Οικονομία

Βαρουφάκης: Δεν αποτελεί προτεραιότητα η επόμενη δόση

βαρουφάκης

Η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας αποτελεί προτεραιότητα και όχι η επόμενη δόση καθώς το χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι μικρό, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο France 24.

Μάλιστα, χαρακτήρισε ηρωική την στάση της κυβέρνησης να μην νοιάζεται για τη δόση όσο για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας, ώστε να μην λαμβάνει άλλα χρήματα από την Ευρώπη.

Μιλώντας για τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, ο υπουργός ανέφερε ότι γνωρίζει ότι η χώρα θα συναντήσει δυσκολίες στις πληρωμές των χρεών της αυτήν την Άνοιξη, ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα έρθει σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους πιστωτές της, κάτι που θα είναι επωφελές για ολους.

Ερωτηθείς για την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα μεταξύ του Έλληνα υπουργού και των Ευρωπαίων εταίρων, δήλωσε ότι «οι συζητήσεις ήταν έντονες αλλά πολιτισμένες».

«Όταν υπάρχει ειλικρίνεια υπάρχει και ένταση. Αλλά στη συνέχεια οι εντάσεις εξαλείφονται, λύνονται, και όταν γίνεται αυτό βελτιώνονται οι στρατηγικές και πολιτικές που εφαρμόζονται. Έτσι λειτουργεί η Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτεοντας ότι «όταν μιλάει κανείς ειλικρινά και λέει ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας απέτυχε είναι λογικό να προκαλεί εντάσεις».

Για το επίμαχο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ο κ.Βαρουφάκης δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να μπλέξει το ευαίσθητο αυτό ζήτημα με την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι «ένα χρέος είναι ένα χρέος παντού».

Σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο υπουργός επέρριψε ευθύνες στους Ευρωπαίους αξιωματούχους για τις συχνές αναφορές σε Grexit, Brexit ή έξοδο της Ισπανίας.

«Το θέμα δεν είναι πώς θα επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αλλά πώς θα το κάνει η Ευρώπη. Όταν οι Ευρωπαίοι συζητούν ανοιχτά το Grexit, το Brexit, δηλαδή την διάλυση της Ευρώπης δημιουργούμε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία που είναι πολύ ισχυρή», σημείωσε.

«Το “μάντρα” της Ευρώπης πρέπει να είναι η περίφημη φράση του Μάριο Ντράγκι ότι ‘θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να μείνει ενωμένο το ευρώ. Η Ευρωζώνη είναι μη αναστρέψιμη”», κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το