Τοπικά

Βιολόγος – Συγγραφέας Μηνάς Χαραλαμπίδης: Να μην αφήνουμε το μέλλον να εξελίσσεται μόνο του

Ο Μηνάς Χαραλαμπίδης, βιολόγος και φροντιστής μέσης εκπαίδευσης στον Βόλο, από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκε με την εκπαίδευση, έχει διδάξει σε εκατοντάδες παιδιά της πόλης πάνω στην ειδικότητά του. Ωστόσο, ο Καβαλιώτης εκπαιδευτικός, τα τελευταία χρόνια έχει παρουσία και στον χώρο της λογοτεχνίας, με την τελευταία δουλειά του να τιτλοφορείται «Η ευτυχία της αφύπνισης» (Εκδόσεις Οσελότος). Υπογράφει ένα βιβλίο που βάζει σε σκέψεις τον αναγνώστη από την πρώτη σελίδα του. 

«Η ευτυχία της αφύπνισης» περιλαμβάνει τρεις νουβέλες, εκ των οποίων η μία βραβεύθηκε τέλη του 2020 από τον Όμιλο για την Unesco Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδας. Το βιβλίο ολοκληρώθηκε το διάστημα που η πανδημία του κορωνοϊού περιόρισε τον Καβαλιώτη βιολόγο στο σπίτι του – όπως όλους μας άλλωστε -, ενώ οι θεματικές που καταπιάστηκε, παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες με την κατάσταση που βιώνουμε από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης που ταλαιπωρεί ολόκληρο τον πλανήτη. Όμως, εξίσου ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρώτη κατά σειρά νουβέλα, στην οποία καταθέτει εννέα διαφορετικές ιστορίες από εναλλακτικά μέλλοντα που φαντάστηκε, ενώ γενικότερα τα χρονικά άλματα που επιχειρεί από το παρόν, στο παρελθόν και το μέλλον, αποτυπώνουν τους προβληματισμούς του συγγραφέα σε ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητά μας και οι ισορροπίες τους έχουν επηρεαστεί αισθητά από τα όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία της «Ευτυχίας της αφύπνισης», ο κ. Χαραλαμπίδης μίλησε για το νέο βιβλίο του, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Η πρώτη νουβέλα έχει να κάνει με τους εφιάλτες ενός ανθρώπου, με δεδομένο ότι ορισμένα ιστορικά γεγονότα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Περιγράφω το πόσες διαφορετικές θα ήταν οι ζωές μας, εάν για παράδειγμα οι Γερμανοί είχαν βγει νικητές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή εάν το 1962 με την κρίση στην Κούβα δεν αποφευγόταν ο πυρηνικός όλεθρος». Στη συνέχεια δε, πρόσθεσε με νόημα για τη συλλογή: «Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν εφιάλτες που συναντούμε και στην πραγματικότητα. Πέρα από τον κορωνοϊό, έχουμε την κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή κρίση που έφτασε στο κατώφλι μας, μέχρι και πολέμους. Γι’ αυτό και ο τίτλος του βιβλίου, μας υπενθυμίζει ότι πρέπει επιτέλους να… ξυπνήσουμε και να αντιδράσουμε σε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Επ’ ουδενί λόγο, δεν πρέπει να αφήνουμε το μέλλον να εξελίσσεται μόνο του. Κρίνω αναγκαία τη συμμετοχή μας σ’ αυτή τη διαδικασία, σε πολλά επίπεδα μάλιστα». 

Η δεύτερη νουβέλα είναι εκείνη που βραβεύθηκε πρόπερσι από τον Όμιλο της Unesco. «Το κείμενο που συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο, περιέχει τρεις παράλληλες ιστορίες. Απεικονίζονται οι ζωές ενός Νεάντερταλ, ενός σύγχρονου ανθρώπου και ενός ανθρώπου από το μέλλον. Η νουβέλα έχει τέτοια δομή, που όλες οι ιστορίες διαβάζονται παράλληλα», είπε ο κ. Χαραλαμπίδης, ενώ κλείνοντας αναφέρθηκε στο τρίτο και τελευταίο μέρος του βιβλίου: «Η τρίτη νουβέλα αφορά έναν δημοσιογράφο, ο οποίος ξαφνικά ανακαλύπτει ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί. Δοκιμάζει διάφορες μεθόδους για να λύσει το πρόβλημά του, το οποίο, μάλιστα, κρατά κρυφό από την οικογένειά του. Το περίεργο της ιστορίας είναι ότι ο ήρωας παρότι έρχεται αντιμέτωπος με μία τέτοια κατάσταση, νιώθει καλά στην υγεία του, αν και ένα απροσδόκητο γεγονός που συμβαίνει στις τελευταίες σελίδες του κειμένου, οδηγεί τελικά σε νέες ανατροπές».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το