Τοπικά

Βασίλης Μεταξάς “Οι αγρότες θέτουν αιτήματα που αφορούν την επιβίωση τους”

 

Η κυβέρνηση έχει έναν δρόμο ενόψει της αυριανής συνάντησής της με τους εκπροσώπους των αγροτών επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Βασίλης Μεταξάς, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την κτηνοτροφία και την αλιεία. «Να έχετε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων στήριξης και επιβίωσης που διεκδικούν», είπε, χαρακτηριστικά, ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Ακόμα, απαντώντας στην εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας που είχε πει νωρίτερα πως το «να υποσχόμαστε στους αγρότες τα πάντα όλα δεν είναι λύση», ο Βασίλης Μεταξάς τόνισε: «Αν τα πάντα όλα είναι το αφορολόγητο πετρέλαιο, το πλαφόν στο ρεύμα στα 7 λεπτά, οι αποζημιώσεις, ώστε να μπορούν οι αγρότες να δουλέψουν και τα υπόλοιπα αιτήματα που θέτουν για την επιβίωσή τους οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα, τότε πρέπει να απαντήσετε γιατί δίνετε πράγματι τα πάντα όλα στους μεγάλους ομίλους. Τα δισεκατομμύρια που δίνετε στα αρπακτικά του πλούτου των αγροτών και των εργαζομένων».
Στη συνέχεια, ανέδειξε την ανάγκη, ότι «τους αγρότες μαζί με τον αγώνα για την επιβίωσή τους πρέπει να δυναμώσει και η συζήτηση για την ανάγκη του άλλου δρόμου ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ. Ενός κράτους, μιας οικονομίας που θα βάζει στο επίκεντρο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, καταργώντας το καπιταλιστικό κέρδος».
Αναφέρθηκε, επιπλέον, στη βάρβαρη πολιτική, στην οποία είναι προσηλωμένη η κυβέρνηση, αλλά και για την ταυτόχρονη ανησυχία της που αυτή η πολιτική για την ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αμφισβητείται στον δρόμο.
Σχετικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών, κάλεσε, για ακόμα μία φορά, την κυβέρνηση να τους αποζημιώσει στο 100% της ζημιάς και να καταργήσει όλους τους κόφτες που έχει θέσει.
Υπενθύμισε την προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας περί «ιδιωτικής ασφάλισης στο γεωργικό ασφαλιστικό σύστημα», τονίζοντας πως η κυβέρνηση διατίθεται να δώσει χρήματα σε «έναν ιδιωτικοποιημένο ΕΛΓΑ για να ξεκοκαλίζουν τα διάφορα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών».
Για την ειδική εισφορά στο γάλα, υποστήριξε ότι πρέπει να καταργηθεί η εισφορά, γιατί αποτελεί ένα ακόμα χαράτσι, ενώ χαρακτήρισε “υποκριτική” τη δυνατότητα αναστολής της είσπραξης με ΚΥΑ σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. «Σε αρκετές περιπτώσεις οι κτηνοτρόφοι που έχουν πληγεί, όπως στη Θεσσαλία, δεν έχουν γάλα να πουλήσουν, επομένως δεν τους ενδιαφέρει καν η εισφορά», εξήγησε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε, ακόμα, τη διαφωνία να καθορίζονται, με απόφαση υπουργού, ζητήματα σχετικά με την εισφορά.
Για το άρθρο του νομοσχεδίου που αφορά τροποποίηση Οδηγίας της ΕΕ σημείωσε: «Είναι αυτές οι Οδηγίες και οι Κανονισμοί που έχουν οδηγήσει σε ξεσηκωμό τους αγρότες σε όλη την Ευρώπη. Όπως είχαμε πει και το ‘21, αυτά τα μέτρα δεν εξυπηρετούν τίποτε άλλο, παρά την επιβολή γραπτών συμβάσεων που δένουν τον αγροτοπαραγωγό στο άρμα του μεγαλέμπορου ή του μεγαλοβιομήχανου».
Για την υγειονομική ταφή ζώων και την εμπλοκή των δήμων, ο Β. Μεταξάς έθεσε τον εξής προβληματισμό: «Ο δήμος θα βρει τον χώρο. Το θέμα είναι ποιος θα κάνει το θάψιμο και τι θα γίνει αν λόγω καταστροφής ο χώρος καταστεί ακατάλληλος και ασφαλώς όλη η διαδικασία θα γίνεται με αναθέσεις σε ιδιώτες”. Σε αυτό το σημείο, ανέδειξε την ανάγκη τέτοιες διαδικασίες θα “μπορούσαν και θα έπρεπε να οργανώνονται από κρατικές δομές στο πλαίσιο μιας συνολικότερης διαχείρισης».
Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ έκλεισε την παρέμβασή του, αναφερόμενος στα άρθρα του νομοσχεδίου σε σχέση με το ΓΕΩΤΕΕ και τις τροποποιήσεις σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση για τη συγκρότηση Πειθαρχικών Συμβουλίων, τονίζοντας ότι η συγκρότηση των Πειθαρχικών Συμβουλίων πρέπει να περάσει στην αρμοδιότητα της Γενικής Συνέλευσης.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το