Τοπικά

Βελτιωμένη εικόνα στα νερά Παγασητικού

Βελτιωμένη εμφανίζεται η κατάσταση στα νερά του Παγασητικού με το φαινόμενο να παρακολουθείται, όπως τονίστηκε, μεταξύ άλλων, στη χθεσινή ενδιαφέρουσα ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΕ. Πάντως οι επιστήμονες εκτιμούν πως τέτοιες καταστροφικές πλημμύρες μπορεί στο μέλλον να παρουσιάζονται και ανά δέκα χρόνια.
Η ημερίδα με τίτλο «Οι επιπτώσεις της λειψυδρίας και των ακραίων καιρικών φαινομένων στην ποιότητα των υδάτων – έμφαση στην επαναχρησιμοποπίηση των υδάτων» διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Αειφόρου Διαχείρισης των υδάτων και δικαίου του νερού του ευρωπαϊκού οργανισμού Δημοσίου δικαίου και το πράσινο ταμείο, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και την υποστήριξη του περιφερειακού τμήματος Μαγνησίας του ΤΕΕ.
Ο Γενικός Γραμματέας Δασών του υπουργείου περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ευστάθιος Σταθόπουλος ανέφερε πως «το νέο κλίμα είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που είχαμε συνηθίσει και θα πρέπει να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος. Η κλιματική αλλαγή δυστυχώς είναι εδώ και η Θεσσαλία την έζησε με τον πιο βάναυσο τρόπο. Μέσα σε 24 μέρες είχαμε καιρικά φαινόμενα που παρουσιάζονται κάθε 1.000 χρόνια. Το πρόβλημα είναι μπροστά μας και λύσεις μαγικές δεν υπάρχουν. Πάντως με εντολή του πρωθυπουργού και συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων θα πρέπει να κοιτάξουμε για να κάνουμε αυτά που πρέπει στο συντομότερο δυνατό χρόνο λαμβάνοντας υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα».
Ο Αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και υδάτινου περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Νίκος Νεοφύτου επισήμανε πως «για τις περισσότερες από τις παραμέτρους που βλέπουμε τα πράγματα είναι θετικά για τα νερά του Παγασητικού. Ο Παγασητικός είναι ένας ημίκλειστος κόλπος που ανανεώνεται τρεις φορές τον χρόνο. Οι πλημμύρες του Σεπτεμβρίου ήταν φυσικό στην αρχή να επηρεάσουν το φυσικό περιβάλλον του Παγασητικού, αλλά επειδή ένα θαλάσσιο περιβάλλον έχει εσωτερικά νερά, όπως ένα ποτάμι, μια λίμνη, τα πράγματα τώρα πλέον είναι θετικά. Είμαστε αισιόδοξοι. Δεν έχουμε ρύπανση. Οι περισσότεροι παράμετροι που μελετούμε, έχουν εξομαλυνθεί. Ο βυθός επηρεάστηκε σε σχέση με τις προσχώσεις από τις φερτές ύλες και εκεί τα πράγματα δείχνουν ότι έχουν εξομαλυνθεί σε ένα σημαντικό βαθμό».
Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αειφόρου Διαχείρισης των υδάτων και δικαίου του νερού του ευρωπαϊκού οργανισμού Δημοσίου δικαίου, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Χημείας ΑΠΘ, και πρόεδρος της Ένωσης Χημικών κ. Ιωάννης Κατσογιάννης είπε πως «το πρόβλημα των υδάτων στη Θεσσαλία και τον Βόλο είναι μείζον λόγω της κλιματικής κρίσης. Φοβάμαι ότι τέτοιες πλημμύρες δεν θα παρουσιάζονται μία φορά στα 400 χρόνια, αλλά μία φορά στα πέντε ή στα δέκα χρόνια. Και αυτό γιατί η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου με την αύξηση της θερμοκρασίας, τις μεγάλες περιόδους ξηρασίας και τις έντονες βροχοπτώσεις που πέφτουν σε ελάχιστο χρόνο. Θέλουμε με την ημερίδα να ευαισθητοποιήσουμε την επιστημονική και τοπική κοινωνία για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε με μελλοντικούς κινδύνους και να προλάβουμε τις επιπτώσεις».
Ο πρόεδρος του τμήματος Ιχθυολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Βαφείδης είπε πως «το ενδιαφέρον όλης της επιστημονικής κοινότητας είναι για τον Παγασητικό. Σαν πανεπιστήμιο μπήκαμε στον Παγασητικό μετά τις πλημμύρες και κάναμε έρευνες, ενώ θα υπάρξουν ημερίδες που θα ανακοινωθούν τα επιστημονικά αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι παρακολουθούμε το φαινόμενο, αλλάζει το οικοσύστημα, αλλά έχουμε μια φθίνουσα πορεία στις μεταβλητές από τις πρώτες μέρες των πλημμυρών. Η κατάσταση είναι βελτιούμενη στον Παγασητικό χωρίς να λείπουν και οι επιδράσεις των πλημμυρικών φαινομένων».
Η Καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου θεσσαλίας κ. Χρυσή Λασπίδου είπε πως «Πρέπει να ενισχύσουμε τα μέτρα για να είμαστε ανθεκτικοί απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Σήμερα δεν είμαστε ανθεκτικοί απέναντι στην κλιματική αλλαγή σε σχέση με το νερό και η Θεσσαλία απειλείται πολύ περισσότερο. Είναι σημαντικό πως ανεβαίνει στην ατζέντα το νερό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το