Κόσμος

Οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες είχαν πληροφορίες ότι επίκειται επίθεση

ImageHandler

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται ξανά οι Βρυξέλλες μετά το χτύπημα στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Βελγίου. Οπως έγινε γνωστό πριν λίγο οι βελγικές υπηρεσίες είχαν ενημέρωση ότι επίκειται τρομοκρατικό χτύπημα στην πόλη, αλλά δεν ήξεραν ούτε το πότε, ούτε το πού.

Αν η έκρηξη σημειώθηκε στην καρδιά της Ευρώπης είναι απορίας άξιον πώς αυτές σημειώθηκαν κάτω από τη μύτη των αστυνομικών. Πληροφορίες από βελγικά ΜΜΕ αναφέρουν, μάλιστα, ότι στους χώρους του αεροδρομίου εντοπίστηκαν και άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Σε μια πρώτη αντίδραση τη φύλαξη των δρόμων των Βρυξελλών ανέλαβε ο στρατός ενώ έχει δοθεί οδηγία στους κατοίκους της πόλης να μείνουν στα σπίτια τους. Παράλληλα το επίπεδο συναγερμού στο Βέλγιο ανέβηκε στο υψηλότερο δυνατό. Ενδεικτικό είναι το δραματικό μήνυμα του βελγικού κέντρου διαχείρισης κρίσεων: «Μείνετε εκεί που είστε». Αυτή τη στιγμή έχουν ακινητοποιηθεί πλήρως λεωφορεία, τραμ, μετρό.

Οι σημερινές εκρήξεις σημειώθηκαν ένα 24ωρο μετά την ταυτοποίηση από τις βελγικές αρχές ενός εκ των συνεργών του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του μακελάρη του Παρισίου που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα. Ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών, μάλιστα, συνέδεσε ευθέως τις σημερινές εκρήξεις με τη σύλληψη του «εγκεφάλου» των επιθέσεων στο Παρίσι κάνοντας λόγο για πιθανή ενέργεια «εκδίκησης».

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα “Le Figaro”, oι βελγικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό δύο υπόπτων, ένας εκ των οποίων είναι ο συνεργός του Αμπντεσλάμ που είχε βοηθήσει στις επιθέσεις του Νοεμβρίου στη Γαλλία.

Πρόκειται για τον τρομοκράτη που έφτιαχνε τις βόμβες, το Najim Laachraoui. Από χτες οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του και σύμφωνα με ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών, βρίσκονταν πολύ κοντά στην σύλληψή του.

Πηγή www.protothema.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το