Τοπικά

Βιοκλιματική αναβάθμιση του πεζόδρομου Βελεστίνου

Εντός των ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ο ανάδοχος του έργου για τη συντήρηση- ανάπλαση του κεντρικού πεζοδρόμου στο Βελεστίνο, το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό 950.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη μελέτη το έργο αφορά στην αρχιτεκτονική διαμόρφωση-ανάπλαση και βιοκλιματική αναβάθμιση του κεντρικού πεζοδρόμου Βελεστίνου, επιφάνειας 4.000 τ.μ.

Ο κεντρικός πεζόδρομος Βελεστίνου αποτελεί βασικό άξονα του οικισμού και έχει μήκος περί τα 200 μ. και πλάτος περί τα 17 μ. Συγκεντρώνει όλες τις κεντρικές λειτουργίες, όπως είναι το εμπόριο, οι υπηρεσίες, η διοίκηση και η αναψυχή. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι στο μέσον σχεδόν του πεζοδρόμου υφίστανται ευρήματα αρχαίου τοίχους που σήμερα είναι καλυμμένα με πρόχειρη κατασκευή.

Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν βάσει της συνταχθείσας μελέτης είναι οι παρακάτω:
-Προεργασίες-αποξηλώσεις: Αποξήλωση φωτιστικών, πλακών πεζοδρόμου και αστικού εξοπλισμού (κάδοι, παγκάκια).
-Εκσκαφές-χωματουργικά: Εκσκαφές για τη διαμόρφωση των επιπέδων και θεμελίων για την όδευση των δικτύων ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και αποχέτευσης και τη διαμόρφωση των παρτεριών.
-Υποβάσεις Δαπεδοστρώσεων: Το υφιστάμενο έδαφος θα συμπυκνωθεί με μηχανικά μέσα, θα διαστρωθεί στρώση σκύρων 3Α μέσου πάχους 10εκ., στρώση άμμου λατομείου πάχους 5εκ., συμπίεση και συμπύκνωση με μηχανικά μέσα, πλάκα ελαφρά οπλισμένου σκυροδέματος με πλέγμα Τ131 πάχους 10 εκ. και επίστρωση με τελικό δάπεδο.
-Δαπεδοστρώσεις με κυβόλιθους τσιμέντου διαστάσεων 10Χ10Χ6 εκ (όπως ορίζονται από τα σχέδια).
-Δαπεδοστρώσεις με ακανόνιστες πλάκες φυσικών λίθων (όπως ορίζονται από τα σχέδια).
-Δαπεδοστρώσεις με συνδυασμό πλακιδίων μαρμάρου 20Χ20εκ. και 10Χ20εκ. (όπως ορίζονται από τα σχέδια).
-Χαράξεις δαπεδοστρώσεων με συνδυασμό πλακών μαρμάρου και κυβολίθων (όπως ορίζονται από τα σχέδια).
-Διαμόρφωση ξύλινου δαπέδου στην περιοχή της υφιστάμενης τάφρου αρχαιοτήτων (όπως ορίζονται από τα σχέδια).
-Επικάλυψη υφιστάμενης τάφρου αρχαιοτήτων με κρύσταλλα ειδικών προδιαγραφών.
-Τοποθέτηση φωτιστικών εξωτερικών χώρων.
-Κατασκευή ξύλινων καθιστικών με βάσεις από εμφανές οπλισμένο σκυρόδεμα διατομής Γ, εντός των οποίων τοποθετείται κηπευτικό χώμα και φυτεύσεις.
-Τοποθέτηση κάδων κυλινδρικής μορφής (όπως ορίζονται από τα σχέδια).
-Φυτεύσεις φυλλοβόλων και αειθαλών δέντρων σε αναλογία 2:1 με θετική επίδραση στο μικροκλίμα.
-Κατασκευή δικτύου άρδευση για τη βλάστηση.
«Πρόκειται για έργο, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα δέκα μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο εργολάβο και θα συμβάλει στην περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση των κεντρικών λειτουργιών του Βελεστίνου» ανέφερε χαρακτηριστικά η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το