Αθλητισμός

«Ultra Trail Pelion» – Αγώνας ορεινού τρεξίματος στο βουνό των Κενταύρων με τη συμμετοχή 150 αθλητών

Το πάθος του Κώστα Τσαντού για τους αγώνες υπεραποστάσεων, αλλά πρωτίστως η αγάπη του για τον τόπο καταγωγής του, το Πήλιο, γέννησαν το Ultra Trail Pelion, όπως ονομάζεται ο 1ος χειμερινός αγώνας ορεινού τρεξίματος 76 χιλιομέτρων στο βουνό των Κενταύρων. Ο 46χρονος Πηλιορείτης είναι η «ψυχή» του UTP, που είναι προγραμματισμένο για το μεθεπόμενο Σάββατο 3 Δεκεμβρίου και θα γίνει με τη συμμετοχή 150 αθλητών από Ελλάδα και εξωτερικό.

Ο ίδιος μετράει κοντά στα 15 χρόνια, αφότου ξεκίνησε να τρέχει και όλο αυτό το διάστημα πέτυχε αρκετές διακρίσεις, τόσο εντός, όσο κι εκτός συνόρων. Ο Κώστας Τσαντός γύρισε τρεις ηπείρους, ασχολούμενος με αυτό που αγαπάει. Το Άσπεν του Κολοράντο στις ΗΠΑ, η κορυφή Τούμπκαλ στο Μαρόκο, το Μον Μπλαν στις Ελβετικές Άλπεις και τα Κανάρια Νησιά, είναι ορισμένα από τα μέρη που επισκέφτηκε στο πρόσφατο παρελθόν, καταφέρνοντας μάλιστα να επιτύχει αξιόλογες επιδόσεις.
Φέτος, όμως, θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε ένα διαφορετικό πεδίο. Άφησε το ρόλο του αθλητή και θα βρεθεί στο πόστο του διοργανωτή, αναλαμβάνοντας το οργανωτικό κομμάτι μίας φιλόδοξης προσπάθειας, για την οποία ευελπιστεί πως θα καταστεί θεσμός για το Πήλιο και την ευρύτερη περιοχή. «Η ιδέα υπάρχει στο μυαλό μου εδώ και τέσσερα χρόνια. Στην ουσία το Ultra Trail Pelion θα διαδεχθεί τον υπερμαραθώνιο που διοργάνωσε από το 2007 μέχρι το 2013 ο Νίκος Μαγγίτσης με την επωνυμία «Κένταυρος». Πέρα από το γεγονός ότι είμαστε φίλοι, σ’ εκείνον χρωστάω όσα έμαθα για το βουνό και την ορειβασία. Έτσι, επειδή τον σέβομαι, ζήτησα την άδειά του και είπα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό φέτος», σημείωσε ο Κώστας Τσαντός, ο οποίος στη συνέχεια μίλησε για τη μεγάλη ανταπόκριση που υπήρξε: «Οι συμμετοχές έκλεισαν εδώ και τρεις μήνες. Με το που αναρτήθηκε το πρόγραμμα, μέσα σε 15 ημέρες συμπληρώθηκαν οι αιτήσεις. Φέτος που είναι η 1η χρονιά, είχα θέσει όριο ασφαλείας τους 110 δρομείς. Τελικά φτάσαμε τους 150 αθλητές, ενώ ο αγώνας θα έχει διεθνή χαρακτήρα. Θα έρθει κόσμος από Λίβανο και Πολωνία, αλλά και δύο γυναίκες από Αμερική και Αγγλία, ενώ ο πιο μεγάλος θα είναι ένας 58χρονος Έλληνας».

s02-f1-prosopo-2
Η διαδρομή που θα κληθούν να καλύψουν οι δρομείς θα φτάσει τα 76 χιλιόμετρα, την οποία σχεδίασε με κάθε λεπτομέρεια ο Κώστας Τσαντός: «Η κούρσα είναι δύσκολη, ενώ υπολογίζω πως ένα 15-20% των συμμετεχόντων δεν θα τερματίσει. Γι’ αυτό όσοι δώσουν το «παρών» θα πρέπει να έχουν… διαβατήριο. Να έχουν τρέξει δηλαδή και να έχουν τερματίσει σε κάποιον υπερμαραθώνιο βουνού την τελευταία διετία», τόνισε ο εμπνευστής του UTP, που ανέφερε: «Θα υπάρχουν 11 σταθμοί τροφοδοσίας, ενώ άσφαλτος θα είναι το 1/3 της διαδρομής. Ο υπόλοιπος αγώνας είναι μέσα από καλντερίμια και μονοπάτια του Πηλίου. Όμως, όσοι τρέξουν, θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν από απίστευτα μέρη. Για ποια να πρωτοπώ; Την Νταμούχαρη; Τον Αη-Γιάννη; Κι εκτός αυτών, θα συνδυάσουμε και την ιστορία. Θα περάσουν για παράδειγμα από το σανατόριο του Καραμάνη, αλλά και άλλες ενδιαφέρουσες τοποθεσίες. Την περασμένη εβδομάδα με επισκέφτηκε ο διευθυντής του Olympus Mythical Trail, ο οποίος έμεινε άφωνος από τη διαδρομή. Πριν από καιρό ήρθε άνθρωπος από την Αγγλία και τρέξαμε τον αγώνα, για να τον δει, να κάνει τη στρατηγική του και να προετοιμαστεί κατάλληλα για να τον κερδίσει».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Κώστας Τσαντός δεν κρύβει την αγάπη του για το Πήλιο. Ο ίδιος, άλλωστε, γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας και τρέφει μεγάλη αγάπη για τον τόπο του. «Όσοι με ρωτάνε, τους απαντώ πως έχω κάνει δεύτερο σπίτι μου το βουνό. Έχω αφιερώσει μεγάλο κομμάτι της ζωής μου στο Πήλιο. Ακόμη και φέτος που παντρεύτηκα, διοργανώνω τον αγώνα, αλλά ευτυχώς η γυναίκα μου έχει πολύ μεγάλη υπομονή», εξομολογήθηκε χαμογελώντας.
Όσο για τις προσδοκίες του για τον αγώνα, για τον οποίο η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε ήδη; Ο Κώστας Τσαντός απάντησε κατηγορηματικά: «Όταν κάνεις τέτοιες αποστάσεις, τον σημαντικότερο ρόλο παίζει η ψυχική αντοχή του κάθε αθλητή. Θέλει δύναμη να βγάλεις όλα αυτά τα χιλιόμετρα. Γι’ αυτό και στις απονομές δεν θα μπει βάθρο για τους τρεις πρώτους νικητές. Σε παρόμοιες κούρσες δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Για μένα, όποιος καταφέρει και περάσει τη γραμμή του τερματισμού, θα έχει πετύχει μία νίκη για τον εαυτό του. Μακάρι να πάνε όλα καλά και το Ultra Trail Pelion να γίνει θεσμός για την περιοχή, ώστε στο μέλλον να έρθει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος και να γνωρίσει μέσα από το τρέξιμο, αυτό το πανέμορφο βουνό που έχουμε στον τόπο μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το