Οικονομία

Βαρουφάκης: Η εμμονή με τη λιτότητα «κολλάει» τη συμφωνία

Βαρουφάκης

Την άποψη το μόνο πράγμα που χαλάει τη συμφωνία με τους πιστωτές είναι η λιτότητα εκφράζει μέσω άρθρο του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στο project-syndicate.org

«Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν πέσει σε μία κοινή πλάνη σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – πιστωτών. Η πλάνη αυτή, όπως αναλύθηκε σε πρόσφατο άρθρο γνώμης του Φίλιπ Στίβενς των Financial Times, είναι ότι η Αθήνα είναι ανίκανη ή απρόθυμη -ή και τα δύο- να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Από τη στιγμή που αυτή η πλάνη παρουσιάζεται ως γεγονός, είναι απόλυτα φυσικό ότι η κάλυψη των highlights για το πώς είναι η κυβέρνηση να γράψει, «σύμφωνα με τα λεγόμενα του Στίβενς πως “σπαταλά την εμπιστοσύνη και την καλή θέληση των εταίρων της στην ευρωζώνη”».

«Αλλά η αλήθεια για τις διαπραγματεύσεις είναι διαφορετική. Η κυβέρνησή μας είναι πρόθυμη να εφαρμόσει μία ατζέντα που συμεπεριλαμβάνει όλες τις οικονομικές μεταρρυθμίσειςπου θέλουν ευρωπαϊκά think tank. Πολλώ δε μάλλον, είμαστε ικανοί να διατηρήσουμε τη στήριξη του ελληνικού λαού για ένα ηχηρό οικονομικό πρόγραμμα», συνεχίζει.

«Δείτε τι σημαίνει αυτό: μία ανεξάρτητη φορολογική αρχή, χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ένα λογικό και φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων συνδυασμένο με έναν αναπτυξιακό φορέα που θα εκμεταλλεύεται τη δημόσια περιουσία για την εισαγωγή επενδυτικών ροών στη χώρα, μια γνήσια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα εξασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, την απελευθέρωση της αγοράς αγαθών και υπηρεσιών κλπ», προσθέτει ο υπουργός.

«Συνεπώς, εάν η κυβέρνησή μας είναι πρόθυμη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που περιμένουν οι δανειστές μας, γιατί δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία; Ποιο είναι το “αγκάθι”;», διερωτάται.

Και απαντά: «Το πρόβλημα είναι απλό: οι πιστωτές της Ελλάδας θέλουν ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα για φέτος και με μία προσέγγιση που θα εμποδίσει την ανάκαμψη, την ανάπτυξη, θα επιδεινώσει τον κύκλο χρέους – πληθωρισμού και στο τέλος θα διαβρώσει την προθυμία και την ικανότητα των Ελλήνων να δουν το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται τόσο απεγνωσμένα η χώρα. Η κυβέρνησή μας δεν μπορεί -και δεν θα το κάνει- να αποδεχθεί μία θεραπεία που έχει αποδειχθεί ότι εδώ και πέντε χρόνια είναι χειρότερη και από την ίδια την ασθένεια».

«Η επιμονή των πιστωτών μας σε μεγαλύτερη λιτότητα είναι διακριτική και ακλόνητη. Μπορεί να εντοπιστεί για παράδειγμα στην απαίτησή τους να διατηρήσει η Ελλάδα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να αυξηθεί ο ΦΠΑ, να περικοπούν εκ νέου οι ήδη μειωμένες συντάξεις και να αντισταθμιστούν τα χαμηλά έσοδα από την αργή διαδικασία αποκρατικοποιήσεων με «ισοδύναμα» δημοσιονομικά μέτρα. Η άποψη ότι η Ελλάδα δεν έχει πετύχει ικανοποιητική δημοσιονομική εξυγίανση δεν είναι απλώς λάθος. Είναι εντελώς παραλογισμός», συνεχίζει ο υπουργός.

Σε άλλο σημείο του άρθρου του ο κ.Βαρουφάκης διερωτώνται «γιατί η Ελλάδα δεν τα έχει κάνει τόσο καλά, όσο η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία ή Κύπρος στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, από το 2008 και μετά». Ο Γιάννης Βαρουφάκης ανταπαντά με το επιχείρημα ότι «σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης, η Ελλάδα υποβλήθηκε στη διπλάσια τουλάχιστον λιτότητα. Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο σε αυτό από αυτό».

«Ξεκάθαρα, η απαίτηση των πιστωτών μας για περισσότερη λιτότητα δεν έχει καμία σχέση με τις ανησυχίες για την υγιή μεταρρύθμιση ή το να προχωρήσει η Ελλάδα δε ένα βιώσιμο δημοσιονομικό μονοπάτι. Το πραγματικό τους κίνητρο είναι ένα ερώτημα που είναι καλύτερα να το αφήσω να το απαντήσουν οι ιστορικοί του μέλλοντος, οι οποίοι δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα δουν την τρέχουσα κάλυψη των ΜΜΕ με επιφυλακτικότητα», καταλήγει ο υπουργός.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το