Κατηγορίες: Τοπικά

Βιομηχανίες μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας στη Μαγνησία – Έρχονται νέα λουκέτα “Θ”

Στο ναδίρ βρίσκεται η επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση η παραγωγικότητα στη Μαγνησία. Από τις 95 βιομηχανικές επιχειρήσεις, μόνο το 40% «κρατάει», ενώ ένα 30% ατενίζει το μέλλον με αβέβαιη ματιά. Είναι ζήτημα χρόνου, εάν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές, αυτό το 30% να εξαφανιστεί από το χάρτη, μετακομίζοντας σε κάποια βαλκανική χώρα ή κλείνοντας. Το υπόλοιπο 40% φροντίζει να συντηρηθεί με μειώσεις παραγωγής και προσωπικού, με ότι αυτό σημαίνει για την απασχόληση.
Η Μαγνησία βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό και ο π. πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Απ. Παπαδούλης εκφράζει την απαισιοδοξία του. «Είμαστε μια περιοχή υψηλής ανεργίας και ένα ποσοστό 30% των επιχειρήσεων δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα κρατηθεί στη ζωή. Είμαστε μια περιοχή υψηλής ανεργίας και το ποσοστό δεν είναι εύκολο να τιθασευτεί, αλλά αντίθετα μπορεί υπό προϋποθέσεις να αυξηθεί, μιας και πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Το περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό, οι παραγγελίες δεν είναι αυξημένες και συνεπώς δεν μπορεί να θεωρήσει κανείς, ότι μπορεί να καλλιεργηθεί αισιοδοξία. Είναι θετικό ότι έχουμε κάποιες μεγάλες μονάδες, που έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν την παραγωγή, αλλά να κρατάνε τον κόσμο. Οι υπόλοιποι έχουν ζημιές, ενώ άλλοι βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας», είπε και τόνισε ότι το 40% των βιομηχανιών που ακόμα κρατούν, δεν μπορούν να απορροφήσουν το μεγάλο ποσοστό των ανέργων.
«Επείγει ένα σύμφωνο ανταγωνιστικότητας»
Ο κ. Παπαδούλης τόνισε ότι οι φορείς του Νομού είτε δεν ενδιαφέρονται , είτε έχουν αδρανοποιηθεί, είτε έχουν παραιτηθεί και δεν «τρέχουν» τα αναπτυξιακά ζητήματα. «Δεν κάναμε τίποτα τόσα χρόνια, για να φέρουμε στο Νομό μια νέα επιχείρηση, μια νέα ξενοδοχειακή μονάδα. Όποια επένδυση εμφανιζόταν, τη διώχναμε. Δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουμε να πείσουμε κανένα, ότι έχουμε αλλάξει νοοτροπία …εάν έχουμε αλλάξει. Σε άλλες περιοχές οι βιομηχανικές ζώνες είναι πλεονέκτημα και εμείς την καταστήσαμε μειονέκτημα. Η οργανωμένη κοινωνία μέσα από τους θεσμούς της οφείλει να δημοσιοποιήσει την αλλαγή της και να υπογράψει ένα σύμφωνο ανταγωνιστικότητας. Να συμφωνήσει τον τρόπο, που θα υποδέχεται τις επενδύσεις και πως θα τις προσελκύει. Οι πρώτοι που πρέπει να πιέσουν γι’ αυτό, είναι οι άνεργοι. Αν μια περιοχή δεν έχει όραμα, για το πού θέλει να πάει, συμβιβάζεται με σημείο που βρίσκεται και βουλιάζει. Δυστυχώς δεν υπάρχουν θεσμοί, που θα μας βγάλουν από το πρόβλημα. Είναι αδρανείς», δήλωσε ο κ. Παπαδούλης.
Η ανεργία
Σύμφωνα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ , στη Μαγνησία το Δεκέμβριο του 2015, καταγράφηκαν στο σύστημα 2.119 προσλήψεις στην ηπειρωτική Μαγνησία και 36 στις Βόρειες Σποράδες. Την ίδια στιγμή όμως δηλώθηκαν 750 οικειοθελείς αποχωρήσεις στην χερσαία Μαγνησία και 12 στα νησιά, ενώ επίσης καταγγέλθηκαν 325 συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου σε Βόλο, Αλμυρό, Πήλιο και 61 συμβάσεις αορίστου χρόνου αντίστοιχα την ίδια περίοδο στις Σποράδες. Επίσης δεν ανανεώθηκαν 592 συμβάσεις ορισμένου χρόνου την ίδια περίοδο στο Βόλο και 29 συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο. Συνολικά όλο το 2015 στη Μαγνησία καταγράφονται 23.661 προσλήψεις στη χερσαία Μαγνησία και 5.573 προσλήψεις στις Β. Σποράδες. Ωστόσο δηλώθηκαν 11.159 οικειοθελείς αποχωρήσεις στην ηπειρωτική Μαγνησία και 1.424 στα νησιά, 4715 συμβάσεις αορίστου χρόνου στην ηπειρωτική Μαγνησία καταγγέλθηκαν και 2.229 στα νησιά, ενώ επίσης δεν ανανεώθηκαν 6.687 συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην ηπειρωτική Μαγνησία και 1.842 συμβάσεις επίσης ορισμένου χρόνου έληξαν και δεν ανανεώθηκαν στις Β. Σποράδες, μέσα στο 2015.

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Δυνατή η εξάλειψη ρατσισμού, αν η κοινωνία συνειδητοποιήσει πως στερεότυπα και διαχωριστικές γραμμές εμποδίζουν την ευημερία»

Της Βασιλικής Μελισσουργού, MSc (Δ.Π.Μ.) φιλολόγου του 3ου Γ.Ε.Λ. Βόλου Συζήτηση μέσα στη σχολική αίθουσα…

28 Ιανουαρίου 2024

Ιστορίες με τις λέξεις – Μήτρα και matrix

Της Αντιγόνης Σδρόλια Η μήτηρ, της μητρός. Μια λέξει οιονεί αρχετυπική. Πρωτοελληνική, αφού απαντά ήδη…

28 Ιανουαρίου 2024

Σάκης Αρναούτογλου: Προσοχή, πυκνές μπόρες χιονιού σε Μαγνησία, Αττική, Βοιωτία, και Εύβοια

Ο χειμώνας είναι εδώ και θα μας το θυμίσει εκ νέου από την Κυριακή και…

28 Ιανουαρίου 2024

Ενισχύθηκε με Πέτσα ο Ρήγας Φεραίος

Στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου ο Ρήγας Φεραίος απέκτησε τον Νίκο Πέτσα. Ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής…

28 Ιανουαρίου 2024

Bόλος: Συνελήφθη για κατοχή κάνναβης 172 γραμμαρίων

Συνελήφθη σήμερα τις μεταμεσονύχτιες ώρες στον Βόλο, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας…

28 Ιανουαρίου 2024

Σοκ στη Νίκη: “Έφυγε” η σύζυγος του αρχηγού Παύλου Κυριακίδη

Μια πολύ θλιβερή είδηση προκάλεσε σοκ στις τάξεις της Νίκης. Η σύζυγος του Παύλου Κυριακίδη…

28 Ιανουαρίου 2024