Ελλάδα

Βενιζέλος: Κυβέρνηση εναλλασσόμενης πλειοψηφίας και πολλαπλού εκβιασμού

ØÇÖÏÖÏÑÉÁ ÃÉÁ ÔÇÍ ÁÍÁÄÅÉÎÇ ÍÅÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÔÏÕ ÐÁÓÏÊ / ØÇÖÏÖÏÑÉÁ ÔÏÕ Å. ÂÅÍÉÆÅËÏÕ

Έντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τον οποίο αναφέρει ότι «επιδιώκει να ενεργεί ως πρωθυπουργός εναλλασσόμενης πλειοψηφίας εκβιάζοντας την κομματική αμηχανία των διαφωνούντων βουλευτών του και την εθνική υπευθυνότητα της αντιπολίτευσης και παίζοντας με την «απειλή» των εκλογών ή απλώς μπλοφάροντας», ασκεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

O κ. Βενιζέλος, με εκτενές άρθρο του στην ιστοσελίδα iefimerida, σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να διαμορφώσει το πολιτικό, συνταγματικό και κοινοβουλευτικό «δόγμα» της νέας παράδοξης, αλλά και τόσο βολικής για αυτόν κατάστασης, καθώς όπως επισημαίνει σ΄άλλο σημείο, εκβιάζει τους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας το όριο των 120 βουλευτών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που ψηφίζουν τα δύσκολα νομοσχέδια.

«Ο κ. Τσίπρας εκβιάζει επίσης τη δημοκρατική φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση ή μάλλον καταχράται του αισθήματος εθνικής ευθύνης που την οδηγεί στην υπερψήφιση των σκληρών μέτρων του Μνημονίου 3 …» υποστηρίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενω συμπληρώνει ότι δεν έχει καμία διάθεση να αναλάβει ευθύνες, να παραδεχθεί λάθη, να ζητήσει συγγνώμη από το λαό για τα ωμά ψέμματα που είπε. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο το ζήτημα είναι πού και πώς πορεύεται ο τόπος και όχι το ποιος χρεώνεται πολιτικά την τυχόν αποτυχία.

«Ο κ. Τσίπρας αποκλείει πάντως ρητά οποιοδήποτε άλλο κυβερνητικό σχήμα – από την παρούσα τουλάχιστον Βουλή – πλην της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ στην οποία προσδίδει πλέον αξιακά και συναισθηματικά στοιχεία ενότητας. Αυτή η εικόνα είναι θεσμικά προκλητική, πολιτικά εύθραυστη, εθνικά και οικονομικά επικίνδυνη» εκτιμά, ενώ για τη στάση της αντιπολίτευσης προτείνει : «…..ενώπιον λοιπόν αυτής της κατάστασης η δημοκρατική φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση πρέπει να εκφράσει μια πιο διορατική και ολοκληρωμένη πολιτική που επιπλέον προστατεύει πραγματικά το ζωτικό εθνικό συμφέρον.Εκτίμησή μου είναι ότι η δημοκρατική αντιπολίτευση ευρωπαϊκού προσανατολισμού, πρέπει: Πρώτον, να θέσει στοιχειώδεις θεσμικούς όρους για το διάστημα κατά το οποίο λειτουργεί η παρούσα Βουλή. Οι όροι αφορούν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και της συμφωνίας με τους εταίρους, τον ESM και το ΔΝΤ. Η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης είναι τώρα όρος προστασίας του εθνικού συμφέροντος. Στη Βουλή έχει κατατεθεί από τις 2.6.2015 πρόταση νόμου για το εκλογικό σύστημα.

Δεύτερον, να δώσει απάντηση στην αλαζονική βεβαιότητα (;) του κ. Τσίπρα ότι και μετά τα όσα έγιναν, ο σχηματισμός που θα μετάσχει στις εκλογές – όποτε αυτές γίνουν – υπό την ηγεσία του θα καταλάβει οπωσδήποτε την πρώτη θέση με αυτόν υποψήφιο πρωθυπουργό της επόμενης κυβέρνησης, αφού τα πήγε τόσο καλά έως τώρα !Αυτά τα δύο, σε συνδυασμό με την σταδιακή δημοκρατική και ορθολογική αφύπνιση της κοινωνίας, μπορούν ίσως να αποτρέψουν το σενάριο των εκλογών και να οδηγήσουν σε υπεύθυνες, σοβαρές, δημοκρατικές και διαφανείς λύσεις από την παρούσα Βουλή. Ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, να αντιστρέψουν τη δυναμική και την πρόγνωση των εκλογών. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Οι εξελίξεις μπορεί να επιταχυνθούν δραματικά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το