Αθλητισμός

Βασίλης Βενέτης: Με σταθερά βήματα βλέπουμε ψηλότερα

Την επιθυμία της διοίκησης να δημιουργήσει μία ομάδα με σταθερότητα που θα μπορεί να ανεβεί σε υψηλότερα κλιμάκια του ελληνικού ποδοσφαίρου εξέφρασε ο Βασίλης Βενέτης. Επίσης ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Νίκη ζήτησε να μπουν κανόνες για ένα υγιές πρωτάθλημα, ενώ ζήτησε και πιο ενεργή συμμετοχή του κόσμου στα διοικητικά με αφορμή την αυριανή Γενική Συνέλευση.
Αναλυτικά ο Βασίλης Βενέτης μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Blue Heart FM 105.1 για τα εξής θέματα:

Για το αν είναι σημειολογική η επιλογή του «Π. Μαγουλάς» για την αυριανή ΓΣ και για την πορεία των εργασιών: «Σίγουρα αυτός ο χώρος δημιουργήθηκε για να είναι το «σπίτι» μας. Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της εργολαβίας στο «Π. Μαγουλάς». Ευελπιστούμε σε μία συμπληρωματική εργολαβία. Η μελέτη και είναι έτοιμη σε μια νέα εργολαβία. Έχω ενημερώσει κι άλλες φορές ότι το νομικό πλαίσιο μας το επιτρέπει πλέον. Και παλιότερα το επέτρεπε, αλλά πάρθηκε μία απόφαση για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αιτωλοακαρνανίας για το γήπεδο του Παναιτωλικού, που μας άνοιξε τον δρόμο και ουσιαστικά λύνει τα χέρια στην Περιφέρεια για περαιτέρω χρηματοδότηση και του δικού μας γηπέδου. Είχε βγει μια πρόσθετη εργολαβία 250.000 ευρώ για την αναδόμηση της Θύρας 3. Ενώ το προώθησε η Περιφέρεια, το έργο κόπηκε από την Αποκεντρωμένη, αλλά τώρα με τη νέα απόφαση του Ε’ Κλιμακίου του Συμβουλίου Επικρατείας, που είναι το ανώτατο δικαστήριο, άνοιξε ο δρόμος για να γίνει νέα εργολαβία. Χρειάζεται πολιτική βούληση.

Βέβαια όλα αυτά είναι χρονοβόρες διαδικασίες, που μπορεί να διαρκέσει περίπου εννέα μήνες. Για τη μελλοντική εργολαβία γίνεται πανευρωπαϊκός διαγωνισμός, δηλαδή μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει. Πιστεύω οι όροι να είναι πιο ευνοϊκοί για να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Μπορεί η μελέτη να προβλέπει κάποιο μεγάλο ποσό, που να «σηκώνει» εκπτώσεις. Αυτή τη στιγμή το «Π. Μαγουλάς» είναι το προπονητήριό μας. Αργότερα μπορούμε να το εξελίξουμε για δικό μας γήπεδο. Αυτά όμως απαιτούν μεγάλη προσπάθεια».

Για τη συμμετοχή στην αυριανή Γενική Συνέλευση: «Το έχουμε πει πολλές φορές ότι ο σύλλογος παίρνει μεγάλη ώθηση από τον κόσμο και θέλουμε στην ουσία να μετέχει ο κόσμος. Γι’ αυτό το έχουμε πει επανειλημμένα η συμβολική τιμή των 10 ευρώ, για να έχουμε μεγάλη συμμετοχή. Μέτοχος σημαίνει συμμετοχή στη διοίκηση. Με έμμεσο τρόπο όσοι μετέχουν στη Γενική Συνέλευση θα παίρνουν τις αποφάσεις και είναι σημαντικό αυτές να λαμβάνονται μέσα σ’ αυτό το γήπεδο. Όποιος είναι Νικιώτης, μία μετοχή πρέπει να την πάρει».

Για την αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου: «Η αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου πάει σε λογαριασμό που γράφει «Γυμναστικός Σύλλογος Βόλου «Η Νίκη»1924 ΠΑΕ». Είναι συγκεκριμένος ο λογαριασμός. Έχει αναγγελθεί στο ΓΕΜΗ και έχει συγκεκριμένες διαδικασίες. Αυτή η αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου δεν γίνεται για συγκέντρωση χρημάτων. Το νόημα αυτής της αύξησης η συμμετοχή. Δεν είναι ούτε να πάρουμε λεφτά από τον κόσμο, αλλά για να δείξουμε ότι είμαστε ένας μεγάλος σύλλογος».

Για το αν μπορούν να λάβουν μέρος στη ΓΣ μη μέτοχοι: «Όχι δεν μπορούν. Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε με κανόνες, οι οποίοι έχουν μπει από την Πολιτεία. Είναι μια ανώνυμη εταιρεία και πρέπει να το σεβαστούμε αυτός. Υπάρχει μετοχολόγιο, απλά οι μέτοχοι θα πρέπει να έχουν κάτι που να πιστοποιεί την παρουσία τους».

Για το αν προγραμματίζεται και νέα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου: «Ναι θα συζητηθεί κι αυτό το θέμα. Δηλαδή από τις 300.000 ευρώ θα πάμε στις 500.000, που θα καλυφθούν από όσα χρήματα βάλει ο κόσμος και από εμάς».

Για τη θέση της ΠΑΕ Νίκη σχετικά με την αναδιάρθρωση: «Εμείς είμαστε ξεκάθαροι, αλλά κάποιοι παρερμηνεύουν τη θέση μας και την αντιλαμβάνονται όπως θέλουν. Η δική μας έχει ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα. Αρχίσαμε από τον Ιανουάριο και κάναμε κάποιες προτάσεις. Τότε είχαμε πει για δύο ομίλους με άλλον αριθμό ομάδων και όχι αυτόν που λέγεται τώρα. Όλες οι προτάσεις ήταν προς μία κατεύθυνση βιωσιμότητας και εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το να πιαστούμε από έναν τίτλο και να λέμε «δύο όμιλοι» και να μείνουμε εκεί, μάλλον είναι καταστροφή. Δεν μας απασχολεί το πόσοι όμιλοι θα είναι. Το θέμα είναι να έχουμε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με ομάδες καθαρές και υγιείς, να μην έχουμε αποχωρήσεις ομάδων, να βρίσκονται κοντά τα μπάτζετ και τα τηλεοπτικά. Όλα αυτά που συνθέτουν ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα να είναι στο πακέτο «αναδιάρθρωση».

Ακούγονται διάφοροι αριθμοί ομάδων που θα συμμετέχουν στη νέα κατηγορία. Τι σημαίνει αυτό; Έχει εξασφαλιστεί τηλεοπτικό συμβόλαιο ή το μετοχικό κεφάλαιο της ομάδας, που είναι πολύ βασικό; Ξεκινάμε με μετοχικό κεφάλαιο 30.000 ευρώ σε μια κατηγορία όπου τα έξοδα είναι το μίνιμουμ 500.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι έχεις να αντιμετωπίσεις 20 επαγγελματικά συμβόλαια, τα οποία είναι 700 ευρώ το καθένα συν 46% το ΙΚΑ. Αν βάλω και την Εφορία, το ελάχιστο μπάτζετ που αφορά τους παίκτες είναι 250.000. Αν βάλουμε μετακινήσεις, έξοδα διαιτησίας και όλα τα έξοδα, το ποσό ξεπερνάει το μισό εκατομμύριο. Όταν πας να δημιουργήσεις πρωτάθλημα δύο ομίλων και ορίζεις το μετοχικό κεφάλαιο στις 30.000, τι πρωτάθλημα θα κάνεις; Πολύ γρήγορα θα αρχίσουν οι γκρίνιες, πιθανές αποχωρήσεις κ.α. Πρωταρχικά πρέπει να μπουν οι συνθήκες ενός πρωταθλήματος, το οποίο θα είναι υγιές.

Εμείς με τον Αλέξη θα πάμε την Τρίτη και θα θέσουμε βασική προϋπόθεση το μετοχολόγιο να είναι 300.000. Δεν μπορούμε να παίζουμε ούτε να λέμε ψέματα. Ακόμη και σε μας που είμαστε από τα μεγαλύτερα ονόματα στην κατηγορία, τα έσοδα είναι ελάχιστα μπροστά στα έξοδα. Οι ομάδες, που δεν έχουν λαϊκό έρεισμα και δυναμική, πώς θα τα βγάλουν πέρα απέναντι στις υπόλοιπες; Εμείς είμαστε ανοικτοί να μας το πουν. Πώς θα ανταγωνιστεί μία ομάδα που θα έρθει από την Γ’ Εθνική με ΜΚ 30.000, απέναντι σε μία της Σούπερ Λιγκ 2 που έχει μπάτζετ 1 εκατομμύριο; Αν και κατηγορηθήκαμε για το αντίθετο, εμείς είμαστε οι μόνοι συνεπείς σε αυτά που λέμε. Από την πρώτη στιγμή μιλάμε για ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Το πρώτο που θέλουμε είναι να διασφαλιστούν οι συνθήκες και να μπουν επιτέλους κανόνες».

Για τα έσοδα των ΠΑΕ: «Δεν μπορεί να λειτουργήσει μια ΠΑΕ, όταν τα έξοδά της είναι αποδεδειγμένα 500.000 ευρώ. Τα έσοδα από τα τηλεοπτικά φέτος ήταν 35.000 ευρώ. Πόσα εισιτήρια έχουν κόψει οι άλλες ΠΑΕ; Τα έσοδά τους φτάσανε τις 50.000; Δεν φτάσανε. Ποιες διαφημίσεις; Να μην κοροϊδευόμαστε τώρα. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν υπάρχουν οφειλές από το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Τα νούμερα που είδαμε στα ταμεία μας ήταν αυτά (σ.σ. 35.000 ευρώ)».

Για το αν θα είχε την ίδια άποψη, αν η Νίκη είχε πάρει την 8η θέση: «Πού οδηγούμαστε με αυτό το σκεπτικό; Θα κάνουμε ένα πρωτάθλημα χειρότερο σε σχέση με το φετινό της Σούπερ Λιγκ 2».

Για το μέλλον της ΠΑΕ: «Τη Δευτέρα (σ.σ. αύριο) θα γίνει μια Γ.Σ. Εκεί θα παρθούν αποφάσεις και θα μπει το σκεπτικό της νέας χρονιάς. Τι στόχους έχει η ομάδα και πώς θέλει να δομηθεί. Θα γίνει μια οργάνωση της Ακαδημίας μεγαλύτερη. Πρέπει να οργανωθεί η ομάδα και να μην είναι «κομήτης». Να υπάρχει μια σταθερότητα που θα φέρει την ομάδα σταδιακά στα υψηλότερα επίπεδα του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Για το αν υπάρχει ικανοποίηση από τη στήριξη των φιλάθλων: «Η χρονιά ξεκίνησε πολύ δύσκολα. Υπήρχε μεγάλη αμφισβήτηση. Ξεκινήσαμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες και με κάποιους να ενδιαφέρονται για την ομάδα. Εμείς μπήκαμε μπροστά γιατί είδαμε ένα μεγάλο κενό. Δεν υπήρχε κάποιος να αναλάβει με σοβαρές προϋποθέσεις, αλλά και εμείς ούτε επαγγελματίες παράγοντες είμαστε, ούτε φιλοδοξούμε να γίνουμε. Περισσότερο αγαπάμε την ομάδα. Η ομάδα δεν ήξερε την κατηγορία, δεν ήξερε ποιος θα την «τρέξει». Όλα αυτά έγινα γρήγορα και δεν μπορούσαμε να έχουμε απαιτήσεις.

Τα διαρκείας θα λέγαμε δεν πήγαν καλά, αλλά το μεγάλο κέρδος από τη χρονιά είναι πως σταδιακά, μαθαίνοντας από τα λάθη, καταφέραμε να πείσουμε πως η ομάδα έχει όραμα και πως ο σχεδιασμός μας οδηγεί σε καλύτερα μονοπάτια. Ο κόσμος αγκάλιασε την προσπάθεια με την πάροδο των αγωνιστικών και ίσως αυτό έδωσε και μεγαλύτερη ώθηση στην ομάδα.

Υπήρχαν παιχνίδια που βοήθησε πάρα πολύ ο κόσμος για να κερδηθεί ένα παιχνίδι. Φτάσαμε σε ένα σημείο που διεκδικούσαμε αρκετά παρά τα δύο συνεχόμενα άτυχα αποτελέσματα. Το πρωτάθλημα σταμάτησε, αλλά υπήρχε αυτό το αίσθημα της ανόδου και της προσπάθειας. Από το σημείο αυτό θα ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά με μεγαλύτερη συσπείρωση και τον κόσμο ακόμη περισσότερο κοντά μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το