Τοπικά

Τσιγγάνικος οικισμός έγινε το κτίριο «Ιάσων» – Πρόταση της Περιφέρειας να παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο

Τσιγγάνοι ζούνε μέσα στα σκουπίδια, χαρτόσπιτα έχουν αναπτυχθεί μέσα στον χώρο, άνθρωποι και ποντίκια «συμβιώνουν» στις φαβέλες του κτιρίου «Ιάσων».
Ό,τι απέμεινε από την περιφερειακή αγορά είναι η τοιχοποιία, ενώ η Περιφέρεια πιέζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δοθεί το ακίνητο στο Πανεπιστήμιο για να κατασκευαστούν φοιτητικές εστίες. Ένα ακίνητο που το ίδιο το υπουργείο δεν φρόντισε να εντάξει στο Κτηματολόγιο…
Η κατάσταση των κτιριακών δομών και εγκαταστάσεων του ακινήτου σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη φύλαξης εγκυμονούν κινδύνους και θέτουν νομικά ζητήματα καταλογισμού ευθυνών στις περιπτώσεις πρόκλησης περαιτέρω φθορών, ζημιών και ατυχημάτων, ως προς τα οποία ζητήματα δεν έχει εκχωρηθεί στην υπηρεσία Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας ουδεμία αρμοδιότητα από τον νόμο.

Για την Περιφερειακή Ενότητα επείγει η σύνταξη οικονομικής μελέτης αποκατάστασης και πλήρους περίφραξης του ακινήτου, καθώς και η διάθεση οικονομικών κονδυλίων από πιστώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του για την τεχνική αποκατάσταση ή την αξιοποίηση του ακινήτου. Το ακίνητο της περιφερειακής αγοράς, κυριότητας του υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει παραδοθεί στο έλεος συμμοριών του χαλκού που δεν άφησαν τίποτα όρθιο, ενώ το υπουργείο αδιαφορεί για την περιουσία του.
Στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει μόνο ένα έγγραφο από τις 23-3-2013 που γνωστοποιεί υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία ανακαλείται παραχώρηση του 2005 και αποφασίζεται η παράδοση της ακίνητης περιουσίας εμβαδού 48.077 τ.μ. της εταιρίας «Κέντρο Εμπορίου για τη Βαλκανική Θάλασσα Ιάσων Α.Ε.» στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων). Ουδεμία άλλη ενημέρωση ή στοιχεία για την παραλαβή του ακινήτου έχουν αποσταλεί έκτοτε.

Μετά από επιτόπια έρευνα της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης διαπιστώθηκαν τα εξής:
-Το ακίνητο είναι εγκαταλελειμμένο, οι κτιριακές εγκαταστάσεις του λεηλατημένες και έχουν απομείνει μόνον ο φέρων οργανισμός και η τοιχοποιία τους.
-Η έκταση, η οποία περικλείει τις κτιριακές εγκαταστάσεις, διαθέτει τσιμεντένιο χαμηλό τοιχίο-περίφραξη, περίπου ένα μέτρο ύψος, με ανοίγματα πλάτους περίπου 6 μέτρων και ανέρχεται σε 33.000 τ.μ. περίπου και όχι 48.077 τ.μ. που περιγράφεται στην υπουργική απόφαση και μάλιστα περιφραγμένη και αποτελούσα ενιαία έκταση.
-Εντός της έκτασης των 33.000 τ.μ. και πέριξ αυτής υπάρχουν πρόχειρες κατασκευές (παράγκες) όπου διαμένουν οικογένειες αθιγγάνων.
Αναζητήθηκαν μέσω του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Μαγνησίας στοιχεία στην Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας και βρέθηκαν στο αρχείο της η αρχική Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας του 1986, σύμφωνα με την οποία παραχωρήθηκαν τα 48.077 τ.μ., στην Κοινοπραξία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (Σ.Κ.Ο.Π.), καθώς και από το 1985 τοπογραφικό διάγραμμα του Γραφείου Τοπογραφικής της Νομαρχίας Μαγνησίας, στο οποίο αποτυπώνεται η έκταση.
Διαπιστώθηκε ότι το τμήμα εμβαδού 48.077 – 33.000 = 14.077 τ.μ. που ευρίσκεται εκτός της σημερινής περιφραγμένης έκτασης των 33.000 τ.μ. έχει ρυμοτομηθεί και ότι υπάρχουν και εντός αυτής πρόχειρες κατασκευές (παράγκες) όπου διαμένουν επίσης οικογένειες αθιγγάνων.
Ενημερώθηκε η υπηρεσία από το Γραφείο Κτηματογράφησης Βόλου ότι όλη η έκταση του ακινήτου εμβαδού 48.077 τ.μ. δεν είναι καταχωρημένη στη βάση δεδομένων του Εθνικού Κτηματολογίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το