Πολιτισμός

Βιβλία – δώρα για αγαπημένα πρόσωπα

 

Έξι συνεργάτες της «Θ» προτείνουν για τις γιορτές από ένα αγαπημένο βιβλίο – δώρο. Φίλοι της ανάγνωσης και του καλού βιβλίου επιχειρούν να καλύψουν όλες τις ηλικίες, γούστα και διαθέσεις, με προτάσεις από τη λογοτεχνία, την ποίηση έως το επιστημονικό και το παιδικό βιβλίο για τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
-Χαριτίνη Μαλισσόβα:


Δύσκολο να επιλέξεις ένα και μόνο βιβλίο από τα δεκάδες βιβλία που παραλαμβάνεις κάθε εβδομάδα, τις 50 συνεντεύξεις ετησίως και τους περισσότερους από 300 τίτλους που συμπεριλαμβάνεις σε προτάσεις, κάθε σεζόν. Εύκολα, ωστόσο, μου έρχεται σαν πρόταση για δώρο το βιβλίο της Λίνας Φυτιλή, «Χρυσός κήπος Αλτίν Μπαχτσεσί» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εστία. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα του θεσσαλικού κάμπου κατά το πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα. Με κεντρικό ήρωα τον παππού της Ηλία Φυτιλή (και τη συνονόματη γιαγιά της) και με άξονα το αρχειακό του υλικό, η Φυτιλή μάς μεταφέρει την ιστορία της οικογένειας, που συνδέεται με τις ιστορικές αλλαγές που διαδραματίστηκαν και καθόρισαν την εποχή εκείνη, με άψογη λογοτεχνικότητα, αλλά και με αφηγηματική δεινότητα, που από την πρώτη ώς την τελευταία σελίδα κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Κάθε έργο της Λίνας Φυτιλή σε ποιητικό ή πεζό λόγο αποσπά θετικές κριτικές και δίκαια θεωρείται από τις καλύτερες συγγραφείς της γενιάς της.
-Μαίρη Τσακνάκη – Γαβαλά:


Να φέρει φέτος σε όλους ο Άγιος Βασίλης.
Το παιδί που διαβάζει είναι ένας ενήλικας που σκέπτεται.
Τα βιβλία δίνουν ψυχή στο σύμπαν, φτερά στον νου, φτερούγισμα στη φαντασία, ζωή σε όλα.
Διαβάζω… Διαβάζω…
Εν είδει εξομολόγησης, σηματοδοτώντας δυο βασικούς ρόλους μου σ’ αυτή τη ζωή – διαβάζω, γράφω – συμφωνώ με το Marcel Proust πως το διάβασμα, η εκούσια αυτή δουλεία, είναι η αρχή της ελευθερίας.
Δεν υπάρχει για μένα αγαπημένο βιβλίο, αλλά αγαπημένα βιβλία.
Θα μιλήσω για το βιβλίο που διαβάζω τώρα. «Όταν έπεσα στο μελανοδοχείο» Νίκος Μπακουνάκης, Η ακατάλυτη σχέση γραφής και ανάγνωσης.
Μια αυτοβιογραφική αφήγηση, με στοιχεία λογοτεχνικής δημοσιογραφίας, κριτικού δοκιμίου και ιστορίας των ΜΜΕ από τα τέλη του ’70 έως σήμερα.
Η Πάτρα, η Αθήνα, το Παρίσι είναι οι χώροι δράσης του ήρωα-αφηγητή.
Γράφω, όχι μόνο για την εμπλοκή μου στον Τύπο και στη δημοσιογραφία και τη ζωή των ανθρώπων σ’ αυτό το σύστημα που ονομάζεται δημοκρατία, αλλά και για τη ζωή των ανθρώπων, συστήματος που είναι οι εφημερίδες και ο Τύπος.
Το βιβλίο είναι μια περιπέτεια που σε παρασύρει σε ποικίλους δρόμους εικόνων, συναισθημάτων, σκέψεων.
Και οι δημοσιογράφοι θα είναι πάντα στο παιχνίδι της γραφής, της ανταλλαγής.
Και δεν θα οδηγηθούμε ποτέ στον εξτρεμισμό «της αθάνατης λέξης που παραμένει σιωπηλή» όπως έλεγε ο Mallarme.
-Αντιγόνη Σδρόλια:


Ως δώρο προτείνω την «Ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ έναν γλάρο να πετάει» του Λουίς Σεπούλβεδα. Μια γλαροπούλα παγιδεύεται σε μια πετρελαιοκηλίδα. Ξεψυχώντας εμπιστεύεται το αβγό της στον γάτο Ζορμπά. Του ζητεί να κλωσήσει το αβγό, να μη φάει το γλαρόπουλο και να του μάθει να πετά. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που προτείνω βιβλίο για μικρούς και μεγάλους. Κυρίως γιατί τα Χριστούγεννα είναι οικογενειακή γιορτή και γιατί η βιβλιοφιλία καλλιεργείται πρωτίστως στο σπίτι. Γιατί ένα απόσπασμά του βρίσκεται σε διδακτικό εγχειρίδιο του γυμνασίου κι έχει γοητεία να διαβάσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες το όλον. Γιατί ένα βιβλίο για παιδιά έχει λόγο πιο γνήσιο και ευθύβολο. Γιατί το οικολογικό ζήτημα είναι εξαιρετικά επίκαιρο και η οικολογική συνείδηση έχει γίνει πλέον ζητούμενο. Γιατί η μαύρη κηλίδα, η μαύρη μάστιγα μάς απειλεί. Για να μη γίνει ο Παγασητικός μαύρος βούρκος. Για να μην χρειαστεί ένας γάτος που θα μας μάθει να πετάμε.
-Μαρία Αλμπανίδου:


Καθώς πάντα η ποίηση ήταν και είναι το αγαπημένο μου είδος γραφής και το επιβεβαιώνουν οι δύο ποιητικές μου συλλογές που έχω εκδώσει από τις εκδόσεις Κοντύλι, η «Ίασις» και οι «Συνομιλίες», το βιβλίο που θα σας προτείνω να κάνετε δώρο στα αγαπημένα σας πρόσωπα αυτά τα Χριστούγεννα είναι ένα εξαιρετικό πραγματικά βιβλίο ποίησης και δεν είναι άλλο από το υπέροχο οι «Περίκλειστοι» της αγαπημένης φίλης, εκπαιδευτικού, συγγραφέας και αρθρογράφου Χαριτίνης Μαλισσόβα, από τις εκδόσεις Αρμός, που εκδόθηκε μόλις τον Οκτώβρη του 2023.
Η Χαριτίνη Μαλισσόβα έχει διαγράψει μια αρκετά μεγάλη συγγραφική πορεία με τα προηγούμενα βιβλία της και αυτό φαίνεται στο παρόν βιβλίο. Η πείρα της, οι γνώσεις της, η ομορφιά του λόγου της και των στίχων, ο πλούτος των συναισθημάτων που γεννά με τη γραφή της είναι αξιοθαύμαστα και αξιοπρόσεχτα. Η ωριμότητα, η εξέλιξη και η ολοκληρωμένη προσέγγιση του υλικού της είναι σαφέστατες σ’ αυτό το βιβλίο.
Πραγματικά σας προτείνω με όλη την καρδιά μου να χαρίσετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα την εν λόγω ποιητική συλλογή, καθώς θα είναι μία όαση γι’ αυτούς μέσα στις γιορτές!
Καλά Χριστούγεννα σε όλους μας με Αγάπη!
-Μηνάς Χαραλαμπίδης:


Μία ενδιαφέρουσα πρόταση για επιλογή δώρου στις γιορτές, είναι το βιβλίο των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ) με τίτλο «Ψευδοεπιστήμες και θεωρίες συνωμοσίας». Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2023 και είναι γραμμένο από Έλληνες ειδικούς επιστήμονες, με σκοπό να διαφωτίσουν με επιστημονικό τρόπο το παγκόσμιο κοινό για θέματα που το απασχολούν.
Έτσι:
Προσδιορίζονται οι όροι «Ψευδοεπιστήμη» και «Θεωρίες συνωμοσίας», δίνονται απαντήσεις για την «εμφάνιση» των «άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων» (ΑΤΙΑ ή UFΟ) και τις «αναπαραστάσεις» τους σε διάφορες εικόνες από την αρχαιότητα, επιχειρούν να εξηγήσουν το «ατύχημα» εξωγήινων στο Ρόσγουελ και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι ένα μεγάλος μύθος, δίνουν επιστημονικές εξηγήσεις για το φαινόμενο των Νεφών τύπου contrail και τους αεροψεκασμούς, δίνουν απαντήσεις στα ερωτήματα αν τελικά έχουμε επισκεφθεί τη Σελήνη ή αν ήταν μια σκηνοθεσία της ΝΑSA, πόσο απαράδεκτη είναι η θεωρία της «επίπεδης γης», αν η κλιματική κρίση είναι ανθρωπογενής ή είναι μία θεωρία συνωμοσίας, αν υπάρχει άραγε δυνατότητα ελέγχου του καιρού, αν η Covid-19 ήταν μια προσπάθεια ελέγχου του πληθυσμού.
Τέλος, αναφέρονται στη λανθασμένη χρησιμοποίηση της κβαντικής θεωρίας στην καθημερινή ζωή και την Αστρολογία, η οποία δεν στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και πρέπει να αφαιρεθεί από τη ζωή μας, παρόλο που η «πίστη» σε αυτή είναι ριζωμένη στους ανθρώπους από την αρχαιότητα.
Σίγουρα διαβάζοντάς το θα είστε εφοδιασμένοι με πειστικά επιχειρήματα και ελεύθεροι πλέον να ενημερωθείτε για τις πραγματικές επιστήμες και την εξέλιξή τους.
-Βασίλης Κουτσιαρής:


Το πρώτο βιβλίο που μου ήρθε στο μυαλό για να προτείνω τούτες τις Άγιες μέρες είναι οι «Εκατοντάδες χιλιάδες Αγιοβασίληδες» (H. Motai, M. Maijala) Πατάκης, 2020. Ένα εικονογραφημένο βιβλίο που συνδυάζει αριστοτεχνικά πραγματικότητα και μαγεία. Το τρυφερό κείμενο και η ναΐφ εικονογράφηση συνθέτουν ένα ιδανικό ανάγνωσμα για τις γιορτές.
Ας πούμε όμως λίγα λόγια για την υπόθεση. Πριν από πολύ καιρό υπήρχε μόνο ένας Άγιος Βασίλης και τα προλάβαινε όλα, αφού υπήρχαν λίγοι άνθρωποι στον κόσμο. Σιγά σιγά όμως οι άνθρωποι πλήθαιναν και ο Άγιος Βασίλης δυσκολευόταν να μοιράσει τα δώρα. Έτσι, παρακάλεσε τον Θεό να τους κάνει δύο. Ο Θεός εκπλήρωσε την επιθυμία του. Τώρα όλα ήταν πιο εύκολα, αν και είχαν μικρύνει και είχαν γίνει μισοί απ’ ό,τι ήταν πριν. Με τα χρόνια, όσο περισσότεροι γίνονταν οι άνθρωποι, τόσο περισσότεροι γίνονταν και οι Αγιοβασίληδες.
Είναι πια τόσο μικροί, που δεν μπορούμε να τους δούμε με γυμνό μάτι…

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στις 30 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το “6ο Volos Santa Run”

Η Διεύθυνση Αθλητισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ,  με την υποστήριξη του Κένταυρου Βόλου, της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων…

24 Δεκεμβρίου 2023

Προσέλκυση επενδύσεων στο real estate

  Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ, πολιτικού μηχανικού - κατασκευαστή PKK Constructions Ανάπτυξη παρουσιάζει η αγορά ακινήτων…

24 Δεκεμβρίου 2023

Σε ανοδική πορεία το τμήμα στίβου της Νίκης

Σε ανοδική πορεία εξακολουθεί να βρίσκεται το τμήμα στίβου της Νίκης. Οι επιτυχίες στις διάφορες…

24 Δεκεμβρίου 2023

Γιορτινό τραπέζι από τον Δήμο Βόλου – Αχ.Μπέος “Πάντα δίπλα στον πολίτη” – video

Και φέτος ο Δήμος Βόλου διοργάνωσε τραπέζι αγάπης για τους πολίτες στην πλατεία Αγ. Νικολάου.…

24 Δεκεμβρίου 2023

Αυξητική τάση ανοικοδόμησης στον Βόλο

  Αύξηση της ανοικοδόμησης στον Βόλο, με πάνω από 30 οικοδομές να ανεγείρονται, με αποτέλεσμα…

24 Δεκεμβρίου 2023

Στην Ακαδημία του Μαγνησιακού Βέρτζος και Ζέρης

Μπορεί η αγωνιστική προσφορά των Άγγελου Βέρτζου (κεντρική φωτό) και Αλέξανδρου Ζέρη (κάτω φωτό) στον…

24 Δεκεμβρίου 2023