, προέδρου ΔΣ Εταιρίας Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου Ποιο είναι το σύμβολο…

25 Φεβρουαρίου 2024

Παρουσιάστηκε το αφιερωμένο στον Νικήτα Γρύσπο Ημερολόγιο της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών

  Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκε στην αίθουσα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Βόλου - κληροδότημα Δαμιανού…

25 Φεβρουαρίου 2024

Εμπειρική και θεωρητική γνώση της μουσικής

  Του Κων/νου Χαριλ. Καραγκούνη, καθηγητού της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών Επί αιώνες προηγήθηκε στον…

25 Φεβρουαρίου 2024

Αφιέρωμα στον κιθαρίστα και συνθέτη Νότη Μαυρουδή από το Μουσικό Σχολείο Βόλου

  «Οι… μαγικές χορδές της κιθάρας». Αυτός είναι ο τίτλος του πολιτιστικού προγράμματος που προετοίμασαν…

25 Φεβρουαρίου 2024

Η Ισαβέλλα Μαρτζοπούλου στο ερωτηματολόγιο του Proust – Μια ιστορία είναι το «κάτι που μένει…»

Η Ισαβέλλα Μαρτζοπούλου στο ερωτηματολόγιο του Proust - Μια ιστορία είναι το «κάτι που μένει…»…

25 Φεβρουαρίου 2024

«Βότκα Μολότοφ» της Ελένης Ράντου στο Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας

  Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου «Βότκα Μολότοφ», βασισμένη στη διασκευή του Νηλ Σάιμον…

25 Φεβρουαρίου 2024