Ελλάδα

Βαρουφάκης στην Zeit: Είμαι υπουργός Οικονομικών μίας χρεοκοπημένης χώρας

βαρουφάκης

Δεν χρειάζεται να εμπιστευτεί την Ελλάδα η Γερμανία, αλλά να την ακούσει δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Zeit.

Ο δημοσιογράφος επεσήμανε προς τον κ.Βαρουφάκη ότι μέσα σε λίγες ημέρες έχει ανταγωνιστεί τη μισή Ευρώπη, ρωτώντας τον τι σχεδιάζει.

Ο Έλληνας υπουργός απάντησε ότι αυτό είναι φυσιολογικό. «Χρειάζεται χρόνος μέχρι να γίνει κατανοητό σε όλους ότι στην Ευρώπη θα συμβεί μία θεμελιώδης αλλαγή», τόνισε ο υπουργός, εξηγώντας στη συνέχεια ότι «η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη για μία κρίση στην Ελλάδα και έλαβε αποφάσεις οι οποίες έκαναν τα πράγματα χειρότερα (…)», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την ανάπτυξη, ο κ.Βαρουφάκης επεσήμανε, ότι αν δει κανείς στατιστικά, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει ανάπτυξη. Αλλά στην πραγματικότητα τα εισοδήματα και οι τιμές πέφτουν. Η υπάρχουσα πολιτική που εφαρμόζεται εν μέσω κρίσης έχει προκαλέσει την άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη: στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία. Χρειαζόμαστε μία αλλαγή πορείας.

Σε επισήμανση του δημοσιογράφου ότι η Γερμανία θεωρεί πώς όλα αυτά είναι μία δικαιολογία για να καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις, ο κ.Βαρουφάκης υπογράμμισε: Οι Γερμανοί πρέπει να καταλάβουν, ότι δεν αποτελεί παρέκκλιση από το δρόμο των μεταρρυθμίσεων το να δώσουμε 300 ευρώ το χρόνο επιπλέον σε έναν συνταξιούχο που ζει με 300 ευρώ το μήνα. Όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, τότε θα πρέπει να μιλησουμε για τα καρτέλ, για τους πλούσιους Έλληνες , που δεν πληρώνουν φόρους. Γιατί κοστίζει ένα χιλιόμετρο στον αυτοκινητόδρομο σε μας το τριπλάσιο από ό,τι στη Γερμανία; Γιατί έχουμε ένα σύστημα που τροφοδοτείται από τη διαφθορά και την ευνοιοκρατία. Αυτό πρέπει να ανατρέψουμε. Αντ’ αυτού ασχολούμαστε με το άνοιγμα των φαρμακείων »

Στη συνέχεια ο υπουργός απηύθυνε μήνυμα προς τους Γερμανούς ζητώντας να ακούσουν τι έχει να πει η νέα κυβέρνηση «Μη μας εμπιστευτείτε. Αλλά ακούστε μας. Ακούστε τι έχουμε να πούμε και μετά να το συζητήσουμε με ανοιχτό μυαλό», σημείωσε. .

Ο Γιάννης Βαρουφάκης αποκάλυψε ακολούθως ότι έχει μιλήσει με τον πρόεδρο του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, ο οποίος είναι πρόθυμος να βοηθήσει στη σύσταση ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Αναφορικά με το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων και τη δέσμευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει όσους απομακρύνθηκαν αντισυνταγματικά, ο κ.Βαρουφάκης υπογράμμισε: Μέχρι στιγμής δεν έχουμε επαναπροσλάβει κάποιον. Έχουμε ανακοιν.ώσει ότι θα επανεξετάσουμε έναν αριθμό απολύσεων στο δημόσιο τομέα που έγιναν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Αν επαναπροσλάβουμε αυτούς τους ανθρώπους, θα είναι γιατί οι απολύσεις τους δεν ήταν νόμιμες».

Σχετικά με την τρόικα και την «αποπομπή» της από τη χώρα, ο Γιάννης Βαρουφάκης είπε΅«Τι είναι η τρόικα; Μία ομάδα τεχνοκρατών που παρατηρούν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Εκλεγήκαμε επειδή δεν αποδεχόμαστε πλέον τη λογική αυτών των προγραμμάτων. Έχουν καταστρέψει τη χώρα. Η τρόκα δεν έχει πάρει το μήνυμα να διαπραγματευτεί για μία άλλη πολιτική με μας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεργαστούμε πλέον με τους εταίρους μας».

Στην θέση του Βερολίνου ότι πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες, ο Έλληνας υπουργός, τόνισε ότι όταν ακούει κάτι σαν αυτό, πιστεύει ότι η Ευρώπη δεν έχει διδαχθει τίποτα από την Ιστορία. «Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία υπέγραψε τη συνθήκη των Βερσαλιών. Αλλά αυτή ήταν μία κακή συμφωνία. Η Ευρώπη μπορεί να είχε υποφέρει πολύ αν είχε διαλυθεί. Ο Τζον Μέιναρντ Κέινς είχε προειδοποιήσει τότε ότι οδηγώντας μία χώρα στην καταστροφή δεν είναι η καλύτερη στρατηγική. Εάν θεωρούμε ότι τα μνημόνια είναι ένα λάθος, τότε θα πρέπει να τα αλλάξουμε».

Και συμπληρώνει: «Είναι ένα τεράστιο λάθος. Η Ελλάδα κατέρρευσε στα χρέη της. Πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε αυτό; Δώσαμε περισσότερα δάνεια σε ένα υπερχρεωμένο κράτος. Φανταστείτε ένας από τους φίλους σας να έχανε τη δουλειά του και να μην μπορούσε πλέον να πληρώσει την υποθήκη του. Θα του δίνατε άλλο δάνειο για να πληρώνει το σπίτι του; Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Είμαι ο υπουργός Οικονομικών μίας χρεοκοπημένης χώρας».

«Μπορώ να σας υποσχεθώ ότι η Ελλάδα – εξαιρουμένων των πληρωμών για τόκους – δεν θα παρουσιάσει ποτέ πια δημοσιονομικό έλλειμμα. Ποτέ, ποτέ, ποτέ!» δηήλωσε μεταξύ άλλων ο Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι η νέα κυβέρνηση «δεν θα ζητήσει ποτέ οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το