Τοπικά

Βαθιά το χέρι στην τσέπη για φάρμακα

 

Όλο και μεγαλώνει το τελευταίο διάστημα η λίστα με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να προμηθευτούν σκευάσματα, όπως τα παυσίπονα, και τα αντιβηχικά, ώστε να αντιμετωπίσουν ακόμη και ιώσεις της εποχής.
Η αύξηση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων άρχισε να παρατηρείται ως φαινόμενο από την έναρξη των μνημονίων και μετά, όταν το κράτος με εντολή των τροικανών πιεζόταν να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη.
Το αποτέλεσμα ήταν να αρχίσουν να βγαίνουν φάρμακα από τη θετική λίστα, δηλαδή αυτή που καλύπτει με ένα ποσοστό ο ΕΟΠΥΥ και ο πολίτης βάζει τη συμμετοχή. Από μερικές εκατοντάδες που ήταν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα πριν δέκα χρόνια, πλέον έχουν ανέλθει σε 1.300 και πλέον.
Μάλιστα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης «η λίστα με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όλο και μεγαλώνει. Παράλληλα, όμως, αυξάνεται και η τιμή τους».
Άρα το πρόβλημα που προκαλείται στους πολίτες, είναι διπλό, δηλαδή αύξηση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των τιμών. Η τσέπη των πολιτών επιβαρύνεται, καθώς στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα εντάσσονται αρκετά σκευάσματα που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση των ιώσεων και της γρίπης, όπως για παράδειγμα είναι τα αντιβηχικά.
Οι Έλληνες δαπανούν ετησίως εκατομμύρια για τα φάρμακα, όχι μόνο για αυτά που δεν συνταγογραφούνται, αλλά και για όσα συνταγογραφούνται, αλλά δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και εντάσσονται στη λεγόμενη αρνητική λίστα.
Κολλύρια, αντιβηχικά, παυσίπονα, αλοιφές, βιταμίνες και άλλα εντάσσονται στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Ο κ. Ματσιόλης αναφέρθηκε και στο ένα ευρώ που πληρώνουν οι πολίτες για κάθε συνταγή. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «παραμένει ακόμη η υποχρέωση των πολιτών να καταβάλλουν το ποσό του ενός ευρώ για κάθε συνταγή που εκτελείται. Και αυτό το ένα ευρώ βέβαια δεν πηγαίνει στα ταμεία των φαρμακείων, αλλά κατευθείαν στον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, ο πολίτης δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεται με την καταβολή αυτού του ποσού».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το