Ελλάδα

Τσίπρας σε Λαγκάρντ: Αν δεν βοηθήσει η Ευρώπη, ίσως να μην σας πληρώσουμε…

lagard-tsipras

Την καρδιά του προβλήματος, που αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη ρευστότητας και η πιθανή αδυναμία της Ελλάδας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, συζήτησαν χθες η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η συνομιλία χαρακτηρίστηκε από τον δραματικό τόνο του Έλληνα πρωθυπουργού αναφορικά με την οικονομική ασφυξία που επιβάλλουν στη χώρα οι δανειστές.

Η κ. Λαγκάρντ και ο κ. Τσίπρας μίλησαν τηλεφωνικά για ένα μισάωρο και σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνει το ΔΝΤ, ο Ελληνας πρωθυπουργός τής ανέλυσε την οικονομική κατάσταση της χώρας, που είναι τραγική –όπως υπογράμμισε- και φέρεται να της είπε πως εάν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν βοηθήσουν μέχρι την Τετάρτη η ελληνική κυβέρνηση ίσως να μην μπορέσει να ανταπεξέλθει και να πληρώσει τους τόκους και τη δόση που χρωστά στα Ταμείο, στις 6 και 11 Μαΐου.

Ενημερωμένη πηγή μας είπε ότι ο κ. Τσίπρας «της μίλησε με τη γλώσσα της ειλικρίνειας».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Λαγκάρντ του απάντησε ότι εάν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να δώσουν τα χρήματα που απαιτούνται, το ΔΝΤ δεν θα σταθεί εμπόδιο.

Η γενική διευθύντρια και ο Πρωθυπουργός μίλησαν και για το ασφαλιστικό. Συγκεκριμένα φαίνεται να συμφώνησαν «να ξεκινήσει ο διάλογος» και να συζητηθούν όλα χωρίς όρους και κόκκινες γραμμές. Πηγή δήλωσε στο «Εθνος» ότι έμεινε η εντύπωση ότι συμφωνούν να αρχίσουν να μιλούν από μηδενική βάση.

Σύμφωνα με ελληνική πηγή και σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, «έγινε συζήτηση για το δικό τους μοντέλο με ενοποίηση ταμείων και άλλες πηγές χρηματοδότησης χωρίς περικοπές» (δηλαδή τις «κόκκινες γραμμές»), και όπως τονίστηκε, «ο Πρωθυπουργός βρήκε ανταπόκριση».

Πρόσθεσε ότι η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στο θέμα του χρέους. Φέρεται να είπε ότι δεν είναι βιώσιμο, και ότι απαιτείται δραστική λύση. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να σημειώσουμε ότι το Ταμείο πιστεύει στην ανάγκη κουρέματος του χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας, μία πρόταση που απορρίπτουν χωρίς συζήτηση η Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε είχε τονίσει παλαιότερα στην κ. Λαγκάρντ ότι η πρόταση για «κούρεμα» δεν πρόκειται να ψηφιστεί από κανένα ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην ανακοίνωση του Ταμείου αναφέρονται τα εξής:

«Η Γενική Διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είχαν σήμερα τηλεφωνική συνομιλία. Συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και των τριών θεσμικών οργάνων και τις πολιτικές προτεραιότητες για να προχωρήσουμε μπροστά».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το