Ελλάδα

Βάσεις 2020: Οι εισακτέοι της λευκής κόλλας φέρνουν αλλαγές στην Παιδεία – Εξετάσεις στα ΑΕΙ

Αρκετά είναι τα σχόλια κάθε χρόνο για το κατά πόσο οι υποψήφιοι που εισάγονται στις Σχολές μπορούν ή όχι να ακολουθήσουν το επάγγελμα που θα σπουδάσουν. Φέτος, όμως, το φαινόμενο του υποψηφίου με μέσο όρο βαθμολογίας 3,1 να περνά σε μαθηματικό τμήμα, μάλλον έκανε το… ποτήρι να ξεχειλίσει. Καθώς από την πληθώρα αριστούχων που είχαμε τη διετία 1998 – 2000 (με το σύστημα Αρσένη) φτάσαμε σήμερα – μετά και την ανακοίνωση των βάσεων – να εισάγονται σε σχολές που έδωσαν λευκή κόλλα…

Ο προβληματισμός είναι έντονος τόσο στο υπουργείο Παιδείας αλλά και σε όλους όσοι εμπλέκονται με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς), καθώς το να εισάγεται κάποιος στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ακόμη και με 3,1 μόνο θετική εντύπωση δεν προκαλεί…

Έτσι, λοιπόν, όπως φαίνεται ετοιμάζονται αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. «πρέπει προφανώς να μας προβληματίσει» η εισαγωγή υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων με πολύ χαμηλές βαθμολογίες σε ΑΕΙ. «Πρόκειται για χρόνια παθογένεια της χώρας μας που δεν βρίσκει εύκολα λύση. Χρόνια παθογένεια που επιδεινώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση με τη δημιουργία νέων τμημάτων στην επικράτεια χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Θυμίζω ότι η κυβέρνησή μας ανέστειλε τη δημιουργία των νέων τμημάτων που δεν είχαν ιδρυθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο για τον τρόπο εισαγωγής, η κυρία Κεραμέως υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε σε εκτενή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Και ανάμεσα στις λύσεις που συζητάμε είναι να ορίζει η κάθε σχολή τη βάση εισαγωγής σε τουλάχιστον ένα μάθημα που θεωρεί εξαιρετικά βασικό: Πχ. στο Μαθηματικό τα μαθηματικά, στις Οικονομικές σχολές – η Οικονομία, στις Σχολές πληροφορικής η πληροφορική. Ανάμεσα σε διάφορες λύσεις που συζητάμε».

Και πρόσθεσε ότι «ο διάλογος αυτός τώρα θα εντατικοποιηθεί. Θέλουμε πάντως και η λύση να είναι στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης αυτονομίας των Πανεπιστημίων – όπως γίνεται σε τόσες χώρες στον κόσμο».

Η υπουργός προανήγγειλε επίσης αναδιάταξη των σχολών και των τμημάτων, λέγοντας ότι «πρέπει ο χάρτης να διαμορφώνεται στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων, στη βάση πραγματικών αναγκών της χώρας. Μέρος της λύσης είναι και οι άλλες επιλογές που προσφέρονται στους νέους μας – δρόμοι επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης – και εκεί βρίσκεται προ διαβούλευσης ένα Ν/Σ που αναβαθμίζει επαγγελματική Εκπαίδευση και κατάρτιση. Θέλουμε λύσεις με διεξόδους για τους νέους. Όχι να τους ανοίγουμε τον δρόμο στην ανεργία».

Οι εισακτέοι της λευκής κόλλας
Στις φετινές βάσεις υπάρχει μια σχολή, όπου οι υποψήφιοι μπορούν να εισαχθούν γράφοντας κάτω από μονάδα! Πρόκειται για το τμήμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου «Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος» στο Καρπενήσι με βάση εισαγωγής τα 625 μόρια. Κάτι που σημαίνει ότι ο εν λόγω υποψήφιος απλώς… έγραψε το όνομά του και έδωσε λευκή κόλλα.

Το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος ιδρύθηκε με το Ν.4589 ΦΕΚ 13Α/29-1-2019 και εντάχθηκε στη Σχολή Επιστημών των Φυτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Τμήμα λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 και έχει έδρα το Καρπενήσι. Στεγάζεται στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του πρώην ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, που λειτούργησε στο Καρπενήσι από το 1983 έως το 2019, όταν καταργήθηκε με τον παραπάνω νόμο

Πολύ χαμηλές βάσεις είχαμε στο τμήμα Περιβάλλοντος Ζακύνθου με 900 μόρια, στο τμήμα Ζωικής παραγωγής στο Μεσολόγγι με 1025 και στο τμήμα Φυτικής Παραγωγής στο Μεσολόγγι, με 1700 μόρια, αλλά και στμήμα μηχανικών και ορυκτών πόρων Κρήτης με 2.650 μόρια.

Με 3 πέρασες υποψήφιο στο τμήμα Μαθηματικών Σάμου με μόλις 3.125 μόρια. Ενώ, με 3.950 μόρια υποψήφιος πέρασε στο τμήμα Γεωγραφίας Μυτιλήνης, με 4200 μόρια πέρασε στο τμήμα Μουσικής Ρεθύμνου και με 4.400 μόρια στο τμήμα Ιταλικής γλώσσας Αθήνας.

Η «βουτιά» των βάσεων
Ιστορική χαρακτηρίζεται η πτώση στις σχολές Ιατρικής. Για την Ιατρική Αθήνας οι βάσεις διαμορφώνονται στα 18.250 μόρια, από 18.724 που ήταν πέρυσι, ενώ κάτω από τα 18.000 μόρια κυμαίνονται οι βάσεις στην Ιατρική Ηρακλείου (17.525), Ιωαννίνων (17.625), Λάρισας (17.600), Πάτρας (17.825) και Αλεξανδρούπολης (17.400).

Συνολικά 184 τμήματα έχουν βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις δύο σχολές έχουν βάση εισαγωγής πάνω από 19.000 μόρια, για την εισαγωγή στα οποία, όμως, συνυπολογίζεται και βαθμός ειδικού μαθήματος.
Ιστορικά χαμηλά κατέγραψαν τα τμήματα Μαθηματικών και Χημείας μαθηματικό Σάμου με βάση 3.125 μόρια και το Χημικό Αθήνας που έπεσε σε σχέση με πέρυσι κατά 932 μόρια, με τη βάση να διαμορφώνεται στα 16.400 μόρια.

Από τα συνολικά 325 τμήματα που κινήθηκαν καθοδικά, 21 τμήματα κατέγραψαν πτώση στη βάση εισαγωγής τους από 3.000 έως σχεδόν 6.000 μόρια. Τα πέντε τμήματα με τη μεγαλύτερη πτώση βάσεων είναι τα εξής:

Περιβάλλοντος (Ζάκυνθος), Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Βάση εισαγωγής: 900, πτώση 5.838 μόρια
Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (Καρπενήσι), Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Βάση εισαγωγής: 625, πτώση 5.792 μόρια
Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (Μεσολόγγι), Πανεπιστήμιο Πατρών. Βάση εισαγωγής 1.700, πτώση 5.403 μόρια
Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής (Μεσολόγγι), Πανεπιστήμιο Πατρών. Βάση εισαγωγής: 875, πτώση 5.396 μόρια
Ζωικής Παραγωγής, αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών (Μεσολόγγι), Πανεπιστήμιο Πατρών. Βάση εισαγωγής: 1.025, πτώση 5.216 μόρια.

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων φέτος ήταν 105.400, από τους οποίους 89.640 προέρχονται από τα ΓΕΛ και 15.780 από τα ΕΠΑΛ. Τελικά εισάγονται 81.413 υποψήφιοι. Πέρυσι ο συνολικός αριθμός ήταν 103.963 και εισήχθησαν 80.696 υποψήφιοι, συνεπώς φέτος κατάφεραν να εισαχθούν 717 περισσότεροι. Με το παλαιό σύστημα οι υποψήφιοι ήταν 6.604 και οι επιτυχόντες 5.258. Σημαντικό στοιχείο όμως είναι ότι στην πρώτη τους προτίμηση πέρασε μόλις το 22,14% των υποψηφίων.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το